Pšenica 2017/2018

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Moze sam, ali moras jako jako paziti da ne zakasnis. Mnogo je mocniji falkon, acanto nego bounty. Moj kooperant radi sa tubokonazolom uvek (baunty, tebusha itd) i to bude ok, ali nije jos prebacio 44-45mc/kj. Drugi tretman takodje radi kinezom tipa kopija dueta pa donja doza. On zadovoljan, zasto kvariti srecu... A ne veruje da sofru moze 6t/kj, kaze da lazemo, ajd dobro.

Ne znam, samo znam da te sorte koje seje, da to moze bolje da rodi. Ja mu ne bacam vestak, pa ne znam kako djubri. Vizuelno njegovo to zito kada prskam drugi prohod bude solidno i boja i gustina, mislim da sto se tice masina uradi ok. Ostaje djubrenje i zastita kao razlog.

Odgovorio ti Bojcetic u poruci #1981. Samo Bojceticu nema ti do veze da li je jednokomponentni ili visekomponentni fungicid. Mozda ima u odredjenim godinama i uslovima, mnogo faktora tu treba da se sloze....
Ali dobacio sam ja vagon po ha, a komsija pored 3 puta prskao sa sve bayerom pa nije imao preko 9t/ha. Ja sam radio tipa cist tebukonazol + duett u drugom tretmanu..
Svasta tu moze i mora da se sloze, a ne samo fungicid....
Ja tvrdim, dok se ili me neko ne razuveri da ako stitis preventivno psenicu, dovoljan ti je bilo kakav fungicid.. Ali moras da znas koja bolest pretenduje da napadne psenicu i kojom aktivnom materijom da delujes preventivno...I slicno je i po pitanju broja tretmana 0-3... Nekad ti mozda ni jedan ne treba, a nekada ti i 3 malo... Nekada ti imas vecim brojem tretmana veci prinos, ali nedovoljan da bi isplatio sam sebe....

U svakom slucaju misljenja sam da 3 aktivne materije bolje rade poso nego jedna,a i svedok sam da su mi na istoj parceli sofru i iliko na identicnoj agrotehnici dali razlicite prinose,...sofru 9t,ilico 6t...

Bas bih voleo da cujem misljenja sto se to tako desilo i toliko razlikovalo...

Da napomenem da je tokom cele vegetacije iliko izgledala bolje i da je sejana prva reprodukcija sa 200-220kg ha ....
Da li se sofru bolje izbokorila ili je krupnoca zrna uticala na broj biljaka po ha ili sta vec?

Meni je zastitarka malo cas u razgovoru rekla neke stvari,ali pola nisam zapamtio. Konkretno sam je pitao kakav je Nomad u odnosu na Acanto,posto sam posle vise godina koriscenja resio da zamenim Acanto Nomadom. I ona lepo otvori knjigu aktivnih materija i kaze: Nomadova jedna am ima ocenu 2 na rdju,pepelnicu itd, druga ima ocenu 4, identicne ocene su bile i kod Acanta. Kad kazem da sam pola zaboravio,mislim na to da li je tebukonazol dobio 2 ili propiokonazol 4 ili obrnuto,naravno da Acanto ima prednost posto mu AM poticu iz 2 grupe,strobiurina i triazola. I da,pitao sam je za Cerpakt-Impact i ocene su 1 i 2,pa opet ljudi rade sa tim sredstvima i ostvaruju dobre prinose.

Ja cerpakt i impakt radim kada znam da nema uslova za bolest, pa da me ne grize savest da nisam uradio tretman. To je jako jako mekano sredstvo. U repi sam to izbacio, jer probije cerkospora ili moras ici sa punom dozom preventivnog sto je skupo.

@mcbaycow
Poznato je meni sve to. Ko radi voce i povrce je iskusio sve prednosti i mane visekomponentnih i jednokomponentnih preventivnih pa jos jeftinih sredstava. Nomad ima isti mehanizam delovanja, a Acanto ima dva mehanizma a aktivne materije OBE suzbijaju bolest pa na DRUGACIJI (dva) nacina. Steta sto moj Somborac Raic nije clan foruma. On bi nam to objasnio najbolje. Ja se slazem da ti mozes sa tebukonazolom (on ima oceku 4 verovatno na rdju, da ne zovem sada zastitara za to) moze da se stiti potpuno zdrava psenice kada nema potrebe kurativno raditi i presecati infekciju. Obicno sredstvo koje ima jak preventivni mehanizam, nema kurativni i obrnuto. Nepostoji najbolja aktivna materija. Zato je spektar od 2-3 aktivne dobar sto zbog rezistencije, sto zbog dopune dejstva za neku bolest. U psenici je to rdja, pepelnica (spiroksamin kod falcona, cak i u vocu razbija je, a u psenici mu je to maciji kasalj) i ima jos jedna znacajna bolest ne mogu okinuti sada (septoria, pucinia i x).

Tebukonazol je akt.mat sirokog dejstva,kao kad odes kod doktora a on ti prepise Hemomicin...

Taj Baunti ima 450g tebukonazola(msm),dosta je jak naspram ostalih koji imaju 250g,sta znam ja sam izbacio posto mi se meni cini da polako bolesti oguglavaju na jednu te istu akt.mat.

Misljenja sam da nije bitno koliko sta kosta,nego koliko dobijes time sto ga primenis:osmeh:
Zato i ne zalim sto idem prvo prskanje sa ovim preparatima. Nego posto nisam radio do sada drugu zaštitu gledam cisto okvirno koliko ce biti na pare. Nisam se ni odlucio jos sa cime sa idem. Sorte su mi Sostin i Zvezdana.

Послато са SM-G800F уз помоћ Тапатока

A kako da znas koliko bi rodilo da si uradio drugacije? I da podelis njivu na pola nije njiva nijedna savrseno ista u svakom delu. Ko ima kombajn sa meracem prinosa (protok x brzina kretanja) moze da primeti koliko se to razlikuje. U kukuruzu sam gledao da varira od 9-14t/ha i kombajn sto je izracunao, tako je bilo i na vagi.

Ako se ovo na mene odnosi da odgovorim:osmeh:
Doduse u jednom od postova gore si sam dao odgovor,koja je svrha obolelu psenicu raditi nekim mekaim preparatom,samo si jos vise izgubio time sto si ulozio u njega,ili zasto zdravu psenicu radis nekim bas skupim preparatom,ako moze neki solidni takodje dobro da je zastiti preventivno,ako me razumes sta hocu reci:ppozdrav:

Ja ove godine dobijam kompletnu hemiju od Bayera za 5kj,dve varijante u prvom tretmanu i jedna u drugom,jedino sto cu ja da obezbedim regulator. Odatle 100m imam dve njive,pa cu da uporedim,tu ce ici prvi tretman Moxa,Biathlon,Nomad i Vantex. A kod njih ide Moxa,Zantara,Fastak i Sekator,a druga varijanta je Falcon,a u cvetanju ide Prosaro,a kod mene Excorta plus i Retengo

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh