zarkovmali
Član
krajem oktobra mozda ne secam se bas,ovo mi je njiva iza drugog dvorista .
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Juce 30. decembra sam video coveka kako seje psenicu. Praticemo i postavljacu slike s vremena na vreme kada nikne na prolece. Bas me interesuje sta ce od toga biti. On kaze da je vec sejao i u februaru i bio dobar prinos. E sad sta je kome dobar prinos?
Molio bi ovde stručnjake da mi objasne, šta je to mineralizacija Uree?
Za volatizaciju sam čuo i znam šta je, a za mineralizaciju sam čuo al zemljišta, a Uree nikako...
Urea je u amidnom obliku i da bi bila pristupacna biljakama potrebno je da se pretvori u amonijacni oblik, pa nitrifikacijom u oksidativne- nitrate i nitrite oblike. Taj proces se zove Amonifikacija (mineralizacija), proces obavljaju mikroorganizmi, bakterije, glive... Kao sto znas za mineralizaciju zemljista, gde isti ti mikroorganizmi vrse proces razgradnje uginulih biljaka i zivotinja i tako "proizvode" azot, tako i razgradjuju razlicite oblike azota u one oblike pristupacne biljkama i taj proces se isto zove mineralizacija. Posto na temperaturama ispod 7 stepeni mikroorganizmi nisu aktivni, ne vrsi se ni razlaganje, nego azot recimo iz uree ostaje u amidnom obliku, obliku koji se veoma lako se krece u zemljistu i vremenom se ispira u dublje slojeve. Koliko? Recimo u proseku 15cm mesecno, naravno varira u zavisnosti od kolicine padavina.
P.S. nisam nikako strucnjak, ali nadam se da sam objasnio.