Jako sam mlad,da kazemo vec jednom nogom u grobu,a ovo sam pisao jer sam imao ovakvih slucajeva sa psenicom.Posto vecina se samo iscudjava svakoj godini sa konstatacijama ovako vreme nikad nije bilo,ja mnogo dobro pamtim godine i ovako vreme je bilo mnogo puta.Sve sto sam napisao je iz iskustva,mozda je kod vas u Vojvodini klima drugacija ali kod mene kad se poseje kasno psenica u idealnoj godini od nje nema nista,ustvari ima ali koji je to prinos.I ove price o lepom i toplom prolecu su fine ali niko ne pise kakav obicnu tu bude prinos,ako smatrate da je 3 tone po hektaru OK,nema problema.
U svakom slucaju
ja licno imam preoranih psenica pa skoro svake godine,jebiga tako mora biti,nekad i nema,ove godine posejao sve u roku bez eksperimenata(jer ja volim prakticne radove,
ne teoriju)i psenica je odlicna za sad,malo smrzla jer su noci preterano hladne zadnjih dana sa -25.
Sejao sam i kasno u idealnim godinama i nikad vise,zarekao sam se da necu vise zrno posejati posle 1.novembra.
- - - - - - - - - -
Pisem o psenicama koje nisu uopste nikle i stoje vec mesec dana u smrzloj zemlji,ove sto su nikle i nisu se izbokorile tu nema brige.Kod nas psenica u ataru koje uopste nisu nikle 70%.E sad ako i za njih nema brige,po tome ispada da ako bude februar fin a zna da bude,mozemo da sejemo psenicu,zasto uopste sejemo psenicu u oktobru.
Malo sam ceprkao po komsijskoj njivi sejanoj oko 20.11 koja je lepo spremljena,zrna su u smrzloj zemlji,znaci to je smrzlo 15cm u dubinu sigurno a zrna su pustila klicu i tu su smrzla i pocrnela kao ugalj.Ovo ce kao da nikne i da rodi?