Pšenica 2016-2017

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Do pre koji dan su se mnogi zalili da im psenice nisu nikakve. I tada sam ovde napisao da ce posle kad krene zetva da ovde pljuste rekordi. Hvala bogu da je tako rodilo kod svih ali sl put budite realni i pisite onako kako je pravo stanje. Nema potrebe da se nesto prica sto nije realno stanje jer tako samo sami sebe zavaravate. A i ovi otkupljivaci kad citaju ovaj forum onda oni posle smanjuju cene i ko nam je onda kriv. Ja iskreno bih voleo da smo svi rekorderi.

Ja sam u dilemi, da li ove godine odustajem od pšenice ili sledeće. Kod nad u ataru, nekada , i to ne tako davno, je žetva trajala mesec dana, sada traje dan i po. Jednostavno ne isplati se. Pšenicu nemam na arendi, da je imam bio bi u debelom minusu. Puno posla oko nje,cena mizerna, čekam skoro godinu da se cena pomeri. A kad malo bolje razmislim...što ne bih posejao soju, malo posla, cena se skoro uvek zna, mogu da ga ostavim u prikolici a prodam je u maju, junu. Ovo sa prinosima je stvarno šareno....ne znam šta da kažem. Užasna godina , svi usevi pate, nema padavina, deficit vlage, duga teska zima sa velikim minusom. Ukratko odvratna godina.

Juce zavrsen vrsaj psenice. Prinos je zadovoljavajuci na 7,1 he 49000kg. Basmati mi je na dve njive dao rekordni rod. 140ari 12400kg ali je imao i na nekim njivama losiji rod. Sto se tice hibridne psenice od 7300 do 8000kg po hektaru. To ne opravdava ulozeno i cenu psenice. Sve je bilo u jusu samo neznam koji je kvalitet. Ovi prinosi ne prikazuju stvarno stanje na terenu, jer malo je psenice nahranjeno i uradjeno u roku kao kod mene. U mom ataru mozda ima nekih 5 posto tako dobrih psenica. Vecina je na oko 5 tona po hektaru, a ima i njiva koje su dale 3 tone. Evo jedne slike.

23rx3jl.jpg

Ljudi,nema nam nikako Minđušara da se oglasi.A nema ni kuma,da ne pretovaraju prikolice,možda su popucali gibnjevi,a pitanje kako izdržava na ovoj vrućini i i onaj njihov zelenko?Nešto je tu meni sumnjivo?:sta:

Не секирај се ти чика Ацо за зеленка, њему врућина не смета...тај иде и не стаје...просто му мило кад упекне...

Да сумирамо за ову годину. Просечан принос био је 3360кг/кј. Ми смо задовољни јер је код нас у атару 80% пшеница које су добациле једва до 2500кг/кј, а које лед дохватио није...

Било је код пар домаћина и без мало 5т/кј и то у делу атара који обично да слаб род, ма коју културу сејали, а све јер је тај део атара пар пута покисао....значи поред агротехнике треба захвалити и светом Ики јер је малко посолио док је терао двоколице по небу...

Ja sam juče završio pšenicu,prosek mi je na 4.5 jutra 2700kg po jutru.Ono što mogu da kažem da je Moisson više bacio nego Apač a njiva do njive, odnosno ista agrotehnika kao i kod Apača.Sreća u nesreći da su ove njive u vlasništvu,nisu zakup,inače sa ovim rodom i sa ovom cenom bio bi minus.

Upravo skinuto 1,4 ha. Mesano Pobeda i Basmaţi. Generalno bile su 3 najgore njive. Predato 8.980 . Sejano 25.10. Vlaga 11.7,75h\l. Jedno prskanje. Jedno djubrenje.

Sent from my SM-G7102 using Tapatalk

U medjuvremenu zavrsili i mi sa psenicom. Ukupno 8.4 kj.
Prinosi su se kretali od 3300 kg/kj do 4230 kg/kj Prosek 3640 kg/kj Jedna manja parcela sa Ingeniom, ostalo Apache.
Sve u svemu manje u proseku od prosle god. 1000 kg/kj
Od sve ukupnih obradjenih parcela na jesen jos cemo smanjiti pod psenicom, tako da ce ukupno biti posejano psenice oko 5%. Ne zelim nikog da uvredim ali moram i ovo reci. Nek je vise poseju oni koji "moraju" i oni koji nisu nikad culi za pojam "racunanje"!!!:ppozdrav:

I ja danas zavrsio psenicu. Prosek je nekih 4800-4900 pa ha. A ulog je bio oko 50.000 bez rente.
Bio bih zadovoljan sa cenom od 20 dinara. :)

Ovih dana smo skidali samo Ingenia prinos je i vise nego dovoljan pogotovo za ovu godinu na kraju cu reci konacan prinos kad zavrsim sa zetvom.

102nqkj.jpg
[/IMG]

ih75m0.jpg
[/IMG]

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh