Pšenica 2014-2015

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ja sejem ovaj Apach vec 4 ili 5 godine i uvek idem sa 165 do 175 kg/kj! Znam par njih kod kojih sam vrsio usluzno a sejali sa 110 do 130 kg/kj i mnogo je retka bila i plus prinos slabiji!

Da li je bolje rasturiti djubrivo po njivi pre oranja za psenicu(Oralo bi se kukuruziste), ili kasnije po oranju a pre spremanja?
. Ja znam sta mi je lakse ali sta je bolje? U prvom slucaju se djubrivo biti na odredjenoj dubini i nedostupno biljci dok ne razvije koren?

Ranijih godina sam djubrivo bacao po oranju pa setvospremao,ove godine prvi put rasturio pa izorao...savet strucnjaka NS Semena...kaze da je to jedini ispravan nacin jer fosfor i kalijum jako sporo idu dole...rekoh da probam i tako...a nemam pojma sta je bolje iako sve savetodavne sluzbe savetuju da se baci pa ore.

ja sam na neke parcele bacao djubrivo pa ga zaoravao, a na neke sam posle oranja bacao pa setvospremao, uglavnom rezultati su bili priblizno isti, a psenica trazi tvrdu podlogu tako da po nekoj logici ne treba ni orati nego tanjirati na dubinu oko 10cm, a tako bi i vestak ostao u povrsinskom sloju

url=http://www.dodaj.rs/?j/E8/zif4a01/img20141104090745.jpg]
img20141104090745.jpg
[/url]
Danas posejana NS40s 250kg/ha,map 12-52 150kg+ urea 125kg/ha.Teska tanjiraca,drljanje i valjanje.

Gotova setva i na dzombi ... ove jeseni posejani Apache, Balaton - moje seme 135 kg/jutru, kupovni Ingenio i Andino 130 kg/jutru. Sojista gruberisana a dzombe orane, kao osnovno djubrivo korisceno Elixir-ovo NPK Simplex 8:15:15 160 kg/jutru. Sad samo da ga sacuvamo od miseva pa sledi nastavak

Sa cime je najbolje trovati miseve? prosle god sam koristio onu zatrovanu psenicu, ali je dosta skupa , sa obzirom koliko ima miseva. 200don kesa je bila, a mislim d anije imalo vise od 200 grama,..

Ima li pokorice kod nekoga.Psenica posijana pre zadnjih kisa i kisa zabetonirala.Pokorica zlo.Neda joj da izadje kako treba....

Nisam stigao danas da obidjem zita,kao da zivim na zeleznickoj stanici:osmeh:
Evo jos koja slika NS40 dok nestignu slike Apaca.Dobra drljaca napravi ko sejano na sejalicu.
2n1awl0.jpg

I slika nasih puteva do njive pa sami procenite jel moze ovuda sejalica za psenicu.Da naglasim ovo je jedan od boljih puteva u selu.Izvinite za OFF.
262y780.jpg

2mb4at.jpg

2ur0znn.jpg

- - - - - - - - - -

Ima li pokorice kod nekoga.Psenica posijana pre zadnjih kisa i kisa zabetonirala.Pokorica zlo.Neda joj da izadje kako treba....
Ima kod mene na Basmatiju,stidljivo izlazi ali ide nekako,posejano pred samu kisu.

Kako ovuda prolazi kombajn kad se isto to zito vrsi? :sta:
Ovdu nemoze da prodje,kod nas je zmaj 132 133 nema drugog.Proteramo ga preko drugih 5-6 njiva okolo,to su muke,malo pogazimo useva ali ljudi neprave problem uvek puste da kombajn prodje,malo traktor i lanac gde nemoze da uzidje i takodje drzimo kombajn gde nemoze da sidje.Muka je to druze ali sto je najgore covek se navikne na lose uslove,cimanja,cupanja iz blata,prevrtanja....

Komsija pokosio,nije mogao kombajn da prodje,kisna godina nije bilo sanse da se stigne do njegove njive.

Slika Apaca pre 10 dana,narod mora nekako da stigne do njiva pa idu kroz moju psenicu,sta da se radi kad nema puta.
b64jyu.jpg

- - - - - - - - - -

Neverovatno koliko je taj deo Cera divlji. Kod mene je asfalt maltene do svake njive.
Ipak Metropola je to:osmeh:

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh