Pšenica 2013/2014

Pratim vec duze vreme sta se pise o stanju psenice.
Kod mene je ovakva situacija:
Na psenicama posejanim na kukuruziste nema oboljenja, odlicno izgledaju. U pitanju su sorte Balaton i Simonida.

Problem je kod psenica u monokulturi. Sejem psenicu dve godine za redom iz razloga sto mi je zemlja na brdu pete i seste klase i kakve nas godine prate, kukuruz omane 70%. Psenica na psenici mi bude za nijansu losija od one na kukuruzistu, a desavalo mi se da bude ista. Eto zasto praktikujem takav plodored.
Ono sto je interesantna stvar bolesti ima na onim parcelama koje su orane dok na onim koje su tanjirane nema.
Dve njive jedna pored druge, prosle godine bila psenica na obe, sorta Balaton (predusev kukuruz, tanjirano pa sejano). Ove godine opet psenica, isto Balaton. Jedna je orana a druga opet tanjirana. Na ovoj oranoj bolesti koliko volis, a na tanjiranoj nista. Isti dan sejane... Isti slucaj i na ostalim parcelama (sorte Balaton i Rapsodija).

Citam ovo diskusiju u vezi oranja i tanjiranja. Kod mene se bolje pokazalo tanjiranje iz razloga sto nam je zemlja takva da se ne moze tako kvalitetno obraditi u jesen ako se ore. Ostane dosta busenito i nicanje bude dosta slabije, a samim tim i dalji razvoj, tako da psenice na tanjiranom dosta brze napreduju...

Inace sve su pocetkom aprila dobile tretman Sekator+Falcon+Fastac+Murtonic.

Video sasm im kontrolne parcele samo na slikama i neke tabele sa brojkama kako je više rodilo tu gde je prskano.:ppozdrav:

Nedavno sam cuo pricu od coveka koji je do skora bio menadzer na terenu pomenute firme.Prica da mu je kolega bio u jednoj emisiji na B92, koja se emituje nedeljom u prepodnevnim casovima i pricao je o povecanju prinosa od 10-20 pa i do 30% ako se primenjuje njihov proizvod. Nakon sto je zavrsen prilog i krenule reklame, dobro poznati voditelj ga je pitao da li on sam veruje u to sto je ispricao gledaocima o povecanju prinosa.::prica::

Ako je uspeo da ubedi gledaoce onda je i sebe. :haha: Kris sutra ujutro nemoj doručkovati nego uzmi jednu času i stavi u nju 2 kašičice Cedevite,naspi vodu i promešaj.To će te garant držati par dana bez jake hrane.

@MomoSaric
Kontrola je radjena na drugoj parceli koja nije prskana sa secernim vodicama. Inace nisam dobro napisao nije radio sa Busterom vec sa Fitofertom HemiSuper 10-5-10 3l/kj. Takodje posto je prskalica 10m a njiva 42m, nismo prskali tih 2m i na oko je bilo razlike. Tu tacnu razliku niko ne moze reci, ali mislim da ima racuna dati oko 700din (ako se dobro secam) za 3l te secerne vodice.

To je greota prljati prskalice sa tim glupostima a kamoli jos se jebavati i uzalud trositi gorivo i sebe.Matic vam je najlepse objasnio.

Nema veze što se ne posti.Neka se omrsi. :haha: Koristio sam takođe te vodice.U ono vreme pre 10+ godina išlo se sa Kurtonikom po savetu stručnjaka jel.Gde je bilo loše tu je takvo i ostalo a ni dan danas nisam prežalio pare koje sam dao jer i u današnje vreme nisu male a ne onda.

da ima drzave kao sto nema i da rade kontrole i razneinspekcije kao sto ne rade,,,odavno i sva ta sranja bila pozatvaranakao i doticni prevaranti.Prosto nema sluzbe koja kontrolise proizvode ,a to nije samo sa tim preparatima tako je u svim oblastima ...od igle pa do lokomotive.sav sljam guraju i varaju narod a nikakvekontrole nema...propaladrzava.Pa doskora smo imali djubriva koja ni priblizno nisu imala od onoga sto pise,a vi gurate dajetepare na gluposti.

Moja psenica, sorta INGENIO, sejana na tanjirano kukuruziste, sejano 140 kg/kj, seme moje reprodukcije. U rano prolece izgledala ocajno, retka kao babini zubi, nisam znao dali da je tanjiram ili sta da radim. Mesec dana nisam hteo ni da idem na njivu da se ne jedim, svakako nisam planirao nikakva ulaganja u nju jer nisam nista ni ocekivao. Odem pre ove kise, reda radi, i zaprepastim se, mislio sam da gledam pogresnu njivu. Brze bolje trk po fungicid, i udri u prskanje. Inace nema ni bolesti, rdje ni u tragovima, boja kao sto se vidi....Na prvoj slici se vidi razlika u boji sa komsijskom njivom koja je proletos za moju psenicu bila kao dzungla...
723.jpg
133.jpg

Drustvo, mislim da ste ipak malo pogresili temu..............................Ili je sajt opet hakovan, pa mi otvara pogresne teme................:haha:

Apac
dsc01051.jpg

dsc01052.jpg

Balaton
dsc01055.jpg

dsc01054.jpg

Prva zastita fungicidom je radjena 22.03. Falkonom u kolicini od 0,5l/ha. Vide se i pukotine u zemlji, mi smo opet ostali bez neke vece kolicine padavina

Nazad
Vrh