sale ratar
Član
Poljoprivredu niko nije usavršio niti će, svaka godina priča za sebe ali jedno je sigurno proizvodnja se nevodi iz fotelje ili kafane niti radi od 6-14h i kalendar se više negleda.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Preneo sam profesorove reci,svoje misljenje imam ali ga ne namecem jer nije sigurno i potkovano sopstvenim iskustvom pa ne zelim kolege da ubedjujem u nesto u sta sam samo u teoriji siguran.
1 Patogeni ne zavise od intenziteta rasta psenice,deluju kada se za njih stvore uslovi.
2 Opet zavisno od parcele do parcele,ima ih koje su i sada zdrave bez ijednog prskanja,a ima koje i dalje kubure i posle drugog prskanja jer se sa prvim zakasnilo bas iz tog razloga "lako cemo" a bolest uzela maha i napreduje iz dana u dan.
3 Ako postoji neko ko iz fotelje moze da mi kaze kad da uradim tretman bez pregleda njive ljubim ga u **greška.
4 Ne znam,nemam odgovor i ne bih da lupam dok se ne konsultujem sa nekim od strucnih profesora.
Istina nije zastitar,ali je agronom sa pola veka radnog iskustva u poljoprivredi i moze odlicno da proceni da li su se pojavile bolesti i da li je vreme za tretman ili nije. Koliko znam i ti si apsolvent ratarstva,a delis savete iz zastite,pa nikom nista.
Potencijalno izbegavanje zastite koje spominjes moze da bude korisno,ali i ne mora. Ako je patogen pri korenu i donjem liscu,a mi cekamo da se popne do zastavicara i tek onda tretiramo bice jako upitno koliko ce delovati to tretiranje,odnosno koliki deo fungicida ce pokriti donje lisce koje je zarazeno ako je psenica sastavila redove ? Hocemo platiti na mostu ili cupriji ?
- - - - - - - - - -
I nemoj misliti da sam pokusao da te diskreditujem,niti sam negde TVOJE izjave omlovazavao,samo sam reagovao na "prenosenje" profesorovih reci koje se nisu poklapale jer sam ih cuo i uzivo od njega licno,a i ovde sam citao tvoj prenos pa sam bio u nedoumici koja je resena sto se mene tice.