Pšenica 2012/2013

Koliko planirate posejati pšenice na jesen?

• Isto kao ove godine

Glasovi: 74 37,9%
  • 50% manje

Glasovi: 14 7,2%
  • 50% više

Glasovi: 40 20,5%
  • 100% više

Glasovi: 31 15,9%
  • 100% manje

Glasovi: 3 1,5%
  • 10% manje

Glasovi: 3 1,5%
  • 20% manje

Glasovi: 4 2,1%
  • 30% manje

Glasovi: 5 2,6%
  • 40% manje

Glasovi: 4 2,1%
  • ništa

Glasovi: 17 8,7%

• Ukupno glasača
    195
  • Anketa je zatvorena .
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Kolega, kakvi su planovi za azotno djubrivo? Jel ide sulfamo ili neki standard?

Moram zvati Bojana i Lazu da naprave promociju sa sejačicom za direktnu setvu,valjda će onda moji dragi suseljani shvatiti da nema potrebe orati za pšenicu.
Minđušar svaka čast a zinor prva liga.

Na Balkanskoj konferenciji Yare u Bijeljini stručnjaci iz Norveške i Finske su dosta potencirali da je doduše i kod njih kao najveće svjetske kompanije za djubriva najveći procenat prodanih azotnih djubriva i dalje urea ali da su sve prednosti na strani nitratnih oblika i da su trendovi smanjenja i izbacivanja amidnih (amonijačnih) djubriva.

Dakle planiras iz dva puta, od toga uan verovatno drugi put. Ja sam ove godine odustao od tog igranja sa UAN-om. Prosle godine sam ga dosta koristio, a posto je malo bilo suvo kod nas okrivio sam njega za manji rod kukuruza. Medjutim, kad je ove godine stislo, sad ne znam sta da mislim o UAN-u.

Takodje cu napraviti neki ekperiment sa kan-om, urea-om, i sulfamom.

Поља се зелене више него претходних година.
Да не буде само као што је рекао један из мог села ове године, ау људи браћо како су добро никли курузи и лепо расту, ово неће да изађе на добро.
Исто тако и са житом, порадило се, посејало и никло код свакога, свако лепо изгледа, а шта нас чека када будемо улазили комбајнима у њиву само Бог зна.

Čini mi se marko da ti brkaš UAN sa folijarnom prihranom . UAN je prvenstveno zemljišno djubrivo samo u tečnom obliku.
Cini mi se da vas dvojica brkate mene sa nekim drugim. Pa pisah ja da sam ga prosle godine koristio, i to na x nacina. I u kukuruzu, i u psenici. I folijarno, i zemljisno. I jednom, i vise puta. I vise, i manje koncetrovano. I jos neke kombinacije. Mislim da sam koristio nekih 5 tona.

@mindjusar,
Mislis da koristis UAN, recimo pocetkom marta i u kojoj koncentraciji? Po meni je bolje, tj moja praksa je pokazala, da se prvo ide sa kan-om ili urea-om, a posle da se u drugoj prihrani koristi uan.

Sad videh da si napisao cist uan. Po meni hrabro. Ja to ne bih smeo. Pisao sam moja iskustva od pre, a to je da psenica neku koncentraciju preko 30% oseti. A kukuruz preko 6-7%. Cist uan na zemlju to ok. Ali na kulturu po meni riski.

Poslednja izmena:
Malo smo skeptični,čim nečeg ima više odma prognoziramo propast.Možda ima nešto više pšenice ali ne verujem više od 10%.
Minđušar a drugu i možda treću prihrani koju planiraš sa UAN-om jel ga razblažuješ i u kojoj koncetraciji.
I ja planiram jedan deo sa UAN-om.Ako mi se dopadne za ubuduće prelazimo na UAN u većem obimu.

Cini mi se da vas dvojica brkate mene sa nekim drugim. Pa pisah ja da sam ga prosle godine koristio, i to na x nacina. I u kukuruzu, i u psenici. I folijarno, i zemljisno. I jednom, i vise puta. I vise, i manje koncetrovano. I jos neke kombinacije. Mislim da sam koristio nekih 5 tona.

@mindjusar,
Mislis da koristis UAN, recimo pocetkom marta i u kojoj koncentraciji? Po meni je bolje, tj moja praksa je pokazala, da se prvo ide sa kan-om ili urea-om, a posle da se u drugoj prihrani koristi uan.
Biće to pre marta UAN 1/1,nerastvaran,oko 200l/ha

Posle u toku vegetacije će ići 1deo UAN 3dela vode,znači jedna četvrtina tanka

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh