Pšenica 2012/2013

Koliko planirate posejati pšenice na jesen?

• Isto kao ove godine

Glasovi: 74 37,9%
  • 50% manje

Glasovi: 14 7,2%
  • 50% više

Glasovi: 40 20,5%
  • 100% više

Glasovi: 31 15,9%
  • 100% manje

Glasovi: 3 1,5%
  • 10% manje

Glasovi: 3 1,5%
  • 20% manje

Glasovi: 4 2,1%
  • 30% manje

Glasovi: 5 2,6%
  • 40% manje

Glasovi: 4 2,1%
  • ništa

Glasovi: 17 8,7%

• Ukupno glasača
    195
  • Anketa je zatvorena .
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ne znam što im ne radi stranica http://www.raiffeisen-agro.rs/ Ja ću ih zaobići (možda neopravdano) ali pretprošle godine u ogledima u ritu ubedljivo najgori bio eurofit pa verovatno I zbog toga ga slabo I bude u ponudu u selu. Ove godine sve moje seme Balaton,apač,ingenio I nadam se po obećanju ljudi iz GE seme kws pšenice za ogled.

Imao sam ja Eurofit, i kod mene je zavrsio karijeru.U principu nije los ali ima mnogo prinosnijih sorti od njega.Isto vazi i za Subu.(subu sam pretprosle godine imao)

Ako je pitanje za mene,imao sam i Andino ali ga je 30.05 grad unistio tako da neznam kakav bi bio do kraja.Koliko sam cuo od drugih tamo gde ga nije dirao grad bio je odlican sa prinosima.

Pitanje u vezi djubrenja: kako su vam se pokazale njive gde je pre setve djubreno i ureom u odnosu na njive bez? Da li je neko imao neku njivu pola-pola?

@bikacan
Ja sam radio sa 90kg/ha uree, burazer nije. Imali smo slicne prinose, s tim sto je on bacio u prolece vise azota od mene. Mislim da nema razlike ako je pogodna godina. Ako je losa godina pa u prolece ne bude dugo padavina koje bi spustile azot bacen u februaru onda je bolje na jesen baciti jedan deo. Ili sto bi se reklo, kada bi znao raspored padavina, lako bi znao sta je najbolje.

Posejaću sada u Oktobru 15ari stočnog ječma, ali u produžetku parcele planiram da posejem za svoje potrebe i pšenicu, oko 20-30ari.Interesuje me da li je dobro da stočni ječam bude bukvalno do pšenice?Na istoj toj parceli će biti i kukuruz.Znači, 25ari kukuruza, 15ari stočnog ječma i 20-30ari pšenice.Da li je dobro što se tiče ječma i pšenice da budu jedna do druge?

Šta da bacim od prihrane sada u Oktobru, što se tiče pšenice i ječma?

Posejaću sada u Oktobru 15ari stočnog ječma, ali u produžetku parcele planiram da posejem za svoje potrebe i pšenicu, oko 20-30ari.Interesuje me da li je dobro da stočni ječam bude bukvalno do pšenice?Na istoj toj parceli će biti i kukuruz.Znači, 25ari kukuruza, 15ari stočnog ječma i 20-30ari pšenice.Da li je dobro što se tiče ječma i pšenice da budu jedna do druge?

Šta da bacim od prihrane sada u Oktobru, što se tiče pšenice i ječma?

Stočni ječam može do pšenice, ništa mu neće škoditi. Kod mene ima ljudi koji poseju ječam i pšenicu zajedno.
Samo mi nije jasno zašto tako mala površina? Ječam stiže pre pšenice. Ko će da vam ovrše 15 ari ječma? Pa kasnije 20 ari pšenice.
Zašto celu površinu ne zasejete jednom kulturom?

Ne znam kako onda da natempiram da sve sazri u jednom danu :)
Znam da je to problem.Ima na selu par seljaka koji imaju veće/manje vršalice(kombajne),razgovarao sam već sa njima..imaju razne uslove..tako da sam upoznati sa tim.Ječam sejem za dva tovljenika(svinje),a pšenicu za sebe :D pa zbog toga ne bih da mešam jedno sa drugim.Imaću 10ari soje, 15ari ječma i 20-30ari pšenice, sve za svoje potrebe.Ako se seljaku ne isplati da dodje 3puta da uzme novac,ja jedino što mogu da uradim je da sačekam da sve uzri, pa poslednja kultura koja uzri,da tada dodje,(bez obzira što su prethodne dve propale),pa da ovrši sve..ali pod uslovom da sve bude na ravnoj parceli i da bude sve u jednom komadu.

Inače, znam da ovde kod mene (Zlatibor) uzimaju 2500dinara za 15ari ovršenog ječma.Ako im se ne isplati da iz tri puta zarade 8000dinara,onda jedino da im poklonim 8000din,ne moraju ni da dolaze :D

šta od veštačkog djubriva da bacim za ječam i pšenicu,sada u Oktobru? 15-15-15?

Bez uvrede, ja za 15 ari ne bih upalio kombajn.
Po meni sve ispod 50 ari je neisplativo, što se ratarskih kultura tiče.
Bolje posejati jednu, eventualno dve kulture, npr kukuruz i pšenicu. Pšenice ostaviti koliko treba za sopstvene potrebe a ostatak prodati i za te pare dokupiti ječam.
Sejati tolike kulture na tako maloj površini... Mislim da je to greška.

Od djubriva može 15-ica ili ruska 16-ica. Po meni 50 kg na 15 ari.

Ovde je taj čovek što ima vršalicu dolazio drugom čoveku koji je imao 15ari ječma.Da li se isplati ili ne, to ne znam.Ja ću imati sve ukupno oko 50ari, ali iz tri različita perioda i iz dve parcele.Obe su ravne.
Ne mogu da prodajem jednu kulturu,da bih kupio drugu,lakše mi da posejem svoje na svome.Trudim se da bude što više organski..zdravije, bez pesticida, herbicida..ako se ne mora.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh