Pčelarstvo za početnike

Svaka čast, i ja ću da pogledam za vikend da li ima šta za cedjenje na stacionaru, kom nisam prilazio 3 meseca...:censored:
Nakupih nešto sinoć (4 rv medišna nastavka i 1 lr), zadovoljan s obzirom vremenske (ne)uslove i da je prethodno otvaranje košnica bilo 3. maja.

Sa rojevima i uopšteno sa stanjem društava ne mogu biti nikako zadovoljan, naravno i svojom krivicom - tek sam ubacio herbu i započeo prihranu...

Lijep med. Zreo, pravi prirodni.

Zove me komšinica da imam pčelu u lješnicima. Nisam zainteresovan jer već godinama ne držim pčele, osim ti trnke, (košnica od slame) tek toliko da nešto zuji, pa proslijedim poziv do jednog kolege. Zove me i on i kaže da je ta pčela najmanje dva mjeseca na tom mjestu. Izgradila saće, leglo, med. Kao u košnici iako nikakvog zaklona nema. Do sad to nisam vidio. Saće je dužine 25-30 cm. Čidim se da nije popucalo na ovoj vrućini.

Природно саће се тешко ''срозава'', теже од ових вештачих сатних основа које имају у себи ко зна шта од хемије...
Плус пчеле ''надПчелињим'' напорима одржавају температуру и хладе и легло и восак....

Ретко таква заједница преживи на отвореном. Пробај нађи неког пчелара па нека одсече грану где је саће са пчелама и нека убаци у неку кошницу или кутију... Барем нека има мало заклона кад дође зима.... или то сам уради...

Има примера да су пчеле презимеле на отвореном на својем воску али то су углавном заклоњене позиције...

-----------------

Сад видим да ниси неискусан.... онда знаш шта треба...

Med kupujem ali volim ih vidjeti kako rade. Imao sam te tri vrškare pa neke rojeve smjestio. Ko zna koliko ih je otišlo. Možda im se neko obradovao a ova je ostala na ljesci i nisam je prije primjetio. Naravno da ću joj pomoći.

Nazad
Vrh