Ovce ili koze

Peca već si shvatio mnogo toga i vidim da imaš jaku volju da učiš a to je najvažnije kod bilo kog posla.Nemoj ići na 4 litre j ja sam tako mislio dok nisam ja lično ustanovio kako se može povećati količina mleka kod koza.Bez 3 muže što kažeš to je veoma teško.Ja kad sam imao 9 koza sa prelaskom sa 3 na 2 vuže krajam jula odmah sam gubio 1 kg tvrdog sira što je bilo od 12-14 EU dnevno pa sad računaj ako izgubiš oko 300 EU mesečno.To se dešava najviše 2 meseca ako se loše proceni prelazak.Koza u prvoj laktaciji ako ne prelazi 3 litre po mom sadašnjem znanju nije za držanje.Problem mlečnosti nije do naših koza već do naših ljudi.Naš čovek ima para za sva moguća veselja i u stanju je da za to da i poslednju paru a onda kuka na državu da nevodi računa o selu.Država dosta ulaže u poljoprivredu ako bi se taj novac namenski uložio.Ja za celo vreme držanja koza od države nisam dobio ni dinara sve što sam postigao je od ulaganja od zarade na kozama.Ja se naježim kad čitam na našem forumu komentare o kozama kad neko objavi fotografiju od 50 koza a ni jednoj kozi se ne vidi vime pa se pitam otkud toliko neznanje kao da koze kod nas drže radi tova a o jarčevima važno je da je jarac ogroman on izaziva u našim glavama neko posebno oduševljenje.Ja sam skoro uvek imao za parenje jarca od cca 7 meseci iz razloga što sam većinom nabavljao nove mlade jarčeve.Sad jeli to bilo u redu neznam ali sam štedio na hrani a i nisam imao prostora da bi jarac imao odgovarajući smeštaj a jarčeve nikad nisam držao zajedno sa kozama.
 
pa to je ok.taj jarac ti je sluzio da bi oplodio kozu nije te zanimalo da ostavljas jarice vec samo mleko majki.
 
Imati 4 l mleka nije nesto reterano nemoguce.Hrana,odabir grla i to je kljuc svega.Kad je Gojko (moj veliki prijatelj pokoj mu dusi) u kafani rekao da od alpine muze 4 litre mleka pa i do 5 bio je ismejan u kafani.Drugi lik Toma (pravi spomenike) je rekao da kupuje tu kozu ali da ce da je plati upola vise nego sto mu je Gojko rekao ako pomuze 4 litre mleka u trenutku kad iznenada dodje po kozu.Opklada je pala,svako otisao svojoj kuci.Posle dva dana Toma ode kod Gojka podigne ga iz kreveta i odu u stalu,pomuze Toma kozu -4,5 litre.Izvadi pare plati kozu pa je pozlati.Otera je kuci i kod njega na jakoj hrani davala 5 litara mleka.To je ziva istina (verovatno je toliko davala na jednoj muzi dnevno).Ja neznam mnogo o kozama ali kod nas u kraju masovno je pocelo da se uzgajaju koze koliko cujem otkup je 80 dinara sir je papreno skup uzimaju ga najvise ljudi zbog prevencije bolesti i oni naj bolesniji.Uzimali bi ga i zdravi ali nemaju kinte toliko to je danas luksuz.Ja sam narucio za mart 4 komada od po 10-ak kila jarica zenskih.Ako bude uzecu jos da napravim stadance od 10 koza sada trenutno imam ovce i ovna.Pozdrav i samo napred nema predaje
 
Драги (будући) козари, када говоримо о овој теми тј. дилеми, овце или козе, желим овим постом да вам скренем пажњу на нешто што сви ми не би требали да заборавимо ако се бавимо козарством, а то су постови наших колег: brundalo , ivana123 , Tar , mudric milan ... Немојте се лењити да их (поново) прочитате, верујте вреди. Многима ће они доста тога разјаснити и правилно их упутити. А самим тим дилема: овце или козе; биће лакше решива.
 
Poslednja izmena:
Krajišnik ovo su samo priče mou najjaču kozu po mleku da mi neko dođe iznenada odmah nakon muže nema šansu da da ni 2 l mleka "Toma pomuze kozu došli iznenada i koza dala 4.5 litara"to ti je priča kao o Kraljević Marku.U jednoj muži da koza da 4.5 litara to samo bajka može da podnese a ne stvarnost.
 
Ja je nisam muzao a celo selo zna da je tako bilo.To je bilo rano ujutru na muzi,nije muzena do tada toga dana.Neznam Milane kako si ti to razumeo.Ja ne garantujem da je tako bilo 100 procenata ali znajuci ljude mogu da garantujem za 99.Bez obzira na sve seljak ce da zivi kako tako koliko god pomuzao.
 
- - - - - - - - - -

I ja sam pocetnik sto se tice kozarstva, drzao sam ovce pa rasprodo sada imam 4 koze sjarne.Beo Kapra iz Kukujevaca mi je u komsiluku pa sam hteo da se baziram na proizvodnju mleka. Verujem ti Kraisnik da je tako bilo posto sam video par ekstrema koza. Zabrinjavajuce je to sto niko 3 godine nista ne napise o kozama.
 
Slučajno svratih na naš forum pa me iznenadilo ovaj Vaš tekst"Ja nisam muzao a celo selo zna da je tako bilo.To je bilo rano ujutro na muži,nije mužena do toga dana"Kad nešto zna celo selo interesuje me da li je ta muža bila direktno prenošena na seoskoj televiziji ili je to "rekla kazala"."Znajući ljude mogu da garantujem 99% " u tom selu je divota živeti koje je to selo?Zbog ovakvih tekstova ja sam i prestao da diskutujem jer o ovom se nema šta reći jer sam protiv celog sela a u Srbiji je ta bitka izgubljena .Nemojte da mislite da je Vaše selo usamljeno,nažalost takvih sela ima mnogo!
 
Krajišnik ovo su samo priče mou najjaču kozu po mleku da mi neko dođe iznenada odmah nakon muže nema šansu da da ni 2 l mleka "Toma pomuze kozu došli iznenada i koza dala 4.5 litara"to ti je priča kao o Kraljević Marku.U jednoj muži da koza da 4.5 litara to samo bajka može da podnese a ne stvarnost.
sanska koza rekorderka daje 3080 litara u laktaciji a to je prosek 10 litara a takve koze kostaju 1------ i imah mnogo malo kod nas tesko da neko ima
 
Dobar dan, moze li mi neko reci orijentaciono, koliko b me kostala ishrana koza zimi, s obzirom da bih morala da kupujem bas sve jer nemam svoje njive i seno? Hvala na svakoj pomoci
 
Nazad
Vrh