by Maestro: cigaja za post, super je, ali siguran sam da ovo kucaš sa mobilnog telefona, jer sve zbijeno, sa dosta grešaka i teško čitljivo. Zbog toga male korekcije i tehničko sredjivanje!
Seku mu se samo kutnjaci pa kombinirkama samo mu se ocvikare vrhovi ,ali nikako nemoj ti to da uradis daj to komsiji ili prijateliju da ne dobije strah.
Prva faza dresiranija ide kad pas ima snagu da juri ovce ima agresivnost i voliju za rad. Svaki pulin ima urodjeno u sebi da juri ovce pa ga treba ga pustiti da to i radi, na komandu
na drži pas treba lavežom da krene na ovce, ovce ce se uplasiti i krenuti da beze on ce tu dobiti sigurnost i samopouzdanije i videti da ga se ovce boje.
Tako ga učiš da tera od pozadi, sa strane ide isto samo napravis par koraka u desnu stranu kad se neka ovca odvoji pa opet
na drzi, ali lanac ces drzati u desnoj ruci i sa sto ispruzenijom rukom ici s njim ka ovcama, a tako i ulevo.
Kos vracanja ces malo vise trcati snim,ali kad vracas snim uvek koristi rec okolo i vracaj ovce dvadeset-trideset metara da svati da treba da vrati a ne samo da zaustavi.
Nemoj da se sekiras,ovo ces raditi odprilike samo oko nedeliju dana posle pustas psa s lanca da to uradi sam, ali mu uvek budi u blizini na par metara od nijega i videces i sam - ići će sve lakše samo da pas ima volije za rad i da te puno slusa.
Jos nesto, pas pre ove obuke mora mnogo da te slusa i uvek kad mu kazes
dodji bez pogovora mora da dodje,ako ne slusa jurice ovce do besvesti.
E pa sad koliko si me svatio neznam, ali drugacije neznam da ti opisem, ako bi se opsirnije objasnilo morala bi kniga da se napise.
Za sve sto te zanima pitaj, pas kad nije sa ovcama obavezno na lanac jer tu dobija volju i za rad i za slusanije i nikako hrana do uvece dok ne zavrsi posao.
Nesto sam zaboravio: pas kad obavi zadatak gde ga poteraš obavezno koristi rec
dosta i dodji i te dve reci su skoro najbitnije, jer bez poslusnosti nista neces uraditi!!!