Ostali priključci koji se koriste u voćarstvu

Nece ni ovaj sa duplim s oprugama da preskoci.

Ogromna prednost pored toga sto je znatno laksi za vucu, je sto mu se i radna tela menjaju .
Ima tzv koplje, list deteline, pacije noge.

Kada u jesen i u prolece duboko podrivam koristim koplja a preko leta kada hocu da zaprasim koristim pacije noge.
Imas u slike mog vinograda kako izgleda moj zasad odradjen podrivacem, nema travka da ostane.

Istina ja nemam rotor na svom ali imam nameru da ga nabavim .
Treba mi kada podrivam oranje da bude ravnije iza .
 
I na ovome se menjaju radna tela samo kompletno sa nosačem a ne samo donji deo,nekako mi je bilo lakše zameniti kompletno zato sam ga tako pravio.Razmisli malo zašto je lakše vući sa oprugama nego kada je fiksna motičica,ako nije zbog toga kada ova sa oprugom naiđe na tvrdo malo otakne uradi pliće ili preskoči .Dok kod krute veze nema preskakanjasvuda radi istu zadatu dubinu samo ponavljam treba više snage za vuču
 
Sustina je da vibro element moze samom sebi da nadje put i tako reci da se namesti tamo gde je lakse za proci zbog njegove elasticnosti.Puno toga zavisi i od toga da li se sistem medjuredne obrade koristi redovno ili samo u najvecoj nuzdi.@Tomix obzirom da radis redovno medjurednu obradu,pocetkom i krajem i tokom sezone onda nije ni cudo sto ti tiler ide bobro,i bez problema cak i bez oslonca (rotora ili tockova).
 
Vidi sliku govori vise od hiljadu reci.

Komsije isto tako tvrdile da su napravile mnogo jeftinije i bolje sa krutom vezom. Sada oni dolaze i kace moj porivac sa duplim s da podrivaju svoje zasade a ne ja njihove. :osmeh:
 
Verovatno zbog toga što ga je lakše vući

- - - - - - - - - -

Koliko su vam udaljene dizne jedna od druge na grani koju koristite za herbicid u redu, koliko dizni imate, koliku površinu prskate,koji pritisak ,potrošnja herbicida po hektaru ako ima neka slika sa dimenzijama
 
Dali ce ici lakse ili teze zavisi od toga da li je dobro izbalansiran odnos snage traktora i sirine masine i sa koliko elemenata raspolaze masina na zadatoj sirini.Nije isto ako je sirina 180 cm ili 220cm.Tu takodje igra ulogu i sirina moticica koji se stavljaju na vrhove radnih organa,Nije isto da li je pacija sapa za plitku obradu 18 cm ili 26 cm,ili je u pitanju list ili koplje koje bez problema idu u dubinu zbog svoje sirine od 5-12 cm.Sve to vuce malo po malo snage pa se dodje u situaciju da masina tesko da oce da radi ono sto treba.
 
danas radjen remont na prskalici koju koristim za prskanje herbicidnog pojasa
eZk22p4.jpg
 
Ja za tretiranje herbicidnog pojasa koristim moravinu prskalicu 330l i jednu granu sa 3 dizne, koju montiram na prednji deo traktora. Grana je široka oko 80cm i ima 3 dizne, s tim što je dizna koja je najbliža do stabla postavljena malo ukoso da može da baci malo dalje da ne bi ostao netretirani deo u samoj sredini reda. Pritisak mi je oko 5-8 bara, a potrošim na 1 hektar oko 250 litara - 300 litara vode. Inače jedan red moram proći dva puta, sa obe strane. Brzina je, recimo na IMt-u prva brza sa minimalnim gasom. Na grani sa diznama imam zglob, da može da se savije kad zakačim stablo, i naravno spustena je cerada sa strane da hemija ne bi letela uvis.
 
tako. je i kod mrene samo što nisam slikao granu mada ja koristim dve dizne i idem na dva bara.slikacu kad namontiram sve
 
Kod mene je 4 dizne, a mogu da radim sa 2 ili sa 4. Razmak je 0.5m izmedju dizni. Imam po opisu identicnu prskalicu kao i ZicaProm. Radim sa 1bh, a kada mi se zuri malo jaci pritisak i 2BH na 533/539:osmeh:
 
Ja radim sa dve dizne one su na udaljenosti 35 cm i prskaju oko 80 cm. trošim oko 100 lit po hektaru radim na dva bara,2 brza na 800 obrtaja

- - - - - - - - - -

ZICAPROM,koju koncentraciju praviš kada trošiš toliko vode po hektaru?
 
Ja sam napravio isto sa dve dizne , razmak 35cm, iskoristio stari deo grane od morave , pokriva oko 80cm.
Pritisak oko 1.5bara ,dizne 3 ,ali mora polako da se vozi da bi pokrivenost totalom bila dobra. Bojim se da radim sa vecim pritiskom , da se nesto ne bi povuklo ispod cerade.
Preko zime radim prepravku grane, pa cu slikati.

Mislim da cu skinuti ceradu i staviti pola plasticnog bureta , kao kod kolege Vasovac, desava mi se da podvija ceradu ispod dizne kad je cirada veca.
Radim sa 1% totala, radi malo sporije ,ali opet strah da idem sa vecom koncentracijom , ako nesto od totala zavrsi van cerade.
 
Ja radim sa 3 litra na 330 litra vode, ili 1%. Inače i meni se povijala cirada pa sam je oivičio firiketom 10x10mm po donjem obodu, tako da može lepo da povije neku krupniju travu.
 
@Vasovac
Kako se okreće pomični deo oko ove osovine, jel zapinje ili ne? Ja planiram da stavim ležaj tu, pa da ide baš lako....
 
Ja sam stavio lezaj.

Vasovac zar ti nisi imao granu za prednjem kraju traktora ?


I da li je razvodnik na prskalici neka uradi sam varijanta ?
 
I ja ću ležaj da stavim isto, samo ću ja da ga iskomplikujem maksimalno :) (pomični deo na obe strane, štelujući srednji deo mislim na širinu, kačenje napred i razvodnik u kabini).

Plan mi je da mogu da gasim sve ponaosob. Svaku pomičnu stranu, srednji deo i plus dizne kad se skupi srednji deo pošto ću da je koristim u voćnjaku i vinogradu.
 
Nazad
Vrh