Ja sam prilazio, a i sad prilazim (naravno gdje mogu jer zbog uzrasta više se ne može prići) na 5 cm do voćke.
Mladim zasadima koji se redovno obrađuju i koji se ne mogu navodnjavati, veoma je bitno baš to da i se žile na nekih 10 cm od vrha pokidaju još dok su mlade odma prvih godina. Ta zona od nekih par cm, ništa voćki ne znači, čak šta više ako "naučiš" voćku da joj u toj zoni daješ hranu i vodu, onda čim prisuši u tom površinskom sloju ona je gotova. Zato treba natjerati voćku da joj žile idu što je moguće dublje u zemlju upravo iz tih razloga. Ja voćnjak orem plugom do nekih 10-15 cm dubine u onoj zoni gdje može plug, a tamo gdje ne može kultivator i spustim do kraja (ako traktor može da vuče).
Ovo govorim za višnju šljivu trešnju, što se tiče jabuka pogotovo na ovim manje bujnim podlogama u to se ne razumijem.
Ja mislim da malo koji ovaj naš IMT 533-539 može da sa kultivatorom da postigne više od 10-12 cm.
Može u uzoranoj zemlji i prve godine, a kasnije ako se ne ore plugom nema šanse preko 10cm, odnosno zonu koja ide freza ako neko freza.
Tako je kod mene gdje je kamenjar i tvrdo, a ljeti sušno.