Osnove pravilne prihrane

M

maxi-rs

Guest




[FONT=&quot]
[/FONT]
 
Poslednja izmena:
Gdje se može nabaviti ph metar ? Hteo bih da ispratim podatke vezane za ph vrednost zemljišta i malo bolje da povedem računa o prihrani povrtarskih kultura.
 
Mерење ПХ,ЕЦ,ТДС и других величина у тлу може се мерити:
-инструментима,(тада је поузданост мерења велика и таква опрема је, без обзира на високу цену ,исплатива)
Посебно указујем на класу дигиталних уређаја за колориметријска и фотометријска мерења последње генерације(цена комплета се креће код нас у Србији од 3-7000 Е)Уређаји могу да мере буквално све што се тиче макро и микро елемената у тлу са високом класом тачности.
ПХ метри,ЕЦ метри ,ТДС ,влагометри термометри ириметри... морају бити самостални уређаји.
Напомена:Сви уређаји морају имати измењив врх или сонду која се после више мерења мора мењати.Класа тачности мора бити висока (Другим речима све што кошта мање од 100 Е има лично не купујем).Мора имати најмање 2 године гарантованог рада и овлаштеног сервисера(за сваки случај)

-индикаторима за колориметријска мерења :
Постоје индикатори буквално за све величине које се мере у пољопривредној производњи и разних класа тачности.(1;0,5;0,2;0,1 итд.)
Индикаторима се лако рукује и уз мало труда и времена брзо се савлада техника рада.

Сваки иоле озбиљан пољопривредник мора да има, да зна и уме да користи опрему коју има.

Пoмоћу такве опреме и уређаја могу се анализирати и биљке у свим фенофазама
 
Slazem se sa tobom Deda Lala, prvenstveno oko same upotrebe aparata koje poljoprivrednici poseduju.
Mislim nije samo posedovati, vec je mnogo vise u nacinu koriscenja aparata a samim tim tumacenja podataka dobijenih merenjem.

Dzabe pH metar od 150€ ako dobijeni podatak nista ne znaci korisniku.
Glup primer ali ajde da pomenem kad vec caskamo o ovi vaznim aparatima.
Recimo dobije se vrednost od 8,3pH i sad korisnik nema pojma sta to znaci (uzaludno investiranje u aparat) ili recimo zna sta to znaci i da li ce da mu utice na prinos pa recimo truje biljke sa kojekakvim tecnostima sa spustanje pH (nedovoljno znanje za resavanje problema) a potrebno je samo nesto malo soka od limuna i problem resen.
Mozda se primecuje ta moja nota da stvari resavam i guram organski sto je vise moguce ali zar to i nije cilj ? Nije valjda samo cilj PARE ?
U svakom slucaju onaj ko ima znanje moze da improvizuje jer je savladao materiju i zna sta se trazi a onaj ko je naucio napamet ne moze da improvizuje jer nema znanje vec poseduje upustvo za rad/primenu/implementaciju.

Ono gde se ne slazem sa tobom je u odnosu cena/kvalitet gde ti ne smatras dobrim aparate ispod 100€.
pH,EC ili slican aparat tipa meraca secera u biljci, vlaznosti ili ili nisu nesto iznad 100€ i to od poprilicno ozbiljnih kompanija.

Mada nisam siguran koliko je prosecnom zemljoposedniku/poljoprivredniku nephodno da poseduje aparat za merenje nutritienata u zemljustu.
Zar ne mislis da je isplatljivije da se plate godisnja analiza ?
 
Синко,донекле си у праву.Само будите одговорни према сопственом џепу.Изнео сам свој став стим да треба да се зна да се о употреби апарата ,уређаја и опреме у било којем занимању учи а вештина стиче вишеструким понављањем.Да ли чете нешто од опреме купити , и по којој цени или не, Ваш је лични став.Такође да ли ћете и колико учити и научити о пољопривреди и радовима у њој зависи од Вас самих.
Посебно ценим твоја стремљења ка органској пољопривредној производњи.

Нико се није научен родио.
 
Pozdrav svima, evo mojih rezultata analize vode kojom cu zalivati papriku, paradajz, krastavac i kasnije zelenu salatu sistemom KPK, voda ce biti u plasticne dve cisterne od 1000l. Ako moze neko da ostavi komentar sta valja a sta ne, odnosno cime i kako se moze doci do sto boljeg kvaliteta vode?

analiza.jpg
 
Svaka čast, maki-rs je to lepo prikazivao dole.
Spec. ti pročitaj sve to pa češ i sam videti. Ph ti je jako visok, smanjićeš na 6-6.5, i Ec 1.2 ti je jako veliko, meni čista voda je 0.9, a kišnica 0.8.
 
Jako puno kvalitetnih i pametnih stvari....Dali je ko pravio prehranu od Pileceg izmeta,(nacin pravljenja,...i ostalo)
 
Evo odgovora Miladine (dužan sam ti odgovor na drugom forumu; ali kada sam već tu, evo odgovora).
Za krastavac vrijede slijedeće vrijednosti:
Tlo:
Optimalan: EC < 2,5 dS/m (iznad toga počinje opadati prinos)
Gornja granica (kada je prinos 0%; biljka potpuno uništena): EC 10,2 dS/m

Znači, EC vrijednost tla morala bi biti ispod 2,5 dS/m, a ukoliko je vrijednost viša, očekuje se značajna redukcija prinosa ploda. Vrijednosti se odnose na EC vrijednost izmjerenu u saturiranom uzorku tla (znači ne otopina 1:2 ili 1:5; već u vodom saturiranom uzorku tla, iz kojeg je vakumom izvučen uzorak vode u kojem se onda mjeri EC vrijednost).

Što se tiče vode; vrijednosti su slijedeće:
Optimalno: EC < 1,7 dS/m
Gornja granica (prinos 0%; biljka uništena): EC 6,8 dS/m

Ovo mjeri stavljanjem instrumenta u vodu (ili u vodenu otopinu gnojiva).

p.s. Biti će na portalu uskoro i tema oko EC vrijendosti i zaslanjenja tla
 
Hvala na odgovoru, dali znači 2,5 dS/m isto što i 2,5 ms/cm, a što se tiče onog mog mjerenja sad mi je jasno zašto su rezultati previše niski, ovdje se radi o rastvoru koji je već u zemljištu, to jest rastvor iz Ekstraktora.
 
Mene zanima sledece:citao sam da su granulisana djubriva[kan,npk,urea],tesko rastvorljive fosfatne soli,koje trajno zagadjuju zemljiste.Kada je u pitanju povrce,dali folijarna djubriva,mogu da zamene djubriva koja se dodaju preko zemljista?

- - - - - - - - - -

Mene zanima sledece:citao sam da su granulisana djubriva[kan,npk,urea],tesko rastvorljive fosfatne soli,koje trajno zagadjuju zemljiste.Kada je u pitanju povrce,dali folijarna djubriva,mogu da zamene djubriva koja se dodaju preko zemljista?
 
Koliko ja znam folijarno đubrenje je samo trenutna infuzija a nikako nemogu zamijeniti đubrenje preko zemljišta.
 
Najpre mala ispravka: U postu na prethodnoj strani maxi-rs (od 18.jula 2011.g 17:10) stoji preslikano :

63150678.gif


ml je hiljaditi deo litra i za vodu je isto što i jedan gram

Možda je ova tema započeta na previsokom nivou. Mislim da je trebalo početi od jednostavnijih stvari.
Evo jedan dobar video prilog, koji otvara lepu diskusiju:

 
viewer
i

- - - - - - - - - -

Ovo su rezultati zemljišta u ppm, mada meni nije jasno šta znači ppm.
 
Nazad
Vrh