Osiguranje poljoprivrednih useva.

Da li ćete osigurati neke useve ove godine

• Ukupno glasača
    155
Osiguranje kajsije (grad+mraz). Na osiguranu sumu od milion dinara, plaćaš premiju 373 hiljade!
Moglo bi se reći - skoro pa džabe

Pritom, kod potpunog izmrznuća, odbijaju 20% za troškove koje nisi imao (ok), ali i 20% kao franšizu, tj. učešće u šteti.

Jesu to uslovi kod Dunava za ovu godinu? Ja sam cuo da ce se od ponedeljka znati.
Ako nisi ranije osiguravao ucinice ti se neisplativo. Ali uzmi u obzir koliko ti vraca drzava. Od 40-70% plus opstina, bar kod nas, jos 10%.
Ima tu jos zackoljica. Na primer ako si osiguravao i prethodnih godina i naplatio stetu gleda se da li si u zadnje 3 godine vise dao ili uzeo. Ako je saldo negativan za Dunav imas dodatni korektivni faktor koji moze da ide cak do 50% od premije. To recimo znaci umesto 37,3% da treba da platis 56% a da kod totalne stete dobijes maksimum 60%. To sam ja ima pre par godina. I niko normalan ne bi ni osiguravao da nema povracaja od drzave i ponegde i opstine. Ove godine ne bi trebalo da imam taj korektivni faktor takom da cu sigurno osigurati kajsije.

Da, Dunav je izašao u sredu, bar mislim. Zvali su me u četvrtak.
Opština Grocka mislim da ne daje ništa, ali imam od države 70%
Mora se potpisati do kraja februara. Startuje za kajsije 25.03. a za breskve mislim 2.4.

Realno, kajsiju osiguravaju do 960 hiljada po hektaru. Plaćaš, ako nema štete, oko 120 hiljada. Kada država vrati.

Ja ću najverovatnije osigurati 4.2 hektara (toliki je maksimum koji vraćaju - 1 milion).
Oko 1.5 milion premija, minus milion, ja njima pola milke na kraju balade

Poslednja izmena:
Kako 960000 po ha. Ranije su priznavali do 20t po ha x 60 din po kg. Znaci 1200000 din.
I kod nas priznaju 70% ali je opstina do sada davala jos 10%. Da li ce i ove ne znam.
Zvacu u ponedeljak agenta da vidim sto se ne javlja ako su izasli uslovi.

Nazad
Vrh