Organska zemlja bez oranja

dzionik

Član
Učlanjen(a)
2 Sep 2009
Poruka
1.963
Lokacija
Beograd
Sideritno ili zeleno djubrenje, sejanje biljaka van sezone da bi zemlja bila pokrivena, obogacena organskom materijom, popravila struktura itd.

Ima hiljadu varijanti ali evo kako ja radim na mojoj teskoj zemlji.
Na jesen skinem sve iz baste i bacim na kompostiranje, razbacam obicno jecam ili sta vec imam i predjem frezom. Na prolece pokosim jecam i kompostiram ga na vruce a zemlju predjem frezom iz par puta jer obicno bude previse vlazno. Prvi put samo otvorim zemlju, izbacim busenove (bacim komposta koliko ima pre freziranja) i drugi put kad se prosusi usitnim koliko treba i pravim staze odnosno leje sa zagrtacem. Posle toga obicno ostavim neko vreme da niknu korovi koje prekopam prilikom sadnje ili pre sejanja. Ako ima vlage u zemlji uopste ne zalivam prilikom paradajz i paprike, cak i ove susne godine nisam zalivao kod sadnje. Kada se primi, nikne i jos korova pa treba jos jedno kopanje i pljevljenje. Posle toga vec i otopli, zemlja se zagreje, i treba zalivanja pa postavim trake i malciram ako imam cime. Kasnije bacim jos komposta na paprike kad pocnu ozbiljno da rastu. Obicno treba i jos neko pljevljenje i kopanje ali to vecinom i ne stignem pa mi se kolicina semena korova svake godine povecava:-( Trudim se da postujem neki plodored ali mi cesto ne uspeva jer je basta mala za sve ono sto bih zeleo da zasadim:)
Naravno i ovde ima izuzetaka, pre svega visegodisnje povrce, zacinsko, aromaticno.....trazi drugaciji tretman..

Sto se tice bacanja komposta, neka moja logika je da ga treba bacati na prolece. Zasto bi ga trosili sideriti, osim toga mislim da te bakterije mnogo doprinose da se korenje od siderita lakse dezintegrise pa se dobija laksa zemlja za rad. Kasnije bacanje kada su biljke vec formirane, odnosno prihrana se baca na povrsinu i vise ne dira. Negde sam procitao da zemljisni organizmi unose tacno odgovarajucu kolicinu komposta odnosno hraniva koliko biljci treba, ne stvara se disbalans u hranivima kao kad bi se ukopavao. Nisam radio ogled ali ovako odokativno:) mi se cini da to jako dobro funkcionise na paprikama, verovatno i na drugim kulturama ali nisam probao jer komposta uvek nedostaje.

Zixo, plastnik je nesto sasvim drugo, moze i mora mnogo intenzivnije da se koristi da bi se isplatio. Sto znaci da moras da bacas komposta-djubriva pre svake ture odnosno malciranja. Sideriti bi i tu bili dobri ali se ne isplate jer mozes da sadis nesto korisnije.
Po meni malciranje sada, ujesen u plasteniku nema mnogo smisla jer nije problem manjka nego viska vlage. Osim toga slama odbija mnogo vise sunca nego gola zemlja. Kazu da je paradajz problematican zbog bolesti koje mogu da se sire sa starim vrezama, po meni bolje ga je kompostirati.
Zasto ne probas da sve to kompostiras na toplo u samom plasteniku, dobices jos neki stepen temperature i uglen dioksida za biljke na racun nekoliko kvadrata manje. U medjuvremenu nadji i baci neko drugo djubrivo, kompost, stajnjak...

Vuxsd, pesak je idealan za malciranje (vrt bez motike:) ali uvek stoji onaj problem sa dovoljnom kolicinom malca...
Korov je samo odgovor prirode na postojece uslove, u normalnim prilikama on je samo prelazni period do sume koja je kulminacija svakog ekosistema. Kosenjem samo simuliras ispasu sto prija travama koje su maltene u simbiozi sa biljojedima, ali bez bitnog elementa, nema povracaja u vidu stajnjaka pa je to samo privremeno stanje.
Od korova moze mnogo da se nauci...
 

dzionik

Član
Učlanjen(a)
2 Sep 2009
Poruka
1.963
Lokacija
Beograd
 
Vrh