Oranje

Danas popodne započeo i zavrsio jednu parcelu od 30ari koju sam prosle nedelje obrao, nisam slikao ide nekako ima grudve ali nije strasno. IMT 558 i IMT 755 VK 3-a spora sa 16 gumama, u prvoj brzoj nisam hteo ni da pokusam jer se i ovako dešavalo da izadje plug iz brazde. Išlo je nekih 20cm dubine sasvim dovoljno za psenicu.

Dokazano da se mogu ostvariti vrhunski prinosi samo tanjiranjem.
Zasto jos orete i dalje?
Zato sto nemam uslove za veću tanjiracu, da idem sa oltovu ili leskovacku nista necu uraditi. Ajde da kazem da sam tek poceo da radim malo vise poljoprivredu, znate i sami koliko treba da se kupi sva potrebna mehanizacija.

Kod nad rade pripremu za psenicu sa setvospremac es opruge komsija ima 558 i sateks setvospremac es opruge pačije noge, nisu koplja, dva puta predje i to je to kao pesak, prvo mu zito nikne prinos u samom vrhu, pore njega njiva odradjena hors podrivac, vederstst sejalica, jakto prskalica sam vrh tehnike psenica ista cak komsija malo zemlje nabaca djubreta bude i jace zito

Kod nad rade pripremu za psenicu sa setvospremac es opruge komsija ima 558 i sateks setvospremac es opruge pačije noge, nisu koplja, dva puta predje i to je to kao pesak, prvo mu zito nikne prinos u samom vrhu, pore njega njiva odradjena hors podrivac, vederstst sejalica, jakto prskalica sam vrh tehnike psenica ista cak komsija malo zemlje nabaca djubreta bude i jace zito
To bi jedino mogo da radim pored Moravu, inace u gornjoj zemlji ne verujem da bi moglo, nzm opet ali 99%nebi. Komsija moj ima vučenu tanjiracu radi sa Renoom 80+ konjskih snaga. Ali cim je malo vlažnija jesen ne moze jer bude previše vlažno i onda mora i on da ore, bas je nezgodna zemlja za obradu. I da napomenem nikad nije imao bolji prinos od mene kad je sejao na tanjiranom sa skoro istim djubrenjem.

Mora parcela da bude čista bez ikakvih biljnih ostataka da bi mogla da se pripremi direktno setvospremačem.Rođak tako priprema već godinama, prethodno popali sve ostatke, bude ravno k'o pista, setveni sloj 4-5 cm.U setvi može da se vozi koliko god hoćeš brzo.

Ne bih da se pravim pametan, mnogo ima do zemlje, ne moze se svaki tip zemljista tako raditi...
Ko ima takav tip zemljista, super.

Sent from my SM-S918B using Tapatalk

minimalna dubia 20 cm? Znaci ko tanjira dzaba radi ili jos gore ovi sa kratkim tanjiracama sto idu i manje tek ne rade nista....ne znam odakle ti to?
Ja nikada u zivotu nisam tanjirao umjesto oranja, komsija prosle godine tanjirao malom tanjiračom jednu njivu pa psenica bacila 3t/ha, a drugu orao pa bacila 7t/ha, sve ostalo radio isto. Rođak radi 100 ha zemlje i zabatalio tanjiranje jer je vidio da oranje ima veći prinos, ja orem za pšenicu oko 25 27 cm već nekoliko godina a prinosi tih godina su od 8.5 do 9.7t/ha, prije nisu bili ti prinosi. A na vreći sjemena Avenu je pisalo da je minimalna dubina oranja 20 cm, i ja se toga pridržavam😁.

Ima i tanjirača koje mogu ići 20cm dubine.
Prošle godine na jednom plitko potanjirano sojište je prinos bio 10t/ha.Od đubriva je išlo 250kg/ha NPK u jesen i 250kg/ha KAN u proleće.
I opet to sve nije merodavno jer znam da mi je ta parcela u dobroj kondiciji.

I kod rođaka tanjirača ide 20 cm pa ipak ore, on je to isprobao na više njiva i jednu je radio pola oranje pola tanjiranje, pa je zabatalio tanjiranje. Ja sam povrtlar a rođak malo veći ratar i mnogo vise eksperimentise ratarstvo nego ja pa ga pratim šta radi.

Nazad
Vrh