Oranje

Ja imam od 12-15ha za oranje. I to cu izgleda orati sa Zetorom u kominaciji sa IMT om 701 (milina jedna), posto za Deutz-a nema povoljnog pluga. Oracu one malo kriticnije sa korovima. Ostalo je odradjeno gruberom, a nesto je ostalo da se odradi nekih 15ha, a to cu sutra I prekosutra dok ne krenu kise.

Ja imam od 12-15ha za oranje. I to cu izgleda orati sa Zetorom u kominaciji sa IMT om 701 (milina jedna), posto za Deutz-a nema povoljnog pluga. Oracu one malo kriticnije sa korovima. Ostalo je odradjeno gruberom, a nesto je ostalo da se odradi nekih 15ha, a to cu sutra I prekosutra dok ne krenu kise.
Sto ne sacekas sneg?Pa onako merakliski da ores,okolo sve belo a plug samo zatrpava sneg.

Samo par njih sa video ovde u mojoj okolini da su krenuli zimsko, mahom su poorali sta je trebalo za psenicu zadnje vreme. Rekose mi da se do 20cm ore lepo a preko toga suvo izbacuje dzombe na kukuruzistu. Ja i ovako radim lamelu na traktoru tako da tek sledece nedelje da probam nesto. A i ne zuri mi se novembar je dug, imam oko 20ha da poorem, i mozda jednom prijatelju jos nekih par hektara.

Kolege, do sad se nisam saucavao sa ovako sitnim zimskim oranjem, pa nikako da ubodem plug da slaze, a ovako stoji ravno kako treba nije jedna starana plica ili dublja.
Izgleda da fali brzina?
Opicim ga ja brze i slaze, ali cu istopiti masinu

Sta fali ovom oranju?Pravo školski,svaka brazda da se vidi,moze da upije najvise vlage i odlicno da izmrzne tokom zime.Pogledaj na netu takmicenja orača da vidiš kako oranja izgledaju.Ništ ja ovde ne bih dirao.

Kod nas više ne može ni da se tanjira. Juče sam završio jednu parcelu, a sve u strahu da će nešto pući na tanjirači.Ostalo mi da spremim još jedan hektar za zob i ječam, ali sam odustao. Na mestima se trese i tanjirača i traktor. O oranju nema ni govora trenutno...

I ja sam odustao od oranja,nije puno ostalo ali jako tesko se ore,videcemo sad ovo u ponedeljak koliko ce pasti kise.Mada cisto sumnjam da ce biti dovoljno,bez bar 100 litara mislim da nece nista znaciti.

Nazad
Vrh