Bobo
Član
Uzeo original lemken i takodje i frank raonike , ne vidim da su se frankovi nesto vise istrosili od originala , jedino su navarivani od dolje , takodje i frank vrh i za sada je ok.
Moj lemken opal ulazi i u put a kamoli njivu , jedino na jednoj njivi gdje je ekstremno tesko islo , ne mozes na odredjenoj dubini orati na jednom djelu ali mozes dublje ili plice. Na toj njivi sam slucajno nesto namjestao na plugu i uhvatio prvi plaz , bilo je jos vrlo suho onda, temperatura plaza je bila tu oko 40-45 stepeni , znaci ne vrelo da ne mozes drzati ali vrlo toplo , daske su bile dosta hladnije ali 15 stepeni toplije od okoline. Ja sam mislio da je to zaje**** kad je tu neko spominjao da se daske griju.
Ja sam taj koji je pisao da se daske i raonici griju. Kolega je vukao IMT 757.30 nekih 11-12kmh, oranje nekih možda 25 cm dubine i pričamo nešto tako i kaže svake druge godine da mjenja daske na plugu jer se ove griju previše i valjda se zato brzo troše...
Moje mišljenje je da je daska na tom plugu previše okomita, što bi rekli "aktivna" i pri velikim brzinama je velik pritisak zemlje na nju i da se ubrzano troši zbog toga a samo trenje koje se dešava pravi i zagrijavanje daske.
odustanem...