Mada mi nije bilo jasno što se ima pabirčiti, koliko to klipova ostane iza berača? Možda jedan ili dva na uvratinama?
Iza berača malo ostane, to je tačno, istina, neki više, neki manje, prosipaju, ništa drastično, ali zato iza kombajna koji piči ko besan da danas uradi 20 jutara uslužno, e to je tuga...
Nisam kombajner, nikada nisam seo u kombajn, ali sam se nagledao kombajna, ove godine kao da su se trkali po njivama, to je bilo strašno, heder naiđe na stabljiku s klipom, a od udarca ispadne na zemlju umesto kombajn da ga pokupi, tolika je suša bila, a red i spisak za kombajniranje (skidanje u zrnu), podugačak !!!
Naravno, naplata je 50 eura po jutru, kombajneru se xebe dal' je kombajn nešto pokupio s njive ili je prazan, njiva je ovršena, rastur se ne računa i to je to, veslam brzom brzinom na sledeću, vreme je lova....
Razlika je bila očigledna, komšija sa njivom u prvom redu, a odmah preko puta moje njive, je skidao kombajnom, u zrnu, i naravno, zapalio strnjište, ostalo je kukuruza u klipu za malu dubravu bez pomoćnih stranica, pabirčio jedan kolega konjar koji ima vremena na pretek a nema puno svoje zemlje...
Što je najgore, kombajner je i vlasnik njive, kad na svojoj sopstvenoj nema milosti, šta mi "mušterije" da kažemo....
Za razliku od njih, ja sam najmio dvoredni berač i moljakao momčinu koji je "pilotirao" da uspori, jer jako prosipa, uvažio je i smanjio gas, par dana po završetku zapalio sam strnjište, i ako je bilo pola male auto prikolice za napabirčiti, to je možda 3-4 džaka kukuruza u klipu, da sam znao koliko malo ima ne bih ni pabirčio, izgubio sam dan bezveze šetajući po njivi ko lud k****....
Naravno, počastio sam momka kada sam odneo pare za branje, sigurno je sat duže (ako ne i više) ostao zbog mog "zakeranja"....
Izvinjavam se za
, samo sam se nadovezao na predhodnu diskusiju, i ovim se završava moj "upad" ovde...