Oranje

E da zaboravio sam napisati da je oranje sa ukljucenom kontrolom vucne sile dobro jedino na njivama sa podjednakim kvalitetom i vrstom zemlje. Ukoliko se na parceli smenjuje vise vrsta i kvaliteta zemlje ili npr bregova i depresija onda takvo oranje gubi smisao. Npr u depresijama gde se tesko ore sistem bi podizao plug i oranje bi bilo plice, a na bregovima spustao, a nama treba kontra efekat.

Послато са LG-H440n уз помоћ Тапатока

Flajka 0.7l...e jesi namcor..dobro,ostalo mi sutra jos malo oranja pa cu popraviti sa dvolitrom..

Е да заборавио сам па најновија меродавна јединица је Ниџина патика:osmeh:....окани се флаше, сликај патику у разору.....уф ту има мали проблем величина ноге, тј. број....ту тешко може да се одреди стандар, ал ај да кажемо нек буде за ове старије број 43, мада сад су ови клинци почели да носе 46 па навише....средина би онда била 44,5...

- - - - - - - - - -

Galicije dzabe se vadis, stari si Gugl translejtovac. :ppozdrav:

Најгори могући, јбг шта ћеш енгелски сам видо само у Мурици, да је рецимо на руском написано па да преведем из главе или пак немачки, до душе тешко преводим оне њихове лудачке сложенице, али класику могу...ал егнглески па без гугла ни да макнем бре....

@zikabog
Tačno, to je to kod CNH.. E sad, mnogi ne razumeju engleski tekst pa smo opet u problemu.. :)
Naravno varijacije su u pogledu fizičkog izgleda i položaja komandi, ali je suština ista.

Sa obično najvećom kontrolom pozicije se našteluje radna dubina. To je negde položaj 2,5-3,5.
Zatim se malo dugme za kontrolu sile vuče okreće ka srednjem položaju dok se ne pojavi "dr" na displeju i lampice indikatori položaja ne počnu da trepću.
Ja obično namestim veliki točkić kontrole pozicije tako da ovaj drugi mali bude u toku rada na sredini svog hoda, te je moguće podešavati njime u plus i minus ravnomerno.
Često je potrebno i pored plivajućeg režima u toku rada korigovati malo dubinu, i to se tada lako može izvesti pomeranjem ovog malog točkića kontrole vuče.
Ovaj točkić kontrole vuče u toku korištenja hidraulike u režimu kontrole pozicije bi trebao da bude smanjen na minimum!
Kako dalje piše u upustvu nakon ovoga potrebno je još podesiti osetljivost, brzinu kojim hidraulika reaguje na promene. A to se radi sa jednom od dodatnih malih kontrola.
Lampice ne treba da trepću ni suviše brzo a ni sporo.

I to je to, zaista nije komplikovano, ali je najčešće vrlo loše objašnjeno pogotovo ako se radi o uputstvu prevedenom na srpski. Prevode verovatno rade ljudi kojima ništa od poljoprivrednih termina nije blisko, pa na posletku niko ne može shvatiti šta je pisac hteo reći u orginalu..

I da zaboravih, kada sam malo bolje pogledao prevod vezan za "draft" može se videti da on u muškom rodu označava pomenuti gaz, dubinu gaženja broda u nautici, dalje ravno zemljište u smislu plana, nacrta, i vuču ženskom rodu.
Sva tri značenja se mogu dovesti u vezu sa funkcijom koju označava.
Dakle sigurno taj termin nije slučajno izabran već sa razlogom.

Nadam se da će ova naša diskusija nekom pomoći da unapredi svoje oračke rezultate.. :)

Poslednja izmena:
E da zaboravio sam napisati da je oranje sa ukljucenom kontrolom vucne sile dobro jedino na njivama sa podjednakim kvalitetom i vrstom zemlje. Ukoliko se na parceli smenjuje vise vrsta i kvaliteta zemlje ili npr bregova i depresija onda takvo oranje gubi smisao. Npr u depresijama gde se tesko ore sistem bi podizao plug i oranje bi bilo plice, a na bregovima spustao, a nama treba kontra efekat.

Послато са LG-H440n уз помоћ Тапатока

код мене у упуству за моју макину, пише да се LOAD употребљава само као што си рекао где је конзистенција земље приближно иста, али само код прикључка који има точак при истој тој работи. Нигде се нажалост не спомиње то да ако има доља и брегова да се не користи. Такође се препоручује да се при ради са плугом користи MIX мод који дозвољава минималну осетљивост хидраулика, како би прикључак задржао жељену дубину која се штелује са Settings lever или ти ручкицом са подеоцима, такође може да се користи и lever control мод код ког нема мицања, уоште...он се користи ако плуг остане којим случајем без точка или га уопште нема, као што се мени ономад десило када сам пробио гуму код комше на фину цев 40х40 скривену у трави, а пливајући није могао да одреагује на време јер му је осетљивост мала, па сам дугу њиву започео да орем без њега....лепо је слагао плуг само сам га из шлицоване рупе пребацио у фиксну подеио малко на топ линку и то је то....

Е сад како упалити тај микс мод, па веома лако. Када је плуг у подигнутом положају, прво се подеси онај точак мод селектро на Lever control или скорз на горе да буде она беал стрелица, затим се подеси жељена дубина на setting lever или ти оној механичкој ручкици са подеоцима и оним малим белим граничницима, тачно иза оног малог џојстика/контролера/управљача, како год. Затим се окрене мод селектро на микс мод (трактор мора да ради иначе нема никаквог подешавања) затим се помоћу оног малог џојстика спусти у радни положај (гурне се ка напред, ка предњем точку) то је онај положај ди су нацртане полуге у два положаја спуштен-подигнут, не онај последњи где је полуга закуцана у земљу и то је то народе укратко...

Преведено са енлескон на руски, па онда на спрски:haha:.....

@Murtin
U kojoj brzini ores? Na tim obrtajima ja imam 9.5km/h u 10 brzini sa 16x16 menjacem i gumama 520. Pitam jer je tvoj NH a ovo je Case pa nisam ocekivao razliku u brzini kretanja. Model je t6050 i maxxum 125

Fino se rasipa zemlja, retko kad potrefimo da tako lepo i brzo ide.
8935718eed59626f4a91ce6f6873966b.jpg
277492ce57fcda3cdd4c615062f325b0.jpg

Kukuruza i zrna ostalo vise nego sto sam skidao
0d54d734935c39fe730fbf393c010d3a.jpg
06027c872bd294ec0b7659163c9aecea.jpg

Plug namerno nisam slikao da mi ne nadjete mane.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Ako nekome treba patike za merenje ja dajem dzabe nista strasno broj 50 samo 33cm

Sent from my Lenovo A536 using Tapatalk

@bojcetic Isto u 10toj brzini. Probali smo i u 8moj, na 2100o/min isto 10km/h. Ista potrosnja, u oba slucaja. Ista dimenzija. Kod nas su Mitasove gume, možda je zbog toga.

@smilad Iskren da budem, video sam taj “dr” al’ nije me preterano interesovalo sta je i cemu sluzi to. A uputstvo naravno da nisam pročitao, više sam moze se reci prolistao. :D Hvala u svakom slučaju, možda probam da vidim kako se ponaša.

Sent from my iPhone using Tapatalk

@Murtin
Ili menjaci nisu bas identicni (tvoj je novije godiste) ili su se pojele gume kod nas:haha: Kontinental mislim da su na Caseu. Ja da bi imao po satu 10km/h treba mi 2000rpm u 10.brzini.

Jucerasnje oranje islo je gulavo na parceli tri tipa zemlje a najvise ilovace a jos gore nikad nije poorana dublje od 20 cm ove godine na 2 jutra oko 500-600kg kukuruza vidi se i na slici da je kukuruz visine 70-80cm,ove godine prvi put uzeto u zakup valja sad ispravljat tude krivine.

Nazad
Vrh