tomybrzic
Član
druze dragane 18 ja o ovakom oranju samo sanjat mogu i ne samo ja nego vecina vamo kod mene, velis tesko oranje a sipa se moze se sijati odmah iza , e to kod mene skoro da nema take zemlje....
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Da li baš nestane ili se "sakrije"Orali smo uslužno jednu njivu danas,prema B.Jarku,11kj u tabli,dubina 25-27cm,zahvat 40cm,brzina 7-7.5km/h,pola sojište,pola kukuruzište,Case d'umre,orali 8sati (na sredini ima salaš) i spirili 200l nafte (ima sat vožnje tamo i nazad)
Lane orano na istu dubinu,isto išlo teško,možda i teže nego sad
Na sojištu izbacuje džombe,šapurike i kukuruzovinu,kod mene gde se neore,to za godinu dana nestaje beztraga,toliko o mikrobiološkom životu u pomenuta dva tipa obrade zemljišta
Da li baš nestane ili se "sakrije"
Baš danas sam orao jednu parcelu koja je prošle godine bila pod vodom ,no nekako se poorala jedna polovina parcele,danas je na toj polovini izbaciovao plug prošlogodišnje ostatke (pšenica je bila prošle god.) a interesantno na delu koji je tanjiran proletost nije bilo ama baš ničega samo zemljaRazlike u prinosu kukuruza nije bilo.
Da li to zanči da je bolje prolećno tanjiranje nego zimsko oranje?
Moje lično mišljenje da žetvenih ostataka ima svuda samo su drugačije izmešani pa se ne primeti kod pluga je situacija da je "složen" na jednom mestu tj na dnu brazde tako da kada ga plug "vrati" gore primeti se.