Oranje

И сунце вам пољубим, па ко да је шпанско село наштеловати плуг...пробаш мало овако, мало онако, па онда опет малко треће онако и на крају мора бре да слаже те бразде како бог заповеда...

Galicije..........Nije svejedno podesavati plug u zemlji u kakvoj ti ores ili recimo ovde kod nas. Ako uslovi nisu dobri mozes ga **greška nece ni onda kako ti hoces.

Ja naštelim uvjek srednje brazde dobro , al me j... obično prva i zadnja :haha: . Inače kod mene ove godine zemlja za 2 epizode lakša za oranje nego prošle godine . Imo sam problem sa plivajućim hodom hidraulike , u našoj zemlji nema šanse bez toga orati uvjerio sam se , džaba točak . Bio spoj na žicama senzora u polugama , riješeno .

Imam obrtac plug Huard,nisam zadovoljan kako je nastelovan, sad cu postaviti jedno glupo pitanje ali nije sramota ne znati, sramota je ne pitati, znaci imam 2 sarafa-polugice, jedna na lijevoj strani druga na desnoj, kojom stelujem plug da mi po sirini bude ravan u brazdi, pitanje je jel lijeva poluga za lijevu stranu a desa za desnu gledano od tacke kacenja pluga?

Relativno je.. da li odpustas odnosno zatezes. Pa vrlo je prosto ustanoviti, uzmi npr levu polugicu i oreni je nekoliko krugova razlike u odnosu na drugu

Te dvije polugice bi trebale da služe da podešavanje nagiba pluga u odnosu na vertikalu. Kod plugova obrtača podizne poluge na traktoru moraju biti jednake, dakle metar u ruke i podesi desnu (obično ona ima mašinicu) da bude jednaka kao i lijeva. Kad to uradiš, podigni plug i odgovarajućom ručicom (desnom ako je desno, lijevom ako je lijevo) podesiš da plug stoji vertikalno u odnosu na traktor nezavisno od toga jel okrenut na lijevu ili desnu stranu, to je preporučljivo kako bi sebi postavio referencu za dalje podešavanje. Kad kreneš da oreš, udji sa traktorom u brazdu da se traktor nagne na desnu stranu. E sad sa ručicom na plugu podesiš plug da stoji vertikalno u odnosu na zemlju i isto ponoviš i sa lijevom stranom. Plug mora da stoji vertikalno u odnosu na tlo kad je traktor naget u brazdi, sigurno je naget na jednu ili drugu stranu i loše ore i još gore prevrće brazdu.

Uslužno oranje od juče. Oralo se jako lepo dubina 25-26cm.

dsc0540.jpg

Znam ja za sta one sluze,bas za to sto si i ti @Zombie napisao,i ja sam sebi sto se tice tih vertikala i horizontala bio poprilicno nastelovao plug da ore dobro,veci mi je problem sto mi prva brazda hvata vise od druge i to nikako da nastelujem kako treba,ova prva skripi,plug iskace(sistem opruge) a ova druga normalna,to me strasno nervira jer zelim da kad zavrsim oranje i izadjem iz traktora da bude kao stadion ravno bez ikakvih grba ili da mi neko moze izbrojati broj prolaza,ma nastelovo bi ja to i bolje da se ima vremena nego uvijek kad se ore neka je zurba ili treba da se siej ili ce kisa ili nesto trece, nego ovako nasteluj da koliko toliko valja i ori, bitno je da je prevrnuta zemlja, zalosno ali istinito i kod vecine zastupljeno, naravno cast izutetcima

Evo neka sličica oranja i od mene
Obe parcele teška ritčina ,ore se katastrofa teško ,pogotovo kukuruz,kukuruzište nije tanjirano niti paljeno.
Parcela sa druge dve slike se prošle godine u onim poplavama nekako poorala cc15-17 cm ove godine nikako nije raonik čistio brazdu vidi se na trežoj slici.

img20151110111640.jpg

img20151110141620.jpg

img20151110140147.jpg

- - - - - - - - - -

Da dopunim malo sliku sinoć početa parcela sa prve dve slike,jutros završena da ne kažete da mi u Banatu nemamo i laku zemlju,izuzetno lako se oralo ,strnjište je u pitanju ovo mi je jedna od retkih parcela koje se lako rade. Tu baš i nije problem "naštelovati plug.
3 slika je nekadašnji vinograd isto se lako radilo ,strnjište nisam znao da li da stavim sliku u temu "nikada ovako" zbog komšije pogledajte kako je uradio razor (među):zli: Inače plaža tu parcelu 200 e po kj.Nije mi jasno šta je tražio dole!
img20151111075401.jpg

img20151111075453.jpg

img20151111082153.jpg

Danas kod mene tanjirano strnjište katastrofa koliko je suvo.Prije par dana sam orao nedirano i išlo je ljepota ali ovo danas zlo i naopako.Izvukli jutros đubar i odmah išao zaoravati,mozgam ma da ide lijepo kad klinac.Prvi dio u dubinu od oko 10 cm prašina a dole televizori ilovače vlažne i crnice suve kao barut. Kad pomiješa ilovaču sa prašinom samo lijepi na daske.Osjetan je manjak vlage kod mene za pravo oranje.

Nazad
Vrh