Oranje

Ja sam imao prosle godine slicnu situaciju. Kad su bile poplave, reka izlila i unela u njivu dosta ile. Tata zapeo da se ore i posalje traktoristu da ore. Odem je kasnije da pomogmem coveku da ja malo orem, ka ono traktor samo kliza po ili. Plug je poplicio ali opet na ili samo blokada i nekako se uzoralo. Kasnije sam imao problema jer sam sutradan povukao traktor sa njive(u tanjiranju) kako bi spremio da presejem kukuruz(2 hektara fals semena!!!). Sutradan je to toliko speklo da do kise nije moglo da se utanjira i spremi za setvu. Krajni rezultat: Soja posejana 24. Jula, prinos dosta losiji nego na ostale 2 parcele.
Da je tata hteo da saceka jos 2 dana da se ila sasusi i da se gospodski uzore i odmah pripremi za setvu, bilo bi sigurno jos 1,5t soje na toj njivi...

Treba čovjek uživat dok može djela govore sve pa eto sad se vidi stvarna cijena stroja koji nema buke.

Ja juce brao kukuruz jer mi je nestalo starog a novi nije ovrsen:sjasi:Ocekivao sam veliko blato ali na njivi nemablata. Skoro da i nelepi za cizme. Ako bude jos par suncanih dana, mocice i kombajn da udje. Dolinom Jadra ima dosta parcela pod vodom. Sva sreca pa moje njive nisu na tom delu.

Ja moje planiram da uzorem za 10ak dana. Koliko da bacim NPK djubriva i da zaorem? Mislim da je posto kasno orem bolje baciti 250kg/ha (nego 400 kako sam planirao) za kukuruz pa posle u spartanju jos 350-400kg KANa. Podloga je sojiste, pa je i ono (valjda) ostavilo nesto azota:sta:

Nazad
Vrh