Oranje

Ima li ko dijagram za 820 belorus?

Gogi

mtz82.jpg
[/IMG]

Mk - obtrni moment (Nm)
Ne - snaga motora (kW)
ge - potrosnja goriva (g/kWh)

Danas probao orati i nema šanse,gore nego prije 1o dana.kako je krenulo neću ni poorati a u proljetno neću sijati,nisam nikad pa neću ni sad početi.
Kod nas mnogi, pa i ja dosta oremo s proleca. Zemlja je takva da nekako moze da se pripremi i prolecno oranje. Cesto se desava da po oranju Rakovica sa tanjiracom odma ide 2. brzom.
Ove godine covek uzorao za kukuruz pre Majskih kisa i poplava. Kako vreme nije dozvoljavalo, posle 3-4 nedelje tata i ja dosli da utanjiramo. Kisa je tako razbila brazdu da je posle 2 prohod tanjiracom njiva bila spremna za setvu.
Moje misljenje je da ako imas manju povrsinu mozes da ores i sa proleca, ali ako ima sunca, u toku noci ili sledeceg dana preci ba jednom tanjiracom i malo zavoriti brazdu zbog gubljenja vlage:ppozdrav:

ufff, imat ce podrivac posla ovdje nagodinu i jos koju godinu poslije... Imam i ja jednu njivu slicne vlaznosti gdje nikako nisam mogao pokositi jecam i brena samo proapda u njoj, 549 propada, a mislim da bi 539 propao da samo auspuh viri van...

Po pitanju proljetnog oranja, ja sam prije koju godinu orao kaaaasno zimsku brazdu, mislim da je vec 1. mjesec nastupio, plugom sam razbijao 6-7cm debel led na njivi, patio se i ja i plug i traktor. Jedan od prijatelja iz susjednog sela bas i ne mari za obradu zemlje ima njivu 50m dalje od moje i ostalo je strnje nepoorano do proljeca. Ja isao da tanjuram za sjetvu soje da malo usitnim one moje gromade a on ore li ga ore tu njivu, nit se traktor pati a zemlja se rasipa iza pluga (olt alkar 2x12"). i on se meni smije sto sam po zimi orao kao zadnja budala a on u svoje oranje direktno posijao kukuruze. bas sam se osjecao kao majmun sto se ja trudim sve uraditi na vrijeme a on koji se bas i ne trudi previse ore na proljece i uradi bolji posao nego ja...

Ala je cudna ta vasa Banatska crnica. Na slici sam pomislio da je felna ofarbana u crno!!! Crna ko preradjeno ulje
Jel cela parcela takva ili samo odredjen deo?
Za potrosnju bolje i da ne pitam

Kod mene važi zakon,bolje zimsko ikako nego nikako.Uzoro sam danas jednu parcelu od 1.8ha mokro jest brazda se ne rasipa ali išlo je dobro kakva je godina.Na toj parceli sam prije deset dana obrazdio i odorao oko 2 dunuma (isto blo mokro pa sam napustio) i danas gledam to oranje brazda se malo sasula i ispucala.Kisne,suši i malo mrazeva i sasipa se polako.

Ala je cudna ta vasa Banatska crnica. Na slici sam pomislio da je felna ofarbana u crno!!! Crna ko preradjeno ulje
Jel cela parcela takva ili samo odredjen deo?
Za potrosnju bolje i da ne pitam

Svugde je problematicno. Negde ima vode negde nema. Tu gde ima bolje ide jer voda pere tockove, ali gde nema vode imam problema jer se toliko zemlje skupi na tocku od pluga da ne moze traktor da ga podigne.

ufff, imat ce podrivac posla ovdje nagodinu i jos koju godinu poslije... Imam i ja jednu njivu slicne vlaznosti gdje nikako nisam mogao pokositi jecam i brena samo proapda u njoj, 549 propada, a mislim da bi 539 propao da samo auspuh viri van...

Po pitanju proljetnog oranja, ja sam prije koju godinu orao kaaaasno zimsku brazdu, mislim da je vec 1. mjesec nastupio, plugom sam razbijao 6-7cm debel led na njivi, patio se i ja i plug i traktor. Jedan od prijatelja iz susjednog sela bas i ne mari za obradu zemlje ima njivu 50m dalje od moje i ostalo je strnje nepoorano do proljeca. Ja isao da tanjuram za sjetvu soje da malo usitnim one moje gromade a on ore li ga ore tu njivu, nit se traktor pati a zemlja se rasipa iza pluga (olt alkar 2x12"). i on se meni smije sto sam po zimi orao kao zadnja budala a on u svoje oranje direktno posijao kukuruze. bas sam se osjecao kao majmun sto se ja trudim sve uraditi na vrijeme a on koji se bas i ne trudi previse ore na proljece i uradi bolji posao nego ja...

U tom ataru kod Cicija ako ne uradis zimsko oranje odnosno ako ne obradjujes zemlju u jesen ili sad da ima vremena da smrzne, ostaje ta parcela parlog ili nece vajde biti od nje! Tako da ta prica sa prolecnim oranjem ovde ne prolazi, osim tu i tamo! Po desetine puta je napisano koliko je ta ritska zemlja teska za obradu ali izgleda da vecina ne moze to da razume jer u zivotu nije jos naisao na tako nesto! Znate ono, svako misli da je njegova muka najteza ali ne daj Boze, uvek ima i gore!

Neka, hvala... Od ove Cicijeve zemlje mi je i preko slika muka... Bila je i necija slika gdje se zemlja zaljepila za daske pluga i ne planira otpasti... vec mi je tu bilo jasno da ovo nije djecija igra s cim vi imate posla.

Vec sam rekao da svaka cast ljudima koji takvu zemlju rade.

Ovo sto ja pisem se odnosi na moj kraj i na jedan izolirani slucaj. Ako sam i morao orati proljetno oranje zbog kasno dogovorenog zakupa, to se sasusilo kao kamen, nema od nje nista. Rototiler u 3 prolaza je jedva malo namrvio zemlje da se posije kukuruz...

U tom ataru kod Cicija ako ne uradis zimsko oranje odnosno ako ne obradjujes zemlju u jesen ili sad da ima vremena da smrzne, ostaje ta parcela parlog ili nece vajde biti od nje! Tako da ta prica sa prolecnim oranjem ovde ne prolazi, osim tu i tamo! Po desetine puta je napisano koliko je ta ritska zemlja teska za obradu ali izgleda da vecina ne moze to da razume jer u zivotu nije jos naisao na tako nesto! Znate ono, svako misli da je njegova muka najteza ali ne daj Boze, uvek ima i gore!
A radja li ta zemlja, tj ima li tu prinosa?

Nazad
Vrh