Odg: Oranje....
Čugi je napisao(la):
Hvala Dukej, a izgleda da ću morati tražiti da mi na raoniku naprave još jednu rupu jer sve ponude raonika na netu za Leoprda su sa dve rupe.
Mislim da znam u čemu je problem. Leopard plug je po svemu sudeći kopija Regent pluga (naravno Regent plugova iz vremena kad je počeo da se proizvodi Leopard, dakle starih). Ovaj zaključak sam izveo iz prostog vizuelnog poređenja i premeravanja, ( i rezultat je da su plugovi blizanci osim što su Regenti zelene a Leopardi oker-narandžaste boje
), ali moram reći da nisam nigde našao zvaničnu potvrdu za to, tj. nigde nisam našao da to piše.
No ipak ima sitnih razlika. Jedna je baš ta u broju rupa na raonicima. Leopard plugovi imaju dve a Regent plugovi tri rupe kroz koje se pričvršćuje raonik na glavu pluga. Daske su po obliku i dimenzijama iste ali izgleda da rupe na daskama kroz koje se pričvršćuju za glavu (kozlac) nisu na istim mestima. (Bubiša ima takav Regent plug i morao je da razbušuje druge rupe na deflektorima (perajima) koji su za Leoparda jer se jednostavno rupe nisu poklapale.) Na vašarima ozbiljniji kovači koji prodaju raonike tačno to znaju i imaju varijante raonika sa dve i sa tri rupe a i za ostale delove pluga (deflektore, umetke daske, plazeve (sad sam se setio da i plazevi imaju drugačiji raspored rupa)...) varijante za Leoparda i za Regenta. Dakle mislim da treba da tražiš raonike za Regenta i da će oni biti baš kao kod tebe.
E sad nešto i ovom tvom plugu. Kad sam kupovao Leoparda u oglasima sam nalazio Leoparde sa visokim i niskim klirensom i pošto sam neke gledao video sam da je niski klirens kao ovaj moj (sa krivim gredeljom) a visoki je kao taj tvoj (sa pravim gredeljom). Ne znam koliki je klirens kod tebe ali ovi visoki koje sam ja gledao su bili baš visoki tako da nisam bio siguran kako bi to moj IMT 560 uopšte nosio u transportu - da li bi se vukao po zemlji, a vlasnici su mi tvrdili da zbog te visine ne može da se zaguši. Inače osim u gredeljima (krivi i pravi) druge razlike nije bilo između tih plugova. E sad, dok sam kupovao moj plug mislio sam da sam video sve moguće varijante Leoparda (i Regenta), (jer sam ciljano tražio takav plug), a onda sam nedavno video plug identičan tvome (osim što nije imao takve deflektore već samo ona "ajkulina peraja") ali radnog zahvata 2 x 30 cm i nižeg klirensa (nižeg i od ovog mog). Ovim hoću da kažem da je verovatno da i ti imaš neku od varijanti Leoparda ali je možda moguće i da je neka serija koja je imala delove baš od Regenta, (slično kao što su prvi IMT plugovi imali original švedske daske dok se nisu počele proizviditi i kod nas).
Na hr forumu sam video da u nekoj knjižici o oranju između ostalog postoje i podaci o plugovima Bratsvo iz Novog Travnika (proizvođač Leoparda) i vlasnik te knjižice je obećao da će je skenirati i okačiti na net ali izgleda da to još nije uradio. Baš me zanima šta tamo piše o ovim plugovima jer nigde nisam našao drugih podataka o njima.
Sutra ću slikati moj plug jer ne mogu da nađem slike gde se lepo vidi a da nije u brazdi.