@BorisM ,ti si okupio sve traktore iz sela da oru kod tebe ,šala naravno odličan posao, ja sam danas završio svoje išlo je kao podmazano.
@ Markokurjega Imam dobre drugare koji su svoje oranje zavrsili pa dosli meni u ispomoc
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
@BorisM ,ti si okupio sve traktore iz sela da oru kod tebe ,šala naravno odličan posao, ja sam danas završio svoje išlo je kao podmazano.
Nije peskovita, na protiv - glinovita. U pitanju je livadska crnica što spada u teža zemljišta, ali negovana na "moj način" pa se nekim čudom rasipa. Lepo kažem da mi je ranijih godina išlo 5 sati za jedno jutro. Sad su se sklopile sve kockice: idealna vlažnost, onda sušna godina pa nije ni jednom gaženo u mokro, a i to danas je bilo oranje još letos plitko uzoranog strništa sa zaoranom slamom. Taj plug koji imam je kao stvoren za moj traktor. Čovek od koga sam kupio taj plug imao je isto Vladimirca.
Na tulajištu je juče išlo dva i po jutra za osam sati, a to mu dođe oko jedan i po hektar, odnosno pet sati i dvadeset minuta po hektaru. Na tom tulajištu sam bio nešto sporiji zbog češćih zastoja usled zagušenja, inače isti tip zemljišta. Brzina kretanja je u oba slučaja bila 7-8 km/h, širina zahvata 14''
Ako smem da pitam koji to dvobrazdni plug imate, koliki mu je radni zahvat i koji traktor ga vuče.
Za oranje nisam siguran, ali smrt za zemlju je paljenje. Zemlja nije samo mlevena stena, jedan sunđer koji natopimo vodom i raznim otrovnim materijama pa čekamo da nam iz nje nikne hrana kojom ćemo da hranimo sebe i svoju decu. Zemlja je mnogo više od toga - jedan harmoničan ekosistem čiju harmoniju ako narušimo ne možemo dobru da se nadamo. Ne znam koliko joj oranje zaista šteti, ali američki Starosedeoci su se zgražavali nad oranjem. Oni su Zemlju obožavali i poštovali kao majku. Oranje zemlje je za njih bilo skrnavljenje i svetogrđe.
Ja se za sada oranja ne odričem, ali na paljenje ni ne pomišljam, čak činim sve što mi padne na pamet kako bih sprečio i da mi to neko drugi uradi.
@Krlemrle sa ovim plugom orem radni zahvat 60cm:
orem i sa plugom IMT-755 ali ovaj vise koristim jer ima veci radni zahvat od IMT-a a podjednako se tesko vuku.
Juceo orao i patio se sa tupim raonicima i danas otisao do Basaida na vasar uzeo nove Plamenove i sad idem da nastavim. Da vidimo kakvi su ovi posto mi se Hudjikovi ne svidjaju, poceo je da osljari, pucaju mi svi njihovi raonici
Imam i ja sličan dvobrazdni plug istog zahvata(2x12'' odnosno 2x30cm) OLT-Ferguson, takozvani Englezer. Koristim ga isključivo za ljuštenje strnjike, gde treba što širi i što plići zahvat(<15cm) i ni za šta drugo ga ne koristim. Za plitko oranje(>15 cm) koristim dvobrazdni Rudolf Sack Leipzig zahvata 2x10''. Za jesenje duboko oranje(>25cm) koristim, dakle Leopard Bosanska Dubica 1x14''.
1.) Taj mali Zetor nema potrebnu snagu i poteznu moć za kvalitetno duboko oranje na dve brazde. Sa njime bi teško gulio banatsku crnicu i sa samo jednom brazdom od 14''
2.) Taj dvobrazdni plug koji imaš nije za duboko oranje ma koji traktor da ga vuče jer ima jako malo rastojanje između plužnih tela pa bi često gušio.
Toplo bih preporučio jednobrazdni IMT, mada sam ja lično zadovoljan i sa ovim što trenutno imam. Meni dobro dođe taj kopirni točak zbog ruske dvokružne hidraulike kod koje plivajući položaj ne ide konstantno na zadatu visinu nego spušta "do Japana".
- - - - - - - - - -
Imam i ja "Plamen" raonik, dasku i pera i baš sam i ja to sve pre dve godine kupio u Bašaidu na vašaru. Sve komplet sam promenio kad sam kupio gore pomenuti plug. Jedino Plamen je imao sve što sam tražio za taj plug, pa nisam ni imao izbora i zadovoljan sam za sad sa njihovim samooštrećim raonikom.
Kud pre zavrseno, ja ni zakacio plug nisam.Jel NH imao pomoc ili je sve sam uradio?...........zavrseno oranje za ovu godinu. Valjda nikad lakse nismo uzorali.
Kud pre zavrseno, ja ni zakacio plug nisam.Jel NH imao pomoc ili je sve sam uradio?