Oranje

Ja sam isto orao sad za sjetvu, ista zemlja, imao sam kukuruz pola po uljanoj repici, pola po kukuruzu opet i po kukuruzu se teže oralo, a ovo idealno.

Иста њива али поред канала.
17ab8d288618c6ce1238aa4bb229ac5d.jpg

Ako može neko ko se razumije u kose vuče pluga objašnjenje. Dosta sam pročitao o štelovanju pluga ravnjaka i unutrašnjem rasponu zadnjih točkova traktora. Neki su pisali da poteznice moraju biti u oranju jednako udaljene od guma i centar otpora pluga treba biti u centru i liniji vuče traktora. Dole je slika koje pokazuju da linija centra otpora pluga i centra vuče prolazi kroz centar osovine traktora ali u oba slučaja min i max zahvata pluga poteznice su bliže lijevom ili desnom točku a oba slučaja su ispravna bez kose vuče.

Kod mene je plug 12"x2. Traktor 75 ks 4wd, raspon između zadnji točkova je 107 cm. Ova snaga je prevelika za ovaj plug pa i ako ima šta kose vuče on to ne osjeća a ni ja. Osovina na plugu je pomaknuta do kraja lijevo gledano iza pluga prema traktoru. To mu je najbolja pozicija, ako je pomaknem desno onda previše plug zahvata. Ručica za košenje pluga odgovara samo skoro do kraja nazad prema daskama pluga ( fop bečej plug) znači smanjenje zahvata. Volan kad pustim ide sam sa uvratina na druge uvratine bez šetanja ali su tada prednji točkovi ipak malo ukošeni prema neoranom dijelu njive. Na ovako podešenom plugu poteznice su jednako udaljene od točkova ali gledano iz traktora plug je malo iskošen u odnosu na pravac kretanja. Prilično dobro je oranje ali mi nešto govori da tu nešto škripi. U ovakvoj poziciji pluga centar otpora pluga je sigurno desno od linije vuče traktora a nema više izbora za štelovanje. Dali ovo sve upućuje na to da bi ipak trebao ovde veći plug 14 coli da bi se ta linija vuče ukrstila sa centrom zadnje osovine traktora pošto trag točkova nemože više da se smanji.

Ja tu ne vidim problem.
Nema veze koliki je trag, kad bude prva brazda sira ili uza od druge to stelujes na osovini pluga...
Ako on ne vuce u stranu i lepo slaze samo vatra.

Послато са SM-G970F помоћу Тапатока

A kad udjes desnim tockom u orano da li istu sirinu hvataju i prvi raonik i drugi? To sto zanosi tockove prema neoranom moze da bude i par milimetara razlike,probaj baci plug jos na desno,uglovi tu manje vise i neigraju mnogo i nemozes se toliko orjentisati na to,mnogo ima traktora i mnogo plugova i nije svima isto ukrstanje sila vuce,nemaju ni svi plugovi istu visinu,sirinu ugao daski,raonika,plazeva i trista jos cuda,nasteluj ga sto se ono kaze najprostije da ne vuce na neorano i slusaj malo traktor na uvo,rastereti ga,neka on bude jaci od onog sto vuce,da nema nimalo proklizavanja,da peva u brazdi pa makar i napravio neki krug vise u oranju

Ma zadovoljan sam ja kako to radi 95 % ali me žulja ovih 5%, malo sam cjepidlaka u korištenju mehanizacije, volim da to radi 100%. Jedino da probam plug 757.2 pa da uporedim. Izmjerio sam sve mjere na plugu i traktoru i večeras sve ide na papir da vidim gdje se nalaze te linije vuče.

Mnogi i ovde a i kod mene u selu bi rekli da sam lud zbog ove kombinacije imt 5106 i poljski stelujuci 2x14 coli ali radi posao i u suvom pre ovih kisa a i sad po vlaznom😂. Znam da nije dobra kombinacija ali nije moglo bolje,sad ce ovaj dobiti trobrazni 3x12coli i njemu su sile ukrstanja recimo tqcno na sredini sedista,tj glavna greda dolazi na pravac sredine sedista a ovaj dvobrazni ide na rajku 76 i on tek na njoj dodje u osu na sredini sedista rajke gadja se njegova greda

Znam ja da tu fali malo ali i to malo voljan sam da pronađem. Traktor je prejak za ovaj plug 12" zemlja srednje teška, i raštelovan plug na 30 cm ne osjeća vozi lako 8km/h. Mogao bi i brže ali je traktor nov ima 30 rs pa nesmijem.

Centar otpora pluga nije na toj gredi niti na vezi toplinga. Na dvobraznom plugu 12x2 centar otpora pluga je 35 cm mjereno od zida brazde prema drugom lemešu.

Ovo izgleda plasticne daske, deflektori i nastavak daske.

Lici kao da ima tanji metal koji daje potporu.

Nazad
Vrh