Odg: Koćenje- broj malih - fotografije legla - odgajanje do odvajanja

2tg6d.jpg

10wplbr.jpg
[/IMG]

aew0t3.jpg
[/IMG]

Najnovije slike jos malo pa ce izaći. pozdrav.

Pozz kolege..Danas ili sinoc okotila mi se zecica,prvi put..nije se ni dovoljno ocupala a nit je gnijezdo napavila kako treba :S.. 7 je okotila,dvoje je uginulo,a ja sam ostale pokusao nekako smestiti i utopliti .. Sta mislite kako ce sve to proci ?? Jel neko imao slicnu situaciju?

Pozz kolege..Danas ili sinoc okotila mi se zecica,prvi put..nije se ni dovoljno ocupala a nit je gnijezdo napavila kako treba :S.. 7 je okotila,dvoje je uginulo,a ja sam ostale pokusao nekako smestiti i utopliti .. Sta mislite kako ce sve to proci ?? Jel neko imao slicnu situaciju?

To ti je jako česta pojava kod prvog koćenja,,,na vrijeme si reagirao i velika vjerojatnost je da će ih ženka prihvatiti i odgojiti!!!
Neke ženke se tek par sati od okota očupaju i naprave gnjezdo i sve bude ok(ako se ne smrznu)

Kada sam dosao ona je nosila u ustima dlaku i slamu,jedno uginulo je bilo van kotilice a drugo je bilo unutar i vecinom su bili razbacani i ispustali su nekakve cudne glasove :S... Nadam se da ce sve dobro proci.. Hvala Zeco .

Danas proveravao kotilicu od mesanke,sarca i kalifornijskog, okotila se pre dva dana i ima 9 komada, kod belgijanke ima 5-6 nisam siguran ali oni bi trebalo uskoro da izlaze, pa me interesuje sa koliko dana starosti mali pocinju da izlaze iz kotilice jer je ovim ojima vec 15 dana da su se okotili, imaju dlaku i gledaju vec ali im se nesto ne izlazi napolje :osmeh:

Otprilike oko 20-ak dana starosti izlaze napolje iz kotilice, koliko sam ja primetio kod mojih ovnolikih ali nebi trebalo da ima veze koje su rase kunici.

Meni se desavalo da zecica odjednom okoti i po 18 malih .U gnezdo koje je uredno napravila ostavi 5,6 a ostale sve nabaca na gomilicu pred vrata kotilice .I te sto je odbacila gazi i ponasa se kao da nisu tu, a pazi samo ove sto je stavila u gnezdo .

Zdravo prijatelji. Srecni praznici. Meni se juce, na Badnje vece, okotila (kod mene prvi put, a navodno se vec kotila kod decka koji mi je prodao) kunica. Nikako da ukapiram dali da fino pretrazim gnezdo zbog umrlih da ne hlade druge, ili da ne uznemiravam majku jer je ionako neka nervozna cura. Koliko sam ja podigla njeno pocupano krzno, nasla sam jednog celog ali mrtvog kunica na vrh gnezda i odma sam ga izbacila van, ali kako druge mrdaju dublje ispod, nisam htela da mnogo kopam da ih ne hladim ili traumatiziram majku, tako da nisam stigla da ih prebrojim ili vidim dali ima jos neko mrtvo. Sa ovim mrtvim, sam nasla i nesto sto je kao dzigerica, pa ne znam jeli to ona pojela nekog ili je to delo posteljice, sa obzirom da je i krzno koje ih pokriva, ulepljeno zgrudvanom krvi i neuredno. Pomoc? Dali savetujete da sklonim majku u drugi kafez i lepo prokopam po gnezdu, da bih nasla sta je sta, ili da je ostavim jos neki dan tako jer frci i mrci sa dna kafeza dok joj dajem hranu koju uzgred receno, ne jede a ni vodu pije svejedno sto joj je dostupna? Meni je ovo prvi put, kompletno sam neiskusna, trazim vasu pomoc?

Poslednja izmena od urednika:
Reci cu svoje misljenje:ne dirati leglo dok'zenka se ne smiri i normalizuje,sacekati ako treba i 7 dana a onda promeniti kompletnu "posteljinu".

Hvala simovicu na brzom i preciznom odgovoru. Veoma cenim tvoje misljenje jer kako sam mogla da vidim u ovom forumi si jedan od iskrenih ljudi koji uvek pomognu, ne saleci se neukusno na racun i muke nekog ko ne zna.

Ja imam obicaj da odmah drugi dan ceprkam po kotilici i vidim kakvo je stanje jos nisam imao problem da se zecica nesto buni, samo moras da malo mazis zenku da pokupis nen miris i nikakav problem, bar ja nisam imao dosad!

@Simovic
A sta naprimer ako zecica okoti samo jedno mrtvo a ti kad proveris posle 7 dana ono se vec usmrdilo i polako se raspada i izlaze vec crvici na sve strane ? Jako neprijatan prizor!

Kolega Zima:napisao sam svoje misljenje u datim okolnostima.Ako pazljivije procitas sta sam napisao mozda ces razumeti.
Crvice nece naci sigurno:haha:
Ja imam obicaj i prvi dan da pregledam leglo.Pozdrav.
Kolega nisam mislio nista lose,samo pokusavam da pomognem u datom slucaju,ne pisem pravilnik.
Tvoj savet je dobar ali zamisli da ga predlozis nekome ko ima vise stotina zenki.(da svaku mazi)

Poslednja izmena:
Moj prijedlog za @jomabo : uzmes zenku ,natrljas ruke kroz njeno krzno,odvoj je par minuta od kotilice i provjeri gnijezdo ,nekada zenka nece sama izbaciti uginuca ... to je svega par minuta ,a zenki nece biti nista.. i ne brini to sto ne jede,pocet ce jest kad izgladni ..pozzz

Ima zenki nenaviknutih na ljude a kamoli hvatanje i mazenje.U trenutku kada ona razvija"materinski instikt",svaka trauma moze imati posledica. Pozzz!

@ SIMOVIC

Koliko ti imas zenki pa da se ne stigne malo pomaziti svaka zenka. Netreba je maziti samo kad se okoti nego svaki dan i ako se jednom naviknu na prisustvo ruke i mirisa neces vise imati problema.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh