Obuka za profesionalne korisnike sredstava za zaštitu bilja.

Od tebe, mene i svih ostalih sigurno zna više.
pa ne zna ni ona ovo jer ne znaju kako to da regulisu,rekla ti je sta mozda planiraju mada to po meni za njih ne odgovara jer nece svi polagati

neko je ovde pisao da je hteo da prodje obuku pa nije mogao da upise kurs dok nije obnovio tj aktivirao gazdinstvo koje mu bilo ugaseno
dakle sertifikat je vezan za gazdinstvo

ovo kako ti ocekujes da tvoji ostali nece morati polagati znaci da bi mogli nas 20 da se vezemo za jednoga koji polozi ovo i ide on da nam kupuje hemiju za nase gazdinstvo,navedemo ugovor neki papir tj izjavu i cao zdravo....primer navodim

Zastitari u savetodavnim sluzbama su koliko znam ljudi koji primaju platu. Prema tome nije mi bas jasno da li je realno i za sta da neko za atest prskalice trazi 25000 din.
U redu ako je potrebna neka papirologija, kucanje, troskovi izlaska na teren, ali po meni je to ogroman novac za malo posla. Sve nesto mislim da ce neko traziti da se prskalica napuni vodom, prikljuci na traktor i proba. Pogotovo nema smisla da se taj isti atest izdaje na 5 godina, jer se uposlenija prskalica moze solidno pohabati za taj vremenski period. Prema tome akcenat je na pljacki i punjenu budzeta, a tako ce se subvencije jos lakse davati.

Ako će obuke trajati 2-3 godine a planiraju da od iduće godine primenjuju ovo kako će ljudi kupovati hemiju koi još nisu prošli obuku?

Pa to bi značilo da tri lika u ulici kupuju za sve ostale ,ali kako će on pravdati u e agrarau 30 litara fokus ultra koi je recimo za suncokret a on u e agrar ima dva hektara suncokreta a ostalo kupuje za komšije i prijatelje.

To je pitanje za sve ljude koji se bave oko poljoprtivrede.. Neki balans moraju da nadju, nece svi ljudi uzimati sertifikat, a opet hoce da prskaju.. Nekako moraju izaci u susret i nekako pustiti ljude da uzmu pesticide u apotekama, a da nemaju sertifikat..Sad kako ce sve to biti, veliko pitanje, a i pitanje za prskalice.. Dal ce se placati periodicni pregled prskalice ili samo da se izadje po pozivu u mesto gde je domacinstvo i izvrsi rutinska kontrola..
Svakako onih 24000 je previse za prskalicu, zar ne?

Kod nas sam cuo da ide po metru zahvata, 15000 od 8m krila pa kako dalje cena ide ne znam.
Mora da budu 3 4 tacke ispravne:
Da kardan ima zastitu
Da bure ne curi
Da ne kaplje sa dizni kad se iskljuci
I zaboravio sam jos sta.

Mislim da je 5000 po prskalici ok sve preko je previse. Ni za autobus mozda nije tehnicki 20+ hiljada.

Inace za polaganje bice organizovano u selu, dobili smo uplatincu i neki prijavnicu da popunimo i platimo.

Ako u jednoj kući ima 2,3,4 gazdinstva, pretpostavljam da svaki nosilac mora da ima svoj sertifikat, ne može jedan da kupuje za sve?
Spominju se poljoprivredne apoteke, a šta je sa MP objektima koji se ne vode kao apoteka, a pored semena, đubriva između ostalog prodaju i hemiju?

Tvoje pravo....
Među prvima sam registrovao PG...
Krenuo da matičim priplodna grla...
Većina je ignorisala ili se smejali...
U mome selu....
Kada je počelo subvencionisanje, e jbg-a, lako je tebi, TI IMAŠ PRAVO !!!
E onda, drž, ne daj, hoćemo i mi da matičimo, e ne može, treba gomila papira, jednostavnije je bilo prodati kvalitetnu kravu bez papira, pa kupiti (uglavnom lošije grlo) s papirima, pa polako puniti štalu grlima koji mogu dobijati subvencije....
Pa i vi bi imali da ste barem malo razumeli kako stvari u ovoj državi (da ne kažem svetu) funkcionišu....
Eno, sestra i zet imaju pogled na svet u skladu s tobom, već vidim u nekoj doglednoj budućnosti biće, e bato, jel beše ti imaš onu karticu za kupovinu pesticida, treba nam...
E bato, ona tvoja prskalica ima atest, treba da se prska...
Niko traktor nije hteo registrovati na nove , zelene tablice, kakve tablice , tehnički , pič*** mater****, a kada su počeli izvršni organi da redovno dolaze u selo i kontrolišu, e jbg-a, daj mi oteraj svinje u Irig na klanicu, tvoj traktor ima kabinu i registrovan je....
Kao što su tražili da pišem tuđu telad na moje gazdinstvo, kao što su tražili da im pozajmljujem karticu za gorivo-dizel na NIS-u, i tako...
A ja sam glup jel pokušavam da predvidim neku realnost...😝
I ponašam se u skladu s tom nekom, budućnosti koju "procenim"...😃

Poslednja izmena:
Nisi me razumeo. Ja sam u potpunosti za za uredjenje i slazem se i sa atestom prskalice i sa tim famoznim sertifikatom nije to problem, problem je sto nam je ministarstvo raspad, rade vec X godina na tome nikako da zavrse, polagali su ljudi i pre par godina i jos nista. Pare su date, u budzet, iz budzeta je neko napunio dzep a nije jos uvek sredjen zakon. Da me malo zajebu sa tim da dajem pare unapred pa makar to bilo i 3000 dinara.

Hvala. Muž i ja imamo posebna gazdinstva. On je poljoprivrednik 100 % a ja dodatno. Da li oboje treba da polažemo, pošto on svu zemlju obrađuje?

Supruga, otac i ja takođe imamo posebna gazdinstva, prskanje obavljam ja pa ću samo ja i da polažem a ostaje da vidimo kako ćemo to regulisati u e agraru.Pisao sam već o tome.

@milan11
Slažem se i ja s tobom i govorim ti da je ova država raspad otkad postoji, nebitno ko je na vlasti....
Oni su tu da "zajebavaju", mi smo tu da poštujemo ili da 'vatamo krivine i izbegavamo rupe, slikovito rečeno, kako ko se, već "snađe"....
Pređoh polovinu 5. decenije života, i pamtim i SFRJ, i SRJ, i Zajednicu SCG i na kraju ovu našu jednu jedinu R. Srbiju, mi i dalje se vrtimo u istom krugu nikako da skrenemo već nekud, veruj da mi je već i svejedno, samo da negde skrenemo, može i lijevo, a može i " drugo lijevo".... 😃
Zakon je donešen, u oblasti o kojoj je reč, ako ne grešim, još 2019. godine, a evo sada procenjujem da je trenutak za njegovu punu primenu...
I ponašam se u skladu s tim....
Pristajem, potpuno ignorišem, ili " 'vatam krivine ", opet zavisi od sopstvene projekcije buduće realnosti...
Baš ih briga kako će to izgledati u praksi, bitno je da se nešto radi, i zaradi, a džepovi, pretpostavljate čiji, i na koncu, Budžet, popuni....😝

Poslednja izmena:
Matiću ti recimo imaš 20 hektara i sve si posejao kukuruz a supruga isto 20h i sve suncokret otac 20h žito i sad ti si položio kupio za tvoj kukuruz hemiju a kako ćeš kupiti Fokus za suncokret kada ga ti i nemaš u e agraru isto i za žito malo je nejasno mada je logično da su sva gazdinstva na istoj adresi.

Nazad
Vrh