Obrada u trake - STRIP TILL

garisa

Član
Učlanjen(a)
14 Jun 2010
Poruka
183
Lokacija
Debeljača-Pančevo
Mislim da je vreme da počnemo razgovore oko ove teme. Imamo no-till, sistem koji podrazumeva proizvodnju u ratarstvu bez obrade zemljišta. Otvaram ovu temu koja je za one koji nisu sigurni da mogu u startu prihvatiti no-till. Napominjem da ova dva sistema obrada u trake i bez obrade imaju svoju perspektivu na poljima ne samo Vojvodine nego i ostatka Srbije i okolnih zemalja. Na osnovu uslova proizvodnje biramo sistem i radne organe!
Za sada pogledaj http://www.polj.savetodavstvo.vojvodina.gov.rs/node/4332 . Onda sledi prezentacija i veliki broj slika. Očekujem Vas da učestvujete u uspostavljanju sistema. Da li ste i Vi pionir?
Gariša, 064/8814407.:cool:
 

garisa

Član
Učlanjen(a)
14 Jun 2010
Poruka
183
Lokacija
Debeljača-Pančevo
Imaš jednu na strani 29 kod teme No Till. Mašina koju ja koristim je prikazana na istoj strani kako radi u kratkom filmu. Ukucaj na pretraživaču strip till equipment idi na slike, ili pregledaj sajtove Orthman Mfg http://www.orthmanag.com/, Blue Jet http://www.blu-jet.com/, Cat http://twindiamondind.com/equipment.php , CASE DMI 5310 koji ja imam više se ne proizvodi kod CASE-a itd. Moja preporuka je američka varijanta. Evropske mašne se malo iskomplikuju.
Kada budem savladao postavljanje slika na ovom sajtu možda neke i postavim jer ne kapiram sistem upiši URL?
 

cicimoric

Član
Učlanjen(a)
6 Sep 2008
Poruka
4.771
Lokacija
Jermenovci ( opstina Plandiste / juzni banat )
@Garisa i ostali koji imaju problema sa postavljanjem slika:

Najbolje je uploadovati slike na http://www.tinypic.com iz razloga sto se slike ne brisu. Slike koje sam postavljao pre 5 godina jos uvek stoje a sa drugih sajtova se posle odredjenog vremena brisu.

Kada odete na tinypic sajt kliknete na BROWSE

Pojavi se novi prozor u kome treba da odaberete sliku sa svog hard diska koju zelite da uploadujete

Kada se slika odabere klik na UPLOAD NOW

Potrebno je da se upise tekst koji se pojavi na slici. Ako ne mozete da procitate tekst potrebno je da kliknete na prvu ikonicu iznad upload now teksta ( ona polukruzna strelica ) i pojavice vam se novi tekst

Nakon upisanog teksta pritisnuti UPLOAD NOW i sacekati nekoliko sekundi dok se uploaduje slika ( zavisi od velicine slike i brzine konekcije )

Posle uploada se pojavi novi prozor u kojem treba oznaciti tekst ispod:

"
IMG Code for Forums & Message Boards". Oznacava se levim klikom na misu. Kada je oznacen ( tekst koji oznacavamo promeni boju ) kliknemo na taj tekst desnim klikom i pritisnemo copy

Predjemo na poljoinfo ( ili bilo koji drugi forum ) i desni klik, pa paste

Klik na "posalji odgovor" i to je to. Ako je nesto nejasno slobodno pitajte. Pokusao sam da objasnim korak po korak da bi razumeli i oni koji to prvi put rade.


 

garisa

Član
Učlanjen(a)
14 Jun 2010
Poruka
183
Lokacija
Debeljača-Pančevo
Slika: levo strip till, desno obrada u malč!


Pitanje je jednostavno: Gde su žetveni ostaci?
Odgovor: pojele su ga krave! Čovek je jednostavno sa stadom krava iz Putnikova (tako kaže vlasnik parcele) došao i obezbedio hranu za njih. Ostale su dok nisu pokupile svo lišće i glave šećerne repe i utabale parcelu. Dobro je što su krave nije sabijeno.
Kod sistema kao što je strip till pruža se paorima mogućnost da se voze kraćim putem, tvojom njivom, do svojih parcela!!!


Ko se po ovome, kod nas, ne bi vozao cele zime?
Ovo je problem koji nisu mogli da shvate 2011 ljudi u Mađarskoj kada su doneli prvi strip till, Orthman 1sr ripper. Kako, gazi ti njivu?
Ili si pored nekog veleposednika čiji radnici misle da je sve njihovo dokle se vidi i onda posle 6 ha (od tvojih 17 u zakupu od države- jer imaš farmu) obavi tanjiranje! Gde mi je sada traka?
Sledeći problem za one koji seju suncokret mogu da budu zečevi ali to je priroda. Bude ih neke godine više. Ako se radi iza kukurza strip till i ostave se stabljike visine oko 20-25 cm da bi mogao da lakše pratiš red za setvu - eto mesta da se skrije. Da je ranije, pre 25 godina, došao strip till momci iz Grive imali bi gde da se sakriju.
Ovako je to bilo kod Hriešik Jana, pazi gde je urađen strip till, obrani kukuruzi i ide suncokret.


Toliko o prvim sličicama. Ako kiša nastavi ovako ide i prva, osnovna, prezentacija o strip till-u tj. OBRADI U TRAKE!

Pozdrav svima,
Gariša.
 

Farmer II

Član
Učlanjen(a)
7 Mar 2009
Poruka
5.065
Lokacija
Vrsac
Morale bi da se parcele obrazde plugom, jer , imam osecaj da bi svi redom koristili te njive kao precice do svojih njiva.

A za ovu sliku, setva suncokreta izmedju stapova kukuruza, kako se posle taj suncokret prska, treba da traktor bas ide po stapovima?
 

sinisa1979

Član
Učlanjen(a)
24 Okt 2010
Poruka
7.254
Lokacija
Subotica
Jedna molba.... Ako postoji opcija,a verovatno postoji samo ja ne znam jer ne postavljam slike preko tinypic-a,zamolio bih Vas da postavljate slike tako da kada se klikne na nju da može da se uveliča. Hvala! Btw,svidja mi se tema i pratiću!
 

ciobu

Član
Učlanjen(a)
14 Okt 2010
Poruka
144
Lokacija
Banat Omoljica OMOLITA
Prikljucujem se temi praticu je. Ali kako i sta sa onima koji pale zetvene ostatke ne samo na svojim njivama nego zasto pale i na mojim, da ne ponavljam da gaze i kad je posejan usev a sta ceda rade u stipu.
Hvala garisi za zapocetu zanimljivu temu
Pozdrav
 

Farmer II

Član
Učlanjen(a)
7 Mar 2009
Poruka
5.065
Lokacija
Vrsac
Za ovaj nacin obrade potrebna je i ozbiljna navigacija u traktoru.

Takodje gledam ovu parcelu sa usitnjenim zetvenim ostacima i 2 stvari mi padaju na pamet, da je parcela negde u srbiji:
-neko bi tako slatko terao kombajn ili prikolice po njivi, da sebi skrati put
-neko bi zviznuo sibicu, makar iz inata
 

MOMOSARIC

Član
Učlanjen(a)
10 Dec 2010
Poruka
17.493
Lokacija
Nožičko,Srbac;BiH
5+ farmer II , bez navigacije je stvarno teško pogoditi te trake u proljeće , kad je u pitanju klasični striptill kao što radi ona prva kuhn mašina. I meni je taj sistem obrade jako zanimljiv , probavao sam malo , al nisam imo volje i mogućnosti da se organizujem ove godine , sledeće ćemo vidjeti . Imam sličnu frezu kao na drugom dijelu snimka koja ima radne organe slične gruberu i obradjuje samo trake , nazad ima lift (meh) za spajanje sijačice ali je razmak redova oko 75-80 cm pa i sijačicu treba prilagoditi na taj razmak .
 

Druškan

Član
Učlanjen(a)
3 Nov 2010
Poruka
2.267
Lokacija
S.Banat/ Srpski Itebej
Posto je tema zamrla, malo da je osvezimo..
jel imao ko prilike da vidi ovo u radu, i kako se pokazlo? i setva nakon ove "obrade"?

 
Poslednja izmena:

gabricn

Član
Učlanjen(a)
24 Jun 2009
Poruka
815
Lokacija
Subotica
Nadam se da ce biti dokumentovano sve dalje do zetve da vidimo rezultate :)
Zanimljivo odradjena masina :)

Послато са LG-H815 уз помоћ Тапатока
 

Shale

Član
Učlanjen(a)
3 Nov 2009
Poruka
3.806
Lokacija
Krčedin
Mašinu je napravio jedan moj drugar, koliko budem mogao propratiću pa ću sve poeliti ovde na forumu. Mislim da će u ovakvom sistemu posejati i kukuruz i suncokret.
 
Vrh