Objekti za držanje svinja - svinjci


Otkud nisi stavljao kompletan rešetkasti pod,mislim da je lakše za održavanje.Inače je objekat dobar,ima li neko hlađenje u objektu?
Imam jednog drugara radio je objekat za 1200 kom,6 prostorija po 200 kom,hodnik iz kog se ulazi u svaku,hlađenje,pločice okolo zbog pranja,tečni tov Shauer,rešetke ceo pod,jama ispod celog objekta,velika laguna pored objekta.
 
Otkud nisi stavljao kompletan rešetkasti pod,mislim da je lakše za održavanje.Inače je objekat dobar,ima li neko hlađenje u objektu?
Imam jednog drugara radio je objekat za 1200 kom,6 prostorija po 200 kom,hodnik iz kog se ulazi u svaku,hlađenje,pločice okolo zbog pranja,tečni tov Shauer,rešetke ceo pod,jama ispod celog objekta,velika laguna pored objekta.

Farma je napravljena 96` i bilo je do pre 3-4godina pola za krmace (15prasilista) i pola za tovljenike(do 250komada),i tada sam tako napravio jbg nismo znali ni mi.Ali sutra ako bih napravio drugu farmu sve bi bilo resetkasti pod.
Sto se tice hladjenja imam 3x velika ventilatora ali to samo izbace taj amonjak iz objekta,treba tu vodenu paru da ugradim,hteo sam ove godine ali posto su mi prasad usla 1 augusta u ovaj objekta nisam vise ulozio i to hladjenje jer prasad kad su mala ne podignu temp. ako bi bili svi veliki od 80kg onda bih ubacio ali posto su bili mali nisam.

- - - - - - - - - -

Koliki sloj đubreta bude pod njima

Videcemo na kraju,ovo mi je sad prvi put u ovakvom objektu,iznajmio sam objekat nije moj.
 
Ja imam one bele automatske hranilice za 50kom za hranjene ali mi se ne svidja nesto.
 
schauerove ili neke druge? Koje imas?
Nemam te schaurove neko ove iz VOs systema

Koja firma prodaje te schauman?I posto je jedna hranilica?
Kod ovih u vosa mislim da je bila oko 250e jedna hranilica i kazu da hrani 50 tovljenika,mada ja imam 50 tovljeika na jednoj hranilici i nije mi dovoljna treba mi jos jednu da stavim u svkai boks.
 
a34b6ddbed7b1b0fe4a6fa37523235bf.jpg

To su te hranilice iz Vos-a.


Sent from my iPhone using Tapatalk
 
@Maxa
Kako si prošao sa onom turom u dubokoj prostirci? Da li si čistio ili je uspelo do kraja tova ?


Sent from my iPhone using Tapatalk
 
jutros sam ubacio krmace u nov svinjac bazen pod celim svinjcem a gore plasticne resetke e sad me interesuje dali treba da sipam vode u bazen i primetio sam da bas i ne propada izmet kroz resetke sta kazu iskusni kako postupati Unapred zahvalan svima koji pomognu
 
Neznam koliko ti je bas pametna ideja krmace na plasticne resetke, previse sklizava podloga, i premali otvori da bi izmet propadao, imaces velike probleme sa nogama. Ovo se sve odnosi ako sa dobro razumio da stalno krmace tu borave, a ako se radi o prasilistu i boravku samo tokom dojnog perioda onda je druga prica. A sipanje vode u bazen msm da nema nikakve potrebe, bar ja nesipam nigdje, brzo one to napune. Pozz
 
Hvala ti Dragane to ja prepravljam neki objekat gde je pod istim krovom stala trem ambar i kos Stala je morala prva da se radi zbog rasporeda tu ce kasnije biti prasici Sad treba da radim trem Duzine 13 a sirine 2,8 m za krmace tu bi stavio betonske resetke To ce biti ok
 
Ako može mala pomoć, vaše mišljenje i iskustvo u vezi prasilišta, koji bi materijal bio najbolji za tavanicu?Inače krov ide rogovi, daska, folija i crep, a na grede 10cm vuna i koji po vašem mišljenju bi bio najbolji materijal-pocinkovani lim, aluminijumski lim, osb ploče, blažujka, ili nešto treće.Molim vaše mišljenje i iskustvo?

- - - - - - - - - -

Ima li ko prasilište a da ima tavanicu iznad?Potreban mi je vaš savet za izgradju novog prasilištva po mogućstvu da ne napravim grešku da nebih posle prepravljao.
 
Obavezno aluminijumski lim, sa njim nemas sta da se sikiras, ja sam isao al. lim, 10cm staklene vune, daska, paropropustljiva folija i crijep, imas slike u nekim ranijim postovima, evo vec 4 godina bez ikakvih problema sve funkcionise. Pozz

- - - - - - - - - -

Na 29 strani slike kako je rijeseno kod mene.
 
Hvala Dragane na informaciji, tvoj rad i tvoju izgradnju prasilišta i odgajališta sam ispratio još 2014 u vreme izgradnje, i dobar deo ću i prekopirati(daska, folija, vuna,odžaci, poprečne grede (samo mi nije jasno da li su dve po 5*12cm ili jedna od 10*12cm)), lim- tu me najviše brine mogući kondez s obzirom da lim ima tu osobinu a mislim da si naveo da si naknadno pustio i grejanje u pogon pa da zbog toga kod tebe neme kondezacije, a ja ne bih imao grejanje pa me to brine.Interesuje me kod tebe kolika je širina i visina falca(betonskog) za gredice za rešetkasti pod, znam da je to Jomapeks oprema.Voleo bih da se još neko uključi i napiše šta su oni stavili gore na tavanicu i kako to izgleda posle par godina.Još jedno pitanje kako si zadovoljan sa Jomapeks uklještenjima i pl. rešetkama s obzirom da su cenovno među najpovoljnijima?
 
Sto se tice poprecnih greda su 5x12cm, upravu si da ima grijanje ali nema kondenza i bez njega, zato sto ide, lim pa vazdusni jastuk od tih nekih 10-12cm, zatim vuna 10 cm, pa vazdusni prostor izmedju staklene vune i rogova, tako da nema sanse da bude kondenz na tavanici, a po zidovima nema kondenza zato sto je stiropor oko obijekta. Jedino gdje se stvara kondenz je po cijevima za vodu. Falc za nosace je 13x 5cm, posto je nosac 12cm i visina resetke je na dijelu gdje nalijeze 1cm. Sto se tice jomapeks opreme ja sam prezadovoljan, prije sam od njih nabavio Cavenko plastiku, ona je malo meksa, dok je ova zelena FM plastika vrhunska, toliko je elasticna a ujedno cvrsta, i montira se bez ikakvih i najmanjih problema, ukljestenja su dobra koliko para toliko muzike, nisu kvalitete kao sto imam ova stara uvozna, ali nijedan problem na njima nisam do sad imao.
 
Nazad
Vrh