mislim da je ovde otprilike na povrsini ostalo oko 15-20 % zetvenih ostataka sto ne spada pod No Till...ovde su se ja mislim koristile tanjirace ili razrivaci.
Post je spojen: [time]субота, 22. јануар 2011. 21:52:44 CST[/time]
ovde se radi o tzv. Cower crop...ili pokrovnom usevu koji stiti zemljiste od erozije vode i vetra i veze u svom korenu hranjive materije da se ne isperu. To je ono o cemu je pricao Branko nedavno na forumu ,a o ovome je bilo reci i na predavanju u Karlovcima .
Post je spojen: [time]недеља, 23. јануар 2011. 04:54:17 CST[/time]
All too often we see that some farmers after hearing about no-tillage buy a no-tillage machine. This has led, in many cases, to failure in the application of the technology. Only after acquiring good knowledge about all the components of the system should a farmer buy a no-till planter.
Several critical factors should be considered before starting no-tillage. Therefore, we recommend the following steps to farmers:
Improve your knowledge about all aspects of the system, especially weed control
Analyze your soil and if necessary incorporate lime and correct nutrient deficiencies
Avoid soils with bad drainage
Level the soil surface if necessary
Eliminate soil compaction using chisel plows or subsoilers
Produce the highest possible amount of mulch cover
Buy a no-till machine
Start on only 10% of your farm to gain experience
Use crop rotations and green manure cover crops to get the full benefits of the system
Be prepared to learn constantly and stay up to date with new developments
Evo ko zna engleski nesto o pocecima . koristite Google translator
Post je spojen: [time]недеља, 23. јануар 2011. 11:57:01 CST[/time]
Young soybean plants thrive in the residue of a wheat crop. This form of no till farming provides good protection for the soil from erosion and helps retain moisture for the new crop. NRCS photo by Tim McCabe.
Kaze prevod : Mlada soja u zetvenim ostacima psenice. Ova forma No Till gazdovanja obezbedjuje dobru zastitu zemljista od erozije i pomaze u zadrzavanju vlage za novi usev.
Post je spojen: [time]недеља, 23. јануар 2011. 12:08:35 CST[/time]
kupiti razrivac (ili napraviti ) ..razrivati zemlju 2-3 godine
u medjuvremenu poravnati parcelu
poceti sa prvim pravim No till sejanjem
uslov je imati kombajn koji ima dobre sitnilice biljnih ostataka
nakon skidanja useva odmah usejati cower crop (pokrovni usev) pokrovni usev moze biti razlicit, raz,tritikale ....
pred setvu pokrovni usev oprskati sa totalom
sejati NO till sistemom
i tako u krug.
ispravite me ako gresim ili mi ukazite na gresku
prakticno da predjemo na pravi NO till treba nam minimum 2 godine.