Nikad ovako !

Ukrali rođaku anlaser sa traktora u sred belog dana u ataru.Nešto mu gecrkt i on ga ostavio gde je morao, dok je otišao u selo po majstora i vratio se, nema anlasera.

Има година код нас 577 човеку стао у бразди,а није тада било мобилног ноћ и он пешке оде кући. Пошто је имао доста до куће пешке касно стигао и као неће се одма враћати већ ујутро ће доћи.Када је ујутро дошао пола трактора очерупано,анласер,алтернатор,бош пумпа,акумулатор и једна задња гума али им трактор клецнуо па је стисао испод главчине иначе би и њу однели. И резервоар исисан ни капи нафте.

U Francuskoj isto cesto ostavljaju mehanizaciju . Bio sam tamo prije par godina , oblast Sampanj , blizu Pariza . Pitao sam farmera kod kog smo isli , ima vise razloga . Prvi koji nam nije rekao je vjerovatno sto nema kradje toliko. Glavno u cijeloj oblasti je prakticno zabranjena svaka nova gradnja u selima . Kuce ,staje i supe su im od kamena sto se zateklo staro sto dvjesta godina , to je i nema gradnje .Moze jedino valjda od kamene u istom stilu . Putevi u selima uski a mehanizacija ogromna .
Ali zato je oblast sa starim netaknutim selima pa hektar zemlje obicne obradive prodaju za 100 000e !! Budale

Kad od puta koji je 5m ostane jedva 2.5m sa kanalima i sa jedne i sa druge strane.Posle sam pregazio psenicu u "nakrs" 2 puta.
171313915_743024696367437_5239113046116535585_n.jpg

Ukrali rođaku anlaser sa traktora u sred belog dana u ataru.Nešto mu gecrkt i on ga ostavio gde je morao, dok je otišao u selo po majstora i vratio se, nema anlasera.
Te krade se kod nas ne desavaju..
Pre dvije godine kolega mi siliro sa 560 i pukne mu zadnja guma...skinemo tocak i odvezemo kuci.on odluci stavljat novu i traktor ostane 3 dana na njivi a to je desetak kilometar daleko od nas...niko nista pipno nije...

U Francuskoj isto cesto ostavljaju mehanizaciju . Bio sam tamo prije par godina , oblast Sampanj , blizu Pariza . Pitao sam farmera kod kog smo isli , ima vise razloga . Prvi koji nam nije rekao je vjerovatno sto nema kradje toliko. Glavno u cijeloj oblasti je prakticno zabranjena svaka nova gradnja u selima . Kuce ,staje i supe su im od kamena sto se zateklo staro sto dvjesta godina , to je i nema gradnje .Moze jedino valjda od kamene u istom stilu . Putevi u selima uski a mehanizacija ogromna .
Ali zato je oblast sa starim netaknutim selima pa hektar zemlje obicne obradive prodaju za 100 000e !! Budale

Ostavljaju zato što je sve osigurano....

Kod cove tog u Fr ,plug u dvoristu 4 brazde , rasklopljen , mijenja dijelove na njemu , a kaze da ima Case Stiger i jos neke traktore . Pitamo ga jel nije mali 4 brazde za taj traktor , a on kaze , ne to je od 8 br al dovezo samo pola u dvoriste nemoze veci kroz selo da prodje.

Ostavljaju zato što je sve osigurano....
A ima i toga da smo mi lopvski narod. Svi se nešto mršte kad ja to kažem, ali svi znaju da je to činjenica. Mnogo bre krademo to nam je u menalitetu. Pogodvo neki vidov kradja se kod nas upšte i nesmatraju kradjom već normalnim ponašanjem. Npr. kad neko dodje na funkciju to je sad postalo normalno da će on da krade.
Sad će neko da kaže da nisu ni drugi narodi bolji ... pa što se dog tiče bolji su. Dokle god ne priznamo to sebi neba poboljšanja.

A ima i toga da smo mi lopvski narod. Svi se nešto mršte kad ja to kažem, ali svi znaju da je to činjenica. Mnogo bre krademo to nam je u menalitetu. Pogodvo neki vidov kradja se kod nas upšte i nesmatraju kradjom već normalnim ponašanjem. Npr. kad neko dodje na funkciju to je sad postalo normalno da će on da krade.
Sad će neko da kaže da nisu ni drugi narodi bolji ... pa što se dog tiče bolji su. Dokle god ne priznamo to sebi neba poboljšanja.
Ne bi rekao, većina je poštena. Postoji manjina kojoj se gleda kroz prste, u svakom selu se zna tačno ko krade ali ili policija ne radi svoj posao ili je "sitna kradja" pa ne zavrsi u zatvoru.

Kombinacija male kazne, policije koju mrzi da se cima oko sitnih lopova, i zabrana samoodbrane, ako premlatiš lopova postoji mogućnost da te tuži i da naplati ogromnu odštetu (zahvalite se "humanim" EU retardima na tome) čini da se ti ljudi osecaju nedodirljivo i nastavljaju da kradu.
Poznati lopov ode u zatvor, kradje prestanu, vrati se i kradje odmah počinju.

Ne bi rekao, većina je poštena. Postoji manjina kojoj se gleda kroz prste, u svakom selu se zna tačno ko krade ali ili policija ne radi svoj posao ili je "sitna kradja" pa ne zavrsi u zatvoru.

Kombinacija male kazne, policije koju mrzi da se cima oko sitnih lopova, i zabrana samoodbrane, ako premlatiš lopova postoji mogućnost da te tuži i da naplati ogromnu odštetu (zahvalite se "humanim" EU retardima na tome) čini da se ti ljudi osecaju nedodirljivo i nastavljaju da kradu.
Poznati lopov ode u zatvor, kradje prestanu, vrati se i kradje odmah počinju.
Petre ti govoriš ovde o konkretnoj kradji gde neko upatne nekome na imanje i ukrde šta god već. Je pričam o raznim malverzacijam i kradjama koje se već godinama dešavaju, a mnogi to uopšte ne vide kao kradju. Da ne idem doblje pošto o tome može posebana tema da se otvori.

Mislim da većina nije poštena jer na ovaj ili onaj način podržava pljačku velikih razamera koja se uveliko već dugi niz godina dešava u našoj državi. Pri tom ne mislim samo na vladajuću strukturu već na ceo sistem vrednosti koji je uspostavljen 90-ih i koji od tad postaje sve gori.

Ti lopovi što upadaju po kućama... pa to se reši za 2 meseca samo ako postoji volja i profesionalnost policije (koje očigledno nema). Nije problem zaštita ljuskih prava. To treba da postoji. Jel misliš da imaš pravo da ubiješ nekog zato što si ga uhvati da ti vadi krompir po gradini?
Na žalost sve više ljudi postaje očajno i može da posegne za nekim ekstremnim merama samozaštite jer polcija, tužilaštvo, sudtsvo očigledno ne rade svoj posao. Tu bih posebno apostrofirao sitaciju sa migrantima.

Ja bih voleo da si ti u pravu i da ja grešim, ali ne mislim da je većina poštena... samo zavisi od pozicije u kojoj neko nalazi se nalazi. Lako je osuditi lopva koji upada po kućama, a gde su svi ostali oblicu lopovluka koji su institucionalizovani i manjie više legalizovani.

Poslednja izmena:
A ti si mislio na institucione prevare itd.
E pa varaš se da je to počelo 90ih, to je počelo jos 1945. godine...
To što je naš narod skloniji prevari je posledica više decenija socijalizma i nazalost potrebno nam je bar 50-100 godina trzisne ekonomije da se to ispravi.
Eto npr Nemci su radili studije. 25 godina posle pada Berlinskog zida i dalje je duplo veća šansa da ce Istocni Nemac varati:
Igra je bila jednostavna, bacali su kockice da osvoje 6eur. Ali su namerno ostavili prostora za varanje. Oni koji su odrasli u Istocnoj Nemackoj ili im je porodica odrasla tu su duplo cesce varali nego zapadni.
Dakle isti narod, sve isto osim bivseg ekonomskog sistema.

Siromaštvo može biti i u džepu i u glavi. Um koristi sva raspoloživa sredstva da popuni tu prazninu.
Nešto je dozvoljeno važećim zakonima, nešto se toleriše a nešto je kriminal.
Ključno pitanje je;
Šta dovodi ljude u siromaštvo?

Ovako je moj susjed radio sa Zetor 3320, ore on a gore isto kao vulkan, ide crn-siv-bijel dim sa varnicama. Pitam ga posle šta ono radiš, kaže zreo motor za generalku pa hoću da ga rasturim do kraja...Na kraju je mijenjao i radilicu i jedva spasio blok.

Nazad
Vrh