Nikad ovako !

Ako moze clan malaksalo na okupljanje da dotera traktor i prikolicu pa da vidimo ko moze da tera a ko ne, i to na fajrontu

Bila bi dobra fora :osmeh:
Nije problem tandem (i jednoos.). Ima i takmicenja, kao sto je Sale ucestvovao, kad se gura prikolica (a prikolica zakacena za prednji kraj traktora), a ima takvih da je prikolica zakacena na zadju poteznicu (vucu), pa tako. Poznanik iz Sente mi je pricao za takve stvari, navodno oni organizuju takva takmicenja, a prikolica (mislim da u to vreme je bila zmajevka od 8 tona u pitanju) treba da se gura "usupu", a "sokak" i "dvoriste" uski, a "supa" 90 stepeni na "kapiju" - ako se dobro secam oni su organizovali na otvorenom prostoru, te su bili samo simboli, i linije kojih ne sme cimati...

Pod bunkerasicom se misli prikolica dvoosovinka ili tandem prikolica? Tandem verujem da bi dosta ljudi moglo krug oko silosa, a dvooosovinku je ekstremno tesko drzati koncentraciju toliko.
Ma dvoosovinku,zmajevku.a jednoosovinku ja teram kako oces kemperku za djubre nateram lako u rikverc u bilo koje dvoriste,neg dvoosovinku ovaj tera .

Moj pokojni deda je terao u rikverc veliki špediter koji je zakačen na donju potznicu sa 5cm lufta u oku rude sa rusom t 25 koji ima skoro krug lufta u volanu, mogu reći odlično

Kod nas je jedan kamiondzija sad vec pokojni FAP-a sa prikolicom gurao u rikverc dva kruga oko centralne radionice al pijan,trezan nije mogao iako su mu obecavali tri gajbe piva.

Imam kolegu u Borovu selu i kaze da ga zalete na taj led i onda krene vibrirati. U birtijama blizu Dunava vibriraju case a na nasipu kaze da je neugodno stajati od vibracija.

Obecao je da ce otici ovih dana snimiti video pa mi poslati, kaze da je strasno za gledati a cuju se jako daleko...

Mozda nije prava tema ali kad ste se vec dotakli ledolomca - kako on razbija led? Na koji nacin funkcionise?

Postavio sam neke detalje, ali da ih ne prevedem sve redom.

Mislim da je najveci "trik" u ovome: ovi brodovi imaju ekscentar i napred i nazad (t.j. 2 kom.), pa "mrda" sam sebe, i tako pravi sebi prostor, i lomi led. Vidi se od 2:03 ovog videa. Brzina (broj okretaja na ekscentrima) je - naravno - podesiva, pa u zavisnosti od situacije koriste ta "pomagala". Naravno uz to "nos" je od 20 mm, ne od 6 mm (kao "obicnim" brodovima), itd.

I samo korito ima neke specifine delove, kao pojacan "nos", koji ima oblik "kasike" - i to ima veze sa ledom, da ne idemo u detalje -, a i zadnji deo je specifican (i oblik, i sto se tice ojacanja), da bi 1) razbio vece komade kad ide napred 2) da bi mogao ici u "rikverc".

Ima klin napred koji stoji pod uglom od 20* i kad naidje na led malo izdigne brop pa on teretom pritiska led.

Kad sam rekao nista specificno mislio sam nema neku testeru, cekic koji udara taj led ili tako nesto.

Taj specificni prednji kraj koji je veoma ojjacan i jeste to sto cini ledolomca, a kad se to sjedini sa vecom tezinom broda , jakim motorima i ekscentrom dobijamo mehanizam za razbijanje leda. Ali ima tu jos mnogo specificnosti koje su razlicite od modela do modela ali vecinom razbija led time sto se penje prednjim krajem na led i odozgo ga razbije tezinom i vibracijom ekcentar tega. To je najslicnije hilti busilici za beton spram obicne busilice

f778cbcf3b7e084faff6.jpeg
a ovo su pravi ledolomci iz mađarske

- - - - - - - - - -

7bfdc402b230aab66bc3.jpeg

- - - - - - - - - -

https://youtu.be/FFzMpXLw4R8 Bravo moderatori ,e tako se to radi kratko ali jebitačno!!!!!:ppozdrav:

Ne vredi drugačije.U poslednje vreme stvarno tolerišemo sve da se ne zameramo sa ljudima bez preke potrebe ali ovo je prešlo sve granice normale.

Nazad
Vrh