Nikad ovako !

Uslikao pre neki dan u ataru. Mora da se gazda obradovao kad je video šta mu je niklo.
vAMVRW9.jpg

Tako neki kod mene siju planski mjesano zito za ishranu stoke, mozda je i tu isti slucaj

Ove godine komšiluk poterao neki maler.

Komšija oštrio nož na beznisnskoj kosačici,kad završio krene da zavrti nož i bukvalno na krublu upali kosačicu :sta: epilog ostao bez desne šake,sad se bore da mu sačuvaju i podlakticu da ne seku sve do lakta.

Čest slučaj sa tim malim kosačicama. Kad čistim nagomilanu travu ili oštrim nož lulica sa svjećice obavezno ide dole, ali mnogima je to mrsko da rade. Vjeruju da je sistem za gašenje motora sa sajlom 100% siguran.

Radna kolegica moje majke je slične povrede imala sa malom električnom kosačicom. Prekidač za paljenje se nešto pokvario i neki komšija joj to spoji direktno. Jednom prilikom nestane struje i ona zaboravi iskopčati kabl, a krene da malo očisti ispod i ostane bez prsta kad se napajanje proradilo.
Najgore od svega je što je ta žena 30 godina radila u fabrici namještaja i znala za opasnost koja dolazi od raznih mašina, ali valjda umor i ko zna šta učine svoje.

Nešto se mislim da je baš do toga. Verovatno je posledica tog plana od semenske kuće. Već sam pisao da sam prošle godine imao na semenskom ječmu imao po koji tritikale usejan. Moguće je da gazda prošle godine nije vodio računa o tome pa je ostavio seme takvu pšenicu za seme a tritikale se naravno raširio jer na jedno zrno je došao ceo vlat.

Bruka i sramota, ko sve neće praviti mehanizaciju. Baš dobra reklama mada nisu ni drugi bolji. Gledaju da uštinu gde god mogu a kvalitet je sve lošiji i lošiji, naravno čast izuzecima.

Bruka i sramota, ko sve neće praviti mehanizaciju. Baš dobra reklama mada nisu ni drugi bolji. Gledaju da uštinu gde god mogu a kvalitet je sve lošiji i lošiji, naravno čast izuzecima.
Pa na zalost svako moze da pogresi ali neke greske modu da budu jako jako skupe.Ja sam "sitan " majstor sa skromnom radionicom ali kad vidim sta se sve prodaje po vasarima i kakve se sve masine prave pitam dal sam lud ili... .Npr sad se prodaju caure prednjeg trapa od mesinga,iako se on za to nikad nije koristio ali ima slicnu boju kao bronza i ljudi misle to je to,prodaju se guzve i sl. stvari poreklom iz Indije ili odakle vec i sve imaju neki drugi navoj uglavnom colovni koji se kod nas za te stvari nikad nije koristio.Pre neki dan doneo covek novu guzvu kupljenu na vasaru ali nece da se zavrne do kraja,merim korak vidim colovni,merim precnik navoja on odgovara milimetarskom navoju skroz nesto bez veze.Prosle godine dodje drugar kupio negde u Vojvodini nov setvospremac i kaze dosta jeftino sam ga dobio ali kad je odradio 10-ak hektara sav se pokrivio.Ugradjivali kasnije neke lezajeve, prepravljali,kad je trebao da plati nije se bunio al kaze ovo je oko 10% koliko sam platio za ceo setvospremac.I sam kaze "ne platis na mostu platis na cupriji".

Ove godine komšiluk poterao neki maler.

Komšija oštrio nož na beznisnskoj kosačici,kad završio krene da zavrti nož i bukvalno na krublu upali kosačicu :sta: epilog ostao bez desne šake,sad se bore da mu sačuvaju i podlakticu da ne seku sve do lakta.
Pa nzm kako moze to da se desi,kod kosacica koje se pale na kanap moras prvo povuci rucicu koja otpusta kocnicu na prvom mestu,a zatim i omoguci davanje varnice,dupla zastita.Tako je barem na MTD koju ja imam nekih 10 godina,svaki put nakon kosenja joj okrenem noz 1-2 kruga da bi proverio jel kaci negde,itd..nikad nije upalila naravno.

Pa nzm kako moze to da se desi,kod kosacica koje se pale na kanap moras prvo povuci rucicu koja otpusta kocnicu na prvom mestu,a zatim i omoguci davanje varnice,dupla zastita.Tako je barem na MTD koju ja imam nekih 10 godina,svaki put nakon kosenja joj okrenem noz 1-2 kruga da bi proverio jel kaci negde,itd..nikad nije upalila naravno.

Ima starijih modela ( na pr; Tomos) kosačica koje nemaju nikakvu zaštitu i koje se mogu vrlo lako startovati i sa samim okretanjem noža........
Provereno......iz iskustva....:

Ja imam neku kosilicu sa briksovim motorom i kada je palim imam kljuc skinem remencu i busilicom inace ako je pocnem paliti kanapom onda od kosenja nema nista,a ruke i ramena danima bole!:osmeh:

Da pohvalim kvalitet i izradu našeg poznatog "majstora", inače ovo se desilo na sred magistralnog puta, pa možete zamisliti :udri:::lose::
http://fotkica.com/slike.php?slika=1_112556876_20160513_154135.jpg
http://fotkica.com/slike.php?slika=1_121936621_20160513_154124.jpg
kada sam ga pozvao da se pohvalim za maler odgovor je bio "pa dešava se, i nije to moj problem"

Koliko je tu kriv proizvodjac ovih prikljucnih masina. On kupuje taj materijal (ovdje ga zovu svjetlo vuceno zeljezo) i sumnjam da ima neki uticaj na kvalitetu tog materijala , savija ga na hladno i nareze navoj. Problem je sto je taj materijal malo tvrdji nego sto treba i kod savijanja napukne i kod opterecenja pukne. Ali opet kod savijanja istog pretpostavljam da su se mogli "vidjeti simptomi" da nesto nije u redu sa tim uzengijama, osim ako on ne kupuje to gotovo od nekog drugog.

Trgovci koji uvoze materijal traze sto jeftin,i da imaju sto vecu zaradu , tako da se svasta prodaje. Vecina tog "jeftinog" materijala je iz Ukraine , barem kod nas, najjeftiniji su , a o kvaliteti ne pitaj. Iz Srbije su se uvozile i jos uvoze neki polj. strojevi za koje ovdje materijal vise izadje za izradu od uvezenog gotovog proizvoda.

Prosle godine mi na 533 pukne rukavac.Kupim nov i promijenem i od tad tocak stoji odvracen u gornju zonu...promijenem na prednjem trapu sve ,voden mislju da sam nesto ukrivio kad je puko rukavac...Promijenem gredu sto ide od tocka do tocka,centralni i cauru,drugu ruku kud ide rukavac i nikako da bude bolje......Kad sam uporedio novi i jedan stari rukavac a ono razlika u konusu....Kina je cudo

Prosle godine mi na 533 pukne rukavac.Kupim nov i promijenem i od tad tocak stoji odvracen u gornju zonu...promijenem na prednjem trapu sve ,voden mislju da sam nesto ukrivio kad je puko rukavac...Promijenem gredu sto ide od tocka do tocka,centralni i cauru,drugu ruku kud ide rukavac i nikako da bude bolje......Kad sam uporedio novi i jedan stari rukavac a ono razlika u konusu....Kina je cudo

S novim rukavcem trebaju otprilike proci otprilike "dva prsta" izmedju gume i ruke za skretanje. Stari rukavac tokom godina malo po malo "sjeda" i neprimjetno se priblizava guma ruci za upravljanje. Imam u selu takvih slucajeva koliko hoces, jedni su cak isli u krajnost i nov rukavac grijali i "ispravljali" jer nisu znali a mislili su da znaju... Kao i ti, kriva im kina i kineska roba a kad su "ispravili" rukavac vise ga nisu mogli namontirati na traktor pa su morali kupovati drugi...

Lako je moguce da su postojali stari i novi tip rukavca, mozda su izracunali da bolje podnosi teret rukavac kojem su tockovi tako "odmaknuti" ili da se mozda traktor bolje upravlja s tim "novim" rukavcem... Tebe sad pati sto ti tockovi ne stoje jednako ali navici ces se ili mjenjaj i drugi rukavac ;)

Da ne stoje jednako tockovi,a posto je desni,kad si u brazdi izgleda koda se oce prevrnut....asfaltom mozes primijetit kako skida desni rub gume a pomalo i zavozi udesno

Ne znam sta da ti kazem. treba biti s gornje strane dosta mjesta od gume do vrha rukavca ali ne 10cm npr... Tek toliko da prodju dva prsta nista vise od toga. Ako imas vise mjesta to je vec problem.

Sem otkinutih uzengija, prilikom pada su se malo pokrivili nosači na gredi od srednje tri baterije, i nategle zadnje tri S opruge, što sam sve uspešno sanirao, tako da je opet sve pod konac ravno :osmeh:.
Da nebude sve crno, mogu da pohvalim kvalitet motičica, dobro su zaorale asvalt, pa su varnice sevale samo tako, a na njima nema nikakvog oštećenja :haha:.

Nazad
Vrh