Evo nešto što sam video imalo proučio juče, tiče se štetnih insekata na ružama, zapravo gusenice jedu ružine listove. Primetio sam male zelene gusenice dužine oko 8 mm, ima ih prilično i grupisane su na par mesta na ruži. Napravio sam i slike, sad na slikama su prikazane veće, ali kao što sam napisao imaju ispod 1 cm. U pitanju je insekt
ružina osa - Diplolepis rosae. Nazivaju je i ružina osica.
Evo slika:
Evo malo detaljnije slike ispod, interesantan je način odbrane gde na zadnjem delu ima tamniji završetak, što je zapravo obmana za grabljivce da joj ne napadnu glavu.
Ono što je zanimljivo jeste da smo mi kod kuće im primetili i gnezdo u toku zime i proleća, ali nismo znali da pripada ovom insektu. Veoma ga je lako primetiti jer podseća na čupavu lopticu, a prekporuka je da se odseče i ukloni od same ruže.
Ovo je jedna slika sa interneta kako to okvirno izgleda, ali ga je nemoguće pomešati sa bilo čime drugim. Ova guka ružine ose bude u prečniku možda 2 - 3 cm.
Evo još jedne slike sa interneta, kako izgleda odrasla ružina osa - osica, sa tim da odrastao insekt ima oko 4 mm dužine,ovo je jedna baš uvećana slika. U princiu je veoma teško primetiti i prepoznati odraslog insekta.
Ova slika odraslog insekta je preuzeta sa sajta -
https://hedgerowmobile.com/diplolepisrosa.html
Kako smo gusenice ružine ose primetili tek juče nismo preduzimali ništa da ih suzbijemo. Verovatno ni nećemo jer ih ima malo, ali ćemo na jesen ili kad se već pojave guke da ih uklonimo sa biljke.