Ni saksijsko, ni rezano cveće - ruža

Ono šro sam napiso gore, o gajenju ruže iz semena je samo teoretski. Praktičnih saveta nemam jer nisam ni ja a ni niko od poznanika se oprobao u takvom poslu.

Moj previd, nisam obratio pažnju na link. Dobro izgleda, ali kao što je rečeno to je sukulent, pa svi saveti oko gajenja ruža za tu biljku ne važe. Pokrenuo sam temu za Adenium Obesum (Pustinjska Ruza) pa ćemo prepisku nastaviti u toj temi. Kada se vidi u koliko se boja nudi jasno da će biti popularna vrsta kod nas.

Kada mogu da krenem sa rezanjem ruza, sa obzirom na ovo "bolesno" vreme?

Sent from my CUBOT CHEETAH 2 using Tapatalk

Evo nekoliko mojih video uputstava o kalemljenju ruža koji funkcionisu provereno
icon_cool.gif
.

Kalemljenje ruža u proleće na čip
Kalemljenje ruža na pupoljak
Kalemljenje ruža na pupoljak nastavak video

Evo nešto što sam video imalo proučio juče, tiče se štetnih insekata na ružama, zapravo gusenice jedu ružine listove. Primetio sam male zelene gusenice dužine oko 8 mm, ima ih prilično i grupisane su na par mesta na ruži. Napravio sam i slike, sad na slikama su prikazane veće, ali kao što sam napisao imaju ispod 1 cm. U pitanju je insekt ružina osa - Diplolepis rosae. Nazivaju je i ružina osica.

Evo slika:

gusenica.jpg

Evo malo detaljnije slike ispod, interesantan je način odbrane gde na zadnjem delu ima tamniji završetak, što je zapravo obmana za grabljivce da joj ne napadnu glavu.

zelena-gusenica.jpg

Ono što je zanimljivo jeste da smo mi kod kuće im primetili i gnezdo u toku zime i proleća, ali nismo znali da pripada ovom insektu. Veoma ga je lako primetiti jer podseća na čupavu lopticu, a prekporuka je da se odseče i ukloni od same ruže.

Ovo je jedna slika sa interneta kako to okvirno izgleda, ali ga je nemoguće pomešati sa bilo čime drugim. Ova guka ružine ose bude u prečniku možda 2 - 3 cm.

gnezdo-gusenica.jpg

Evo još jedne slike sa interneta, kako izgleda odrasla ružina osa - osica, sa tim da odrastao insekt ima oko 4 mm dužine,ovo je jedna baš uvećana slika. U princiu je veoma teško primetiti i prepoznati odraslog insekta.

ruzina-osica.jpg

Ova slika odraslog insekta je preuzeta sa sajta - https://hedgerowmobile.com/diplolepisrosa.html

Kako smo gusenice ružine ose primetili tek juče nismo preduzimali ništa da ih suzbijemo. Verovatno ni nećemo jer ih ima malo, ali ćemo na jesen ili kad se već pojave guke da ih uklonimo sa biljke.

Nazad
Vrh