Nekad i sad

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Učlanjen(a)
9 Dec 2015
Poruka
1.067
Mislim da je ovo neiscrpna tema za sve oblasti čovekovog života, ovde pre svega mislim na život i rad poljoprivrednika, seljaka, !
Ja sam se odlučio za poljoprivredu iz nekoliko razloga ,a jedan je taj što sam hteo mirniji i život bez stresa, medjutim uvučeni smo u mašinu trulog kapitalizma koji čini svoje.!

Poslednja izmena:
Cool tema :) Bilo bi jos vise cool kada bi mozda postavljali slike u varijanti 'nekad i sad'... :)

Nemam nesto puno godina ali mi je u secanju iz price ostala upamcena otkupna cena suncukreta koja je uvek bila 2.5 puta veca od psenice, kakvi rumuni,madjari rodilo- nije rodili, GEA berza i fjucersi i ostale gluposti,u julu se znalo koja ce cena biti..

22089035_135929310474295_3337435061186036326_n.jpg

Neki dan nadjem racun sa pumpe kad je d2 bio 48 din... Kako sad nije ta cena...

Nekad je omladina isla na radne akcije u izgradnje zemle a danas omladina ide u inostranstvo i ostavljaju zemlju starcima da zivotare na ivici egzistencije a oni da bi preziveli.

Za vreme Tita je bilo hleba, posla, besplatnog lečenja, obrazovanja i letovanja, ali kažu nije bilo demokratije. Sad eto ima demokratije ali nema besplatnog lečenja, hleba i posla. Doduše, ima kredita za udžbenike, za letovanje i SMS poruka za lečenje.

Razlika je u tome što je nekada država bila jača i odgovornija a narodu je isto ili slično, naravno preuzeli smo sa zapada deo potrošačkih navika a financiski nismo spremni za to. Npr 80.tih prosečna plata je bila 600-700dem- danas 300-350e, "debelo svinjče" je uvek bilo u vrednosti jedne radničke plate... i danas je... ali danas u jednoj porodici imamo četiri mobilna telefona i fixni naravno, internet, kablovsku, često dva i više pušača, dvoja kola... e to sa ovim primanjima ne ide... e i da se vratim na ono "debelo svinjče", ranije je ranjeno kukuruzom eventualno nešto ječma i niko se nije žalio da je masno prodaš ga i zarada skoro pa potpuno čista dok danas u svinje ulažemo ko da hranimo vrhunske sportiste soje, koncentrati, premiksi... pa je često u tovu svinja ili bikova zarada samo stajsko đubre.

- - - - - - - - - -

A što se tiče "Tite" nije valjalo ni tad, nevalja ni sad.

Ne znam da li je bolje bilo nekad ili je sad,ali znam da su moji nekad sazidali kucu,a ja sad jedva skupim pare da je okrecim.

Za vreme Tita je bilo hleba, posla, besplatnog lečenja, obrazovanja i letovanja, ali kažu nije bilo demokratije. Sad eto ima demokratije ali nema besplatnog lečenja, hleba i posla. Doduše, ima kredita za udžbenike, za letovanje i SMS poruka za lečenje.
To su rekli i za Libiju i Gadafija... pa su im uveli demokratiju i stabilan i srećan život

Ne znam da li je bolje bilo nekad ili je sad,ali znam da su moji nekad sazidali kucu,a ja sad jedva skupim pare da je okrecim.

Upravu si, ali nisu oni imali više nego su manje trošili, mi danas smo mnogo komotniji u trošenju a bez pokrića. Ranije kad odeš kod nekog ima kafa, rakija i sok sirup na razređivanje... danas moraš kući uvek imati pelinkovac gorki list, vinjak naravno Rubin, kola obavezno original, tetra sok ako naiđu deca, kafa i turska i 2 ili 3 u 1, mineralna voda i gazirana i ne gazirana... pa kao u kafani jbt... slave i razne svetkovine su se pretvorile u tanderbale... pored uobičajnog meso, sarma tu je sedam vrsta salata, 15 vrsta sitnih kolača, 3-4 torte, pića da nespominjem... znači za svakog gosta znamo šta pije i naravno to i kupujemo... da nespominjem da smo bašte oko kuće pretvorili u travnjake pa za glavicu luka trči u radnju... i naravno sve to bez pokrića sa primanjima istim kao i naši stari, ali oni su bili skromni radili i gradili...

- - - - - - - - - -

Poenta je da i onda nije bilo dobro kao ni sada samo su naši stari znali "koliko su dugački pa se tako i pokrivali" dok mi...

Sad skoro mi prica covek za njegovog komsiju,kaze komsija,, alo pa ja sam kupio ganc nov 539 za dva i po vagona kokuruza ,tero sam ga 30 godina i sad kad ga prodam opet cu dobiti dva i po vagona kokuruza,pa gde to ima,,cudna prica al istinita.

Svako ima svoj način razmišljanja. U ovoj zemlji, danas se od svog poštenog rada mogu samo pošteno naraditi.

Mislim da je ovo neiscrpna tema za sve oblasti čovekovog života, ovde pre svega mislim na život i rad poljoprivrednika, seljaka, !
Ja sam se odlučio za poljoprivredu iz nekoliko razloga ,a jedan je taj što sam hteo mirniji i život bez stresa, medjutim uvučeni smo u mašinu trulog kapitalizma koji čini svoje.!
Odluka da se ostane na selu je jednaka ,ambiciji da se postane rob ili radnik u Idea prodajnom lancu! 2017 godina je danas! Poljoprivreda je pre 45-50 godina otisla dalje.Recimo kompletne potrebe Evrope zadovoljavaju Francuska ,Holandija i Poljska .I ako niko ne proizvode 1 kg hrane nista se nece osetiti.Nismo mi Nemacka i Austrija pa da mozemo da se luksuziramo sa modelom poljoprivrede kakav je slican nasem ! Jednostavno za vecinu je bilo lakse da ostanu nanimanjima ,strasno je sto su neki uspeli samoda dupliraju nasledjeno,a neki ni taj minimum nisu zadovoljili.Selo kao nepotreban luksuz se gasi
- Nemamo nafte
-Nemamo masine
-Nemamo seme
-Nemamo radnu snagu( prosta radna snaga nije radna snaga)
Subvencije su ogromne iz nepostojece privrede.Ponavljam selo NE proizvodi hranu vec 14 godina ,sve se uvozi.
200000 neozenjenih je samo prirodan pokazatelj da proleteri nisu pozeljni nigde .
Procena je da ce u sledecih 5-7 godina doci do poslednje migracije sa sela .I da tako je poceo rat u Siriji i zbog toga ,Sirija nema ozbiljne izvore nafte! Pamet u glavu i saljite decu sto dalje od sela i od Srbije

Sent from my SM-G930F using Tapatalk

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh