Navodnjavane sistemom kap po kap - KPK

Ako drži nediraj,nj bolje je jeftino i brzo rešenje
 
Ja imam Venturi u leskaru I nisam ga mnogo koristio . Mnogo djubriva vodotopivih zna da zacepe kapljace . Tako da budi obazriv .I apsolutno je tacno da nikada nisi 100 % siguran koliko je koja biljka dobila .Naravno mnogo ima I do toga koja si creva I koje kapljace odabrao .
 
Чим је најбоље зачепити старе рупе у окитену где су некад били славине за кпк. Постоје ли који готови фабрички чепови? Ја сам узео ону јаку сиву армирану лепљиву траку и држи добро засад. https://www.beorol.rs/alu-duct-i-teflon-trake/3106-duct-traka-48mm-x-10m
Postoje cepovi i gumice za te rupe.


Poslato sa HUAWEI CUN-L01 uz pomoć Tapatoka
 
Nemam sliku.Ja sam kupovao u Čardaku u NS.Dođe ti gumica ista kao i za ventile i plasticni cep koji se nabije u nju.Ako su ti tacne rupe onda drzi dobro,a ako su vece onda jedino da jos sa zicom pojacas.Postoje i deblje gumice za rupe.

Poslato sa HUAWEI Y560-L01 uz pomoć Tapatoka
 
Ja se izvinjavam odma sto pitam na dva mesta isto pitanje,ali slabo poznajem ove teme u vezi navodnjavanja.Pitao sam vec u temi Sistemi za navodnjavanje,ali da sam znao da ova postoji odma bih ovde pitao.
Znaci ,ako neko ima iskustva sa podzemnim navodnjavanjem kap po kap,kolko godina mogu trajati te cevi ispod zemlje ?,neki bolji kvalitet.Pod ovim ispod zemlje ne mislim na 10-15 cm,nego ispod nivoa oranja ,znaci 35-40cm.
I isto toliko bitno pitanje,kako se vade te cevi napolje kad pocnu da pucaju previse ?,i dal se uopste vade ?.
 
Arkadije ja nemam iskustva sa ovakvim sistemom ali sam se dosta raspitivao i bio kod jedne firmr u Batajnici. Čak su mi uradili i projekat. Oni su mi rekli da njihovi sistemi traju najmanje 30 godina aimaju slučajeva gde su jo u funkciji neki koji su ugrađeni pre 40 godina. Tako da što se tiče kvaliteta oni su kao mercedes za auto i mislim da se oni ne vade, već se ugrađuju nove trake posle tih 30-40 godina. Inače ako te interesuje prema tom projektu (za ratarske kulture) investicija kompletne njihove opreme je cca 16000 eura za površinu od 5 ha. Da bi se sistem stavio u funkciju preba iskopati bunar, kanali za glavne razvode, šahte gde bi bili elektro ventili (jer je podeljena parcela na tri sektora), betoniranje ploče 5x3m gde bi bila smeštena pumpa, elektronika-kompjuter, filteri i posuda za djubrenje sa venturijevom cevi i sve mora biti ograđeno i pokriveno. Takođe obaveza moja bi bila da obezbedim 1 jači traktor (preko 120KS) koji će da vuče priključak koji ti oni dovezu a služi za postavljanje tih creva u zemlju (slično kao podrivač) i ide odmah 3 dužine. To je u globalu sve, mada možda sam nešto propustio. Nisam namerno napisao koja je firma da me ne bi ovde neko prozivao. Možeš se javiti na pp da ti dam podatke.
 
Hvala na odgovoru,ja samo pitam za sada cisto informativno,trazio sam ne netu i nikako nisam mogao naci podatak sta sa tim cevima kad im istekne rok upotrebe da kazem.Ako mogu trajati 30 godina ,to je extra,mada i 20 bi bilo odlicno,jedino sam skeptican po pitanju zapusavanja tih kapljaca,naravno najvise zavisi od kvaliteta vode,no opet i 10 godina je jako dug period,mnogo vode prodje kroz njih za to vreme.
 
Arkadije ovo što sam ja gledao je izrealska tehnologija i sam znaš da su oni pioniri u ovom poslu (počeli pre 70-80 god). Kapljači su takve tehnologije da ne dolazi do začepljenja 8ima tu raznih finesa) ali je bitno i kvalitet vode. Mada ima dosta filtera koji je max prečiste. I ja sam se pitao kako voda ne ode prema dole jer zemljina teža i gravitacija imaju svoj uticaj međutim sam u tom razmišljanju pogrešio. A do tog zaključka sam došao kad sam kod moje kuće primetio da, gde prolazi glavna vodovodna cev (koja je ukopana na 60-70cm), se stvorila bara i metar u pečniku je dobrooo vlažno. Dakle pukla je cev i voda je krenula na gore. Tako dakle i ovo. Kapljači su okrenuti na dole i kapljaju polako (ovi predloženi su 1l/H) i sve to izađe na površinu i bude jako mokro na tim mestima. A mislim da je tu najbitnije da se prati vlažnost zemljišta i samo pomalo dodaje, a ne danas sam zalio pa posle ko zna kog vremena ajde da pustim ponovo sistem. Time se štedi i voda i energija (za pumpe).
 
Pop step koliko ja sam razumeo Uredbe svuda piše da se subvencioniše oprema za navodnjavanje. Nigde nije navedeno za koju i kakvu vrstu se ona koristi, mislim da li površinsko ili podzemno. E sad je samo pitanje da li će u novoj Uredbi biti navedeno sva oprema koja bi tebi trebala da se kompletira ceo sistem. Po meni je glupo uopšte da ti ako priložiš predračun ili fakturu od neke firme za kompletan sistem da ti oni posle nešto odbijaju jer bez tih stvari ili sistem ne radi ili nije kvalitetno zalivanje. Dakle ako ja uzmem opremu da bih nešto zalivao onda se uzima cela oprema i to subvencioniše u % koji se propiše i tačka.
 
Развео кпк по башти око 600 метара црева.. тера цистерна од 1000л.. Све по мало, кромпир, купине, малине, зелениш, купус...
 
Stole a koliko vremenski se zaliva kada se samo koristi 1000l iz cisterne za tih 600m trake?
 
Pop step ako si mene pitao - da ovo je zajedno s pumpom. Inače ja imam struju jer su mi njive uz kuću.
 
Stole a koliko vremenski se zaliva kada se samo koristi 1000l iz cisterne za tih 600m trake?
Око сат времена. Истера све лепо. Првенствено била ми је намера да заливам мали пластеник, али онда временом размислих што не бих и башту. Сад ми је у плану и мали воћњак. Наравно ту иду друга врста црева и вентили, и капљачи..
 
Nazad
Vrh