nikola indjija
Član
Jel neko koristio ovu traku?
I siplast tape
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
![]()
Jel neko koristio ovu traku?
I siplast tape
Gde ima pestan traka za tu cenu?
Послато са U8815 користећи Тапаток 2
Poštovani kolega nino5,Ja sam stavio ta creva u malinu.vocarska na 20 cm kapaljke extra .Videćemo kakva če biti u drugoj godini inače dužina reda je 200 m.
Pozdrav svima
U fazi sam citanja/informisanja o navodnjavanju da ne bi davio ljude zbog svoje lenjosti, u pocetku je izgledalo jednostavno, ali....
pitanje: ako creva gube oko 0.1bar pritiska na 10m, a teren je pod nagibom od 1m visinske razlike na 10m duzine, da li to znaci da se gubitak pritiska usled duzine creva kompenzuje dobitkom pritiska od nagiba i dobijemo ujednacen pritisak
Pitam jer mi je parcela pod nagibom, i ako je ovo tacno onda bih creva stavljao niz padinu, a ne popreko, jer mi je to mnogo jednostavnija varijanta (orasi su 11x11 trougao pa creva mogu na svaku stranu)
U pitanju je novi zasad lesnika i oraha 2ha, i sirice se na 3ha. Imam bunar sa 1000lit/dan kapaciteta, cisternu 3t na vrhu parcele, nije nesto ali posluzice za pocetak. Dodace se jos jedna cisterna ili bazen i automatsko punjenje sa dojavom o nivou vode, posto bi trebalo da stigne struja uskoro. Plan je da se akumulira voda tokom nedelje, a zaliva vikendom kad smo tamo
Niko nije rekao da kap po kap creva ne mogu da se puste 200 ili 400 m, ali to nisu creva koja sam ja komentarisao. Postoje creva koja mogu da se puste i preko 500 m.Nebih da ulazim u detalje al samo da napomenem da sam stavljao crijeva kpk na 400m dužine , dal knjige kažu da može il nemože to neznam , al kod mene je moglo . Nije baš "ekstra" ali sve je zaliveno , na samom kraju 30ak m malo slabije , sledeće godine ću ipak prepoloviti parcele i ići na 200m , to znam da će biti ekstra a neka svako radi kako oće.
Isto da napomenem da ništa ne proračunavam jer nije lansiranje rakete na mjesec , razmotam trake i pustim vodu .
, dzaba sve raditi po nekim naučnim pravilima a ništa ne zaraditi zato najbolje malo nauka malo svoj instikt i toje toMa nije on problem nego nisam ga odma ugradio a nevidim ni sad nikakvu potrebu samo još jedna skalamerija više kadse uhodaš on ti ništa neznači a koga koristi normalno nije na odmet,nego moj komentar se odnosi više na te projekte oko zalivnog sistema i konsultantske kuće koje se time bave po meni čisto bacanje para al toje naravno moje mišljenjeKakav problem je manometar od 500din?
Ja ga imam od 2001god i po njemu zalivam

E pa kolega skal, iz vašeg posta mogu da zaključim da i vi uprkos vašem stavu ne radite baš po principu "razmotam trake i pustim vodu".Kiloko vidim uzimate u obzir kapacitet pumpe, pa protočnost trake, pa sve to lepo delite....A i to je neko projektovanje pa makar i laičko. Niko nikog na ovom forumu ne ubedjuje da plaća projektovanje, ali nije ništa loše ako se onima koji se baš i ne razumu u problematiku sugeriše da se dobro informišu.Moj poznanik potopio pola njive i uništio trake pokušavajući da dodavanjem gasa na motoru istera vodu do kraja redova (170 m)sa trakama od 15l protočnosti .A trake postavljene ispod folije,rasad paprike načupan...Ma nema tu neke specijalne nauke ,ja te trake koristim već 12-13gog ,i tad su neki stručnjaci rekli ovako onako normalno svako školovano znanje se i NAPLAĆUJE dal kroz savet ili prodaju opreme,,,al nije to nikakav problem za svakog ko se tim ozbiljno bavi a za hobiste je itekako problem pogotovu iz grada koji nikad nisu bili u tim poslovima ,ja nikad nisam koristio manometar da vodim koji pritisak mije potreban,na primer...pumpa 1,5kv izlaz na pumpi 2" daje na dubini od 30met 9000lit vode za sat ..onda svaka traka ima svoj protok to lepo podelim i tačno znaš kolko metara trake mi treba ili kolko metara puštam da zaliva ,naravno ako je izlaz na pumpi 2" neću stavčjati glavni vod 1"ili neki manji i na taj glavni vod kačim creva i puštam tolko redova kolko moze pumpa naterati vode i odokativno proverim da creva nisu jako tvrda da nebi pucala odem na drugi kraj i vidim kolko traka zaliva na kraju ako je malo zatvaram red dabi stvorio bolji pritisak a ako je puno otvaram još redove i toje to mislim da za takav poso nije potreban nikakav doktorat i tome slično no al svako radi kako misli ,najvazniji je krajnji rezultat kolko ostane, dzaba sve raditi po nekim naučnim pravilima a ništa ne zaraditi zato najbolje malo nauka malo svoj instikt i toje to