Navigacija/autopilot.Opšta tema.

4-5 godina mislim da je unazad po usevima,bar za moj atar.Ja imam srece da nisam nigde sa istim usevima komsije i ja ,pa lako se vidi medja.

@Rakin
Skoro su počeli da ugrađuju navigacije i ljudi koji rade 20-30kj na 539 (bez kabine) 540 542 560.... A to je nešto staro i preko 45godina.... Prvo ugrade hidro volan, onda navigaciju. Realno milina je raditi kada traktor ide sam. Samo ga pustiš i ćao. Ostalo moraš odlučiti sam. Što je jedan u selu rekao. Kada sam ugradio navigaciju dobio sam skoro 10kj više da radim....

Pa nema to veze gde je antena,koliko znam sve te rtk autosteer navigacije imaju giroskop,on je tu zaduzen da drzi traktor gde treba biti nebitno koliko se klima levo desno.

Srdjane posto vidim da se razumes u auto pilote zamolio bih te za pomoc.Pred setvu smo kupili FJ DINAMIK i zapoceli setvu, prvih dana je islo dobro posle smo primetili da se ne krece dobro bezala je u desnu ili levu stranu po 7cm. pa samim tim ni sastavi nisu bili dobri.Dosao je serviseri nestoje stelovao ponovo i probali smo je na njivi i raspon izmedju prohoda je bio 243cm. da bi sutradan u setvina parceli koja je losije pripremljena raspon izmedju prohoda opet sarao i bio250, 2552 itako.Sta joj treba raditi da na svakoj njivi ima isti prohod. U napred zahvalan svima koji znaju da me posavetuju.
Reklamiraj , ta navigacija ima dvije GPS antene na krovu(dvije pecurke) i vjerojatno elektronski ziroskop , pomocu RTK signala i te 2 antene i ziroskopa traktor drzi pravac. Lose namjesteno ili neispravna ili imas los RTK signal ili korekciju.

Reklamiraj , ta navigacija ima dvije GPS antene na krovu(dvije pecurke) i vjerojatno elektronski ziroskop , pomocu RTK signala i te 2 antene i ziroskopa traktor drzi pravac. Lose namjesteno ili neispravna ili imas los RTK signal ili korekciju.
Sad su sa jednom antenom. U svakom slucaju treba ih cimati dok pilot ne proradi kako treba.

Колико је то ажурно? Ако је исти усев не види се.
Ako je isti usev a komšija ili ti imate stalne tragove, možeš pomoću njih videti da li si konfiskovan. Naravno ako znaš kolike su grane komšijskoj prskalici. A imaš i opciju da izabereš stariji satelitski snimak.

Ima itekako veze.
Nemam navigaciju ali evo jedan primer gde mislim da bi se i navigacija zbunila: imam banderu u njivi, onu rešetkastu, i u prvom spremanju sam kružio spremačem oko nje da pređem baš svaki cm oko nje. Naravno, ne mogu spremačem baš tako oštro da skrećem pa sam pravio pravolinijski prolaz pored neke stranice bandere i potom u širokom luku zaokretao. Posle toga je bilo i drugo spremanje, tu sam išao sam samo pravolinijski. Sad sam sejao tu njivu, kad sam prolazio pored bandere, iako odgore izgleda kao leja tamo gde sam pravio lukove traktor se ljulja levo-desno kao zvonce. Čim pređem tu deonicu traktor se umiri i samo pliva po spremljenom. E tu mislim da bi se i navigacija pogubila jer ne verujem da žiroskop može da izreguliše takve oscilacije...

Tako je, nije pilot svemoguć ali može dosta dobro i precizno da se podesi i ušteluje.
Svejedno dok se seje ima vremena jer su ruke i oči slobodni pa može da se igra sa parametrima i ispravljaju nedostaci.

Verujem da bi preciznije savladao takvu "prepreku ako bi te u tom momentu smanjila brzina...
Meni je veći problem što spremam sa jednim traktorom a sejem sa drugim pa onda pilod ne bi bio maksimalno iskorišćen... Kad bi to moglo nekako na klik klak da se prebacuje sa jednog traktora na dugi.

Može to sve dosta jeftinije da se uzme i odradi u kućnoj radinosti.Gotovih setova i konfiguracija na AgOpen platformi ima za ispod 1.000 evra.Treba samo da se kupi dobar tablet i ako neko ne želi sistem zupčanika da poruči komplet volan koji može takođe povoljno da se kupi.

Matiću, ti imaš na zupčanike pogon volana? Jel možeš da mi uslikaš nalepnicu sa motorčića ako postoji? Posebno me zanima broj obrtaja motora.

Stalno mi iskaču reklame sa Aliexpressa za komplet volan za AG Open navigacije (mislim volan i elektromotor, kao kod ovih komercijalnih navigacija), tu obično piše 100 obrtaja u minutu, ali tu se valda misli na brzinu okretanja celog volana. Ja bih da sam pravim navigaciju (tj sklopim kupovni kit ili tako nešto), bila bi na zupčanik (samo da bude što je moguće jeftinija jer drugačije ne mogu) pa onda kontam da brzina motora treba biti veća za prenosni odnos zupčanika na motoru i na volanu da bi u konačnici volan imao brzinu 100 obrtaja u minutu...

Ako neko zna podrobnije o ovome neka napiše za nas slepce koji ne možemo kupiti CHC, FJ ili neku drugu...

Nazad
Vrh