Navigacija/autopilot.Opšta tema.

Jel ucentrirana sejalica u odnosu na traktor? Npr. kod nodetke ulagači i sredina kačenja baterija se ne poklapaju...

Ukucano 4,2m radni zahvat a ona pravi sastave od 60cm. i 80cm. negde hoce da napravi sastav i od 50cm.Spustim markere i teram po njima sastavi 70cm.Dolazili nesto korigovali a ona i dalje brlja.

Ja sam imao taj problem. Pravila je 60-70 ili 70-80. Poenta je da kad se vratis u isti trag treba da ide u dlaku isto. Ako tu imas odstupanje onda moras pomeriti za par cm. Kod mene se ispostavilo da masina nije bila u centru pa sam pomerao baterije i dobio sam tih 5cm i sad sve ok. Imace nav je chc i kupljena u agromondo. Sve super proslo i dobio povracaj cak.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Jel ucentrirana sejalica u odnosu na traktor? Npr. kod nodetke ulagači i sredina kačenja baterija se ne poklapaju...

U pravi si. Ja sam onda namestio visak na sredini grede i od te tacke raonike stelovao na 70cm i dobio sam na kraju u levu stranu da se pomerila komplet masina za 5cm. Sto bi na jedan krug 5+5 iznosilo 10cm i zato je bio velik sastav…

Ja sam imao taj problem. Pravila je 60-70 ili 70-80. Poenta je da kad se vratis u isti trag treba da ide u dlaku isto. Ako tu imas odstupanje onda moras pomeriti za par cm. Kod mene se ispostavilo da masina nije bila u centru pa sam pomerao baterije i dobio sam tih 5cm i sad sve ok. Imace nav je chc i kupljena u agromondo. Sve super proslo i dobio povracaj cak.

Moze da bude problem ali njemu je radilo kako treba prvi dan tako da tesko da je do toga.

@BARBULA Procitao sam ja dobro. Pisete o nekim dimenzijama izmedju prohoda od 245 ili koliko vec cm. To znaci da je to radni zahvat sejalice toliko. Pa sam pitao koja je to sejalica sa takvim zahvatom aludirajuci na to da se nesto ne meri kako treba.

Sent from my SM-A536B using Tapatalk

Uzmete cev obicnu ili letvu pravu i stavite na zadnji tocak i gurnete do raonika i vidite koliko je odstupanje, tako je najlakse.
Imao sam prvi ozbiljan susret i prvo pa musko setva repe sa 6*50 sejalicom smaknutom u stranu tako da sa desne strane idu 2 baterije, a sa leve jedna. Posle malo truda perfektno je sejala,vise je bilo "hardversko podesavanje".

Podesi se offset koliko sejalica nije u centru, i autopilot to sam reguliše. Samo mora da se premeri koliko je van centra i unese u konfiguraciju priključne mašine. Kod mene je bila 2cm pomerena u desno, lakše je pomeriti u konfiguraciji nego na gredi.

Da ali kod mene je bio razmak 345cm a treba 350. Zato sam morao pomerati baterije svaku po 1cm. Pa kad sam to vec radio odmah sam i centrirao.

Stojane probaj da ne seješ jedan do drugog prohoda nego idi okolo pa onda vidi razmake.

Послато са SM-A217F помоћу Тапатока

Probao sam i to idem svaki drugi prohod pa posle popunjavam isto sranje.Sejalicu sam pomerao piramidu 5cm ulevo gledajuci od straga i nista pa sam je vratio na prvobitno.Vise sam poludeo sto vise gledam manje vidim.Raspon krajnjih ulagaca je 350cm.Svaka je udaljena jedna od druge na 70cm.

Ako je radilo u početku, a sada ne radi. Jedino da se nešto u podešavanjima autopilota promenilo

Ја и даље не разумем где измерите 243 цм или 250цм. Шта је то? Захват сејалице је 6х70=420.

Rastojanje na 6 redi na 50 cm razmaka. Zahvat jeste 420 cm na 6 redi po 70, ali ljudi mere rastojanje od prvog ulagača i poslednjeg, kako bi znali da li su dobro raspoređene baterije gredi, otud i mera 350 cm.

Poslednja izmena:
Probao sam i to idem svaki drugi prohod pa posle popunjavam isto sranje.Sejalicu sam pomerao piramidu 5cm ulevo gledajuci od straga i nista pa sam je vratio na prvobitno.Vise sam poludeo sto vise gledam manje vidim.Raspon krajnjih ulagaca je 350cm.Svaka je udaljena jedna od druge na 70cm.
Za početak proveri da li se traktor vraća po istom tragu da ne ide smaknuto u jednu stranu 5cm..... A za mašinu upišeš zahtvat mašine 417-418cm i ako ti je dobro nameštena mašina, sastavi će biti 68-70cm. A prekopi da budu 0.

Za početak proveri da li se traktor vraća po istom tragu da ne ide smaknuto u jednu stranu 5cm..... A za mašinu upišeš zahtvat mašine 417-418cm i ako ti je dobro nameštena mašina, sastavi će biti 68-70cm. A prekopi da budu 0.

Ne valja tako da se upise onda kad prskas posle par krugova prskalica ce poceti da gazi red. Ne pitaj me kako znam :)

Ako pitas za Efix iz Agromonda, to je ista navigacija kao CHC samo druga nalepnica. Znaci potpuno identicne. Od kineskih navigacija CHC i FJD jedine koje bih uzimao ozbiljnije u obzir.
Да та ме интересује из Агромонда делује ми да је са ценом приступачна пошто може на рате.Е сада да ли она има ауто пилот или је мануелно навођење?

Ne valja tako da se upise onda kad prskas posle par krugova prskalica ce poceti da gazi red. Ne pitaj me kako znam :)

Nema to veze, svaka navigacija ce da gazi red u prskanju kukuruza i suncokreta ako se ne podesi sirina masine kako treba. Sto u prevodu znaci da nije dovoljno premeriti sirinu krila i uneti tako. Nego treba uzeti u obzir koja sirina masine je stavljena u setvi na navigaciji, koliko redova zelimo prskati u jednom prohodu i izracunati sirinu prskalice na osnovu toga da bi svaku prohod usla medjuredno kako treba pa onda nece na nekom xy prohodu gaziti redove.

Podesavanja za trag u trag je osnova i to se mora dobro podesiti u svakom slucaju. Jedan od nacina da se to podesi kako treba je i da se na nekom ravnom terenu, pozeljno asfaltu, napravi AB linija. Pustite autopilot da vozi i dode na 0cm odstupanja na toj liniji i zaustavite se. Oznacite kredom dole na asfaltu polozaj tockova. Onda se odvezete napred, okrenete traktor i na istoj toj liniji ga dovezete u kontra pravcu, tockovi moraju opet doci u okvir oznacenog na asfaltu. Ako ne dodu, videcete koliko odstupa i u koju stranu pa onda pomerite antenu gde treba (na FJD moze softverski da se pomeri u podesavanjima levo-desno, za ostalne nav nisam siguran). I onda ponovite postupak dok ne dobijete da u oba pravca udje kako treba u ocrtani trag na asfaltu.

Nazad
Vrh