Navigacija/autopilot.Opšta tema.

Mnogo sto sta utice na preciznost RTK navigacije, ali to je u praksi sasvim ne bitno.
Do juce smo sejali nodetkama i hvatali pravac kako je ko znao, a danas su bitna 2,5 cm. Ma hajte molim vas. Vise se radi o nekulturi, nepostovanje, nenarodu.
Jos jednom ponavljam da svi oni koji imaju FJD navigaciju izvrse "apdejt" tako sto ce se obariti svom prodavcu.
Ja imam izuzetno pozitivna iskustva sa firmom Agrostandard plus iz NS. Sa drugom firmom koja zastupa FJD nemam najbolja iskustva.
Znam da Milan N. nevoljno se prihvata da resi probleme kupaca iz konkurentske firme, al resava.
Kad "otkljucate" sve mogucnosti FJD navigacije tek onda mozemo pricati o navigacijama.
Naravno morate malo i ukljuciti mozdane vijuge jer jos uvek navigacije nefunkcionisu kao prekidac svetla u dnevnoj sobi.

Jedna interesantnost iz mog atara. Dvojica komsija obojica sa navigacijama i koordinatama se zakacili oko medje. Radi se o nekoj maloj razlici u neslagadju tipa 10-15 cm. Jedan pozove juce geometra a drugi danas, raclicite geometre.

Evo rezultata:

zxKr9KG.jpeg

Jedan ima posejanu repicu a drugi gruberisano pored njega. Taj sa repicom tvrdi da je prvi red na 25 cm od medje a ovaj drugi da je skoro u medju usejao. Znaci nema stete ili ulaska jednog kod drugog nego se radi o PRINCIPU ili nemam pojma o cemu.

I ko je ovde lud?
Otisli smo mi u 3 lepe.
imali smo slicnu situaciju,mislio je medjas da smo u dilu sa geometrom-i ne priznaje medju. izvede"svog"geometra,onaj lupi medju 5-10 cm pored.sad je zadovoljan izgleda.

Još davno sam pisao kako geometar po pravilu koristi GPS uređaj, i zašto se nemože baš hvatati zdravo za gotovo to što navigacija pokaže (u tih 20-30cm), ali niko nije pratio na času...

Kad se uzmu granice parcela npr od livone, od njih se dobije papir sa kojim možete da idete na sud sa komšijom da je to tačno. Znači Livona garantuje
Naravno da je ispravno i korišćeno

Ja sam nekoliko puta proveravao preciznost navigacije sa geometarskim merenjem. Preciznost je i vise nego dobra. Bukvalno u 5 cm, stim sto tockovi nisu isli bas po idealno ravnom.

Još davno sam pisao kako geometar po pravilu koristi GPS uređaj, i zašto se nemože baš hvatati zdravo za gotovo to što navigacija pokaže (u tih 20-30cm), ali niko nije pratio na času...
Zar Trimbl antena sa traktora i ona budža na geometrovom štapu nije identično ili bar 90% ?

U novom premeru se slaze, u starom ili konvertovanom iz starog u novi, moze livona i slicni da krivicno odgovaraju.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Zato i daju papir, očigledno nemaju problem sa tim da odgovaraju!
A ako neko to zna onda su to oni.
Ne reklamiram ih niti sam uzeo od njih granice

1,5ha od 10ha je 15%. Recimo spremač od 3m, 15% je 45cm. Teško da se baš toliko, i u baš svakom prohodu preklapa.

Možda su računali i dupliranje kad puštamo preko.

Послато са SM-A217F помоћу Тапатока

Значи нема више ни спремања без намигације? А шта кажу за орање хоће ли и у орању бити неопходна? 🤔

Nazad
Vrh