Navigacija/autopilot.Opšta tema.

@dukej pokušaj izmeriti širinu tvoje i njegove njive na geosrbiji i u stvarnosti. Možda ćeš tako videti gde je problem. Uvećaj sliku na ekranu, to će ti pomoći da merenje bude preciznije. Ili plati (kupi) koordinate i navataj nekoga sa navigacijom da ti proveri njivu.

Možda nije dovoljno odmakao od granice. Možda je namestio veliko preklapanje prohoda. Možda mj je mašina šira nego što je uneto u navigaciju... Može biti svašta....

Sent from my SM-A546E using Tapatalk
Mozda je uzeo kao vodilju drugu stranu medje,a njiva ide malo u šrek?treba se cuvati i raznih unetih AB linija,znaju pometnju da naprave.

@dukej pokušaj izmeriti širinu tvoje i njegove njive na geosrbiji i u stvarnosti. Možda ćeš tako videti gde je problem. Uvećaj sliku na ekranu, to će ti pomoći da merenje bude preciznije. Ili plati (kupi) koordinate i navataj nekoga sa navigacijom da ti proveri njivu.
Prvi put kada smo isli da oivicimo parcele plugom,otac i ja smo nosili pantljiku od 50m upravo zbog merenja sirine naseg dela i provere navigacije.kako odradimo plugom,uzmemo i premerimo.sve se slagalo.a gde god smo ranije imali kamenje i kočiće od merenja,tu je i navigacija odredila.na desetak mesta je potvrdjeno,tako da to je to.poenta svega je da gde su nama usli sa jedne strane-najcesce mi ulazimo kod komsije sa druge strane.znaci samo pomeranja levo-desno.

Nova FJ navigacija koja nosi sufiks Ultra, osim povecanog ekrana na 16" i brzeg hardvera dodala je i AL asistenciju koja ce pomoci rukovaocima.
Nisu svi rukovaoci, da ne kazem traktoristi "Bogom dani" da mogu lako da savladaju samo upotrebu.
Takva navigacija sa AL asistencijom onog penzionera iz Francuske dovela na drugi kraj EU a isao samo u bolnicu na snimanje , vozio 18 sati i nekoliko puta tankao.

Srdjan7 a jel stalno tako pomerate granice levo desno? Zasto jedne godine se ne dogovorite, kad vec imate navigacije i tacne mere, i onda sledece god sve kako treba? Vi svake god gledate da li je komsija uzeo metar ili 5 m pa tako pomerate. Po meni mucenje. Ali ako ste tako navikli ajde.....

Srdjan7 a jel stalno tako pomerate granice levo desno? Zasto jedne godine se ne dogovorite, kad vec imate navigacije i tacne mere, i onda sledece god sve kako treba? Vi svake god gledate da li je komsija uzeo metar ili 5 m pa tako pomerate. Po meni mucenje. Ali ako ste tako navikli ajde.....
Nismo se razumeli.pre dolaska navigacije vecinom smo imali relativno tacne mere i povrsine parcela(prateci okvirno geosrbiju)-a nakon ubacivanja u navigaciju koordinata najcesce smo se samo pomerali levo ili desno tipa red-dva...znaci npr sa jedne strane udjemo kod komsije,a sa druge strane ostavimo drugom komsiji koliko je njegovo.i dosta medje idu ukoso,tj na jedan kraj(npr do puta) bude ok-na drugoj strani po 1-2-3 metra bezi.

Kada koristim geosrbiju, uvećam sliku koliko god mogu i onda dobijem poprilično tačnu meru svake njive.

Tako je.jos ako imas neki "marker" na koji se oslanjas(drvo,bandera i slicno)moze se biti solidno precizan.i koristiti na racunaru umesto na telefonu-lakse,vece,tj preglednije i čitljivije je.

Da, računar obavezno. Na telefonu je previše sitno i neprecizno. Za marker uzimam ili moj kamen međaš-panj ili komšijin preko puta. Bandera i drvo mi nisu toliko precizni. Mada, ne isplati se više tražiti panjeve za neke nove parcele. Niti znaš da li je nekada bio, namučiš se kopajući i ako ga nađeš nemora da znači da je na dobrom mestu. Dođe čovek, odradi povoljno i do klinca.

Glavna poenta je da korekcioni RTK signal mora biti validan, odnosno da su koordinate bazne stanice ispravne i precizne do u cm, a bolje i mm.
E sad.. Na ovom svetu sve je relativno pa tako i preciznost.
Jedini ovlašten i pravno merodavan da kaže neka tačka ima te koordinate je katastar.
I kod njih ima odstupanja i neslaganja izmedju stare kartografije i digitalnih planova, zato što su se javljale greške prilikom digitalizacije, ali ako oni kažu to je to onda mora biti tako.
Ta kupovina "tačaka" od ko zna koga je neovlaštena i protivzakonita.
Jedini katastar ima pravo da dostavi takve informacije i to košta.
Sve ovo ostalo neko "ima" plan, jasno je da to nije regularno.

Najveće greške se prave tokom rukovanja jer se promeni traktor, mašina i radni zahvat a ne promene se podešavanja u navigaciji.
Takodje postoji više CORS mreža baznih stanica i sistema satelitskih korekcija.
Licencirani geometri se koriste državnom Agros mrežom koja je jedina validna kada su u pitanju geodetska merenja.
Inače greške izmedju te državne i privatnih mreža mogu lako da idu 50cm i više čemu sam bio svedok.

I kod nas sad novi geometri jedu g*** pa dođeš u situaciju da te zove za 5 cm,tačno da ga teraš gde ne treba.
Kod nas svi uzeli plugove i navrću međe na sebe ,ajde ima mi smisla ako nema neki komšija navigaciju ali šta se dobije kada dvojica navrnu obojica.
zanemarite par cm i samo nek je pravo,lakše i lepše svima.Do juče svaka druga njiva u špic danas samo jedna do kanala i ne valja nam.

Da li neko ima ugradjen autopilot od livone, ovaj najjeftiniji, xg, valjda? Da podeli iskustva? Ugradjivao bi ga u rusa
Povoljniji su od asane ali ne daju tablet. Ne znam koliko bi mogao da kosta tablet za tu svrhu i koliko rama treba?

Plava je granicna.ova ide uz granicnu,a drugi deo ukoso bez ikakvog poklapanja sa bilo cim.moram da pazim da ne oznacim nju sa pocetka.

Nazad
Vrh