Naknada za odvodnjavanje.

Ja sam dobio za 2014 isto a koliko vidim stiglo je i za 2013 izgleda da mi matori nije platio:)
 
Dnevnik.rs:

Мора да се плати одводњавање окућница, њива, плацева...



Решења о плаћању накнаде на одводњавање која су ових дана стигла на адресе бројних грађана збунила су многе од њих. Обвезници који плаћају ову накнаду везано за пољопривредно земљиште плаћали су је и раније,





Како испливати уз нове намете


док је они који је плаћају на грађевинско земљиште сада добијају први пут. Решења се односе на прошлу, односно претпрошлу годину.Сам Закон о водама донет је још 2010. и допуњаван 2011. Али се решења појављују тек сада. Када, како, зашто?. Одговор на то питање обећали су нам у Пореској управи наредних дана. У сваком случају, нова решења и нове обавезе су у складу са законом.
Ево шта у Пореској управи Србије, за сада, кажу. Они су појаснили да је накнада регулисана Законом о водама и плаћа се за уређење водног режима земљишта на мелирационом подручју. То је накнада за одводњавање сувишних вода системима којима управљају јавна водопривредна предузећа. Ову накнаду плаћа власник или корисник пољопривредног, шумског, градског или грађевинског земљишта. Ова обавеза не односи се на земљиште које се налази испод зграда, то јест вишеспратница у градовима. .Тако говори члан 171 Закона о водама.
Члан 170 истог закона каже да се накнада наплаћује за грађевинско земљиште само ако на тој працели није изграђен систем за одвођење атмосферских вода. Овог члана сетили су се у једном водоприврендом предузећу где нису хтели у новине. Они кажу да знају одакле све то .Решења која су ових дана узбуркала духове урађена су по налогу Дирекције за воде Србије из Београда ,а на основу података из Катастра Према подацима које су они доставили порезницима креирана су решења.
Ево како У ПУ Србије то објашњавају. Пореска управа Србије ради обрачун и задуживање грађана обвезника за физичка лица власнике, односно кориснике поменутих парцела .Сада је у току уручивање решења којима је утврђена накнада за одводњавање за грађевинско земљиште за 2013. годину и пољопривредно ,шумско и грађевинско земљиште за 2014. годину . Суму уписну у решењу обвезник је дужан да плати у року од 15 дана од доставе.
Пошто земља испод зграде није обухваћена, очиглено да су власници или корисници станова добили решења на окућнице око зграда, а где нема атмосферске канализације. Или су бар такав податак добили порезници. По томе како реагују грађани који су решења добили, изгледа да она нису баш транспарентна.
Водопривредним предузећима ових дана су се јављали и грађани и привредници који су добили ова решња. Међутим, они нису права адреса. Тачније они нити убирају намет нити га разрезују. Тек када се скупи у републичку касу, дели се осталим корисницима па и они добијају свој део.

Проблем је у томе, да подсетимо, што је наша читатељка донела решење у којем јој се, за стан у Шекспировој улици од тридесетак квадратних метара у Новом Саду, наплаћује одвођење вода са грађевинског и са пољопривредног земљишта. Како она тврди да нема никакву башту, њиву, викендицу или слично, није јој било јасно зашто јој је наплаћен порез на 174 квдаратна метра пољопривредног земљишта. С друге стране, површина од 200 квадрата грађевинског земљишта очигледно се односи на целокупну површину основе зграде, што би значило да су и њене комшије из зграде такође добиле исту цифру пореза. Такође, друга наша читатељка из Новог Сада добила је да плати 700 динара за одводњавање грађевинског земљиште од 230 квадрата. Само у Новом Саду ових дана је подељено скоро 30.000 решења о накнади за одводњавање.
Д. Вујошевић

Да се зна где се троши
- Накнаде се посредно сливају на рачуне водопривредних предузећа која се баве одводњавањем. Када би грађани тачно знали како се и где троши новац који су платили вероватно би и лакше прихватили ову обавезу-каже професор Економског факултета у Београду др Милојко Арсић. Он напомиње да је потребно да обвезници који плаћају ову накнаду и осете да су услуге које су платили боље и квалитеније.


 
Prekjuce stiglo i nama. Majka dobila za 2014 za neku bastu od 12 ari 188 din. Otac dobio za 2013. i 2014. za 222 kvadrata gradjevinskog zemljista 620 i 654 din. Nikad do sada nista nije stizalo. Kako su dosli do ovih 222 kvadrata sam bog zna.

Platiti se mora, oni ce svoje isterati. Mene samo zanima da li to znaci da cemo moci nekog da tuzimo kad nam njive budu pod vodom???

Послато са U8815 користећи Тапаток 2
 
Mora se platiti jer smo mi takav narod-Šta da platim kad pored trećine njiva nemam ni jarak a kada je stajala voda po tim istim njivama onda nikom ništa.Dokle će nas voditi žedne preko vode.
 
Dobio sam za 2013. godinu resenje za odvodnjavanje na poljoprivredno zemljište (nigde se ne pominje gradjevinsko) u iznosu od 1800 dinara što sam i uplatio. Sad sam dobio rešenje objedinjeno 2013. i 2014. godinu. U ovom rešenju mi piše da sam za 2013. godinu za gradjevinsko zemljište dužan 11500 dinara a za 2014. godinu 1100 din. za gradjevinsko i 3500 za poljoprivredno. Odem na šalter da proverim kaže mi šalteruša da je za 2013. greška uvećan iznos za 10X poslače novo. Lepo pitam kako mogu biti dužan 2013. kad sam regulisao obavezu pokažem joj rešenje i uplatnicu i te godine nije bilo plaćanja za grdjevinsko ne zna da mi odgovori. Onda popizdim i tražim da im platim unazad za gradjevinsko od 1986. godine i da mi kaže koja je to cifra gleda belo u mene ko tele. Mislim da nemaju osnov za naplatu za 2013. godinu i nemam nameru da im to plaćam. Celo proleće sam proveo u njivama sa ašovom u rukama kopajući kanale i sad još da mi naplate.
 
Mene isto stiglo za 2014 i to na nekih 6600m2 9000 i neki dinar a z cega nemam pojma inace sto se tice odvodnjavanja sve redovno izmirujem bas zbog licitacije drzavne zemlje i za 2014 znam da je sve izmireno pa cu bas sutra otici da vidim o cemu se radi!
 
ma nije problem da se plati ono sto treba mada su podigli cifru duplo ali necu da platim ono sto 2013 te nije postojalo i to uvecano 10X
 
ma nije problem da se plati ono sto treba mada su podigli cifru duplo ali necu da platim ono sto 2013 te nije postojalo i to uvecano 10X
Bolje idi u poresko I vidi sta tacno dugujes, ici ce ti kamata I najebaces posle jos vise, idi, vidi, mozda da platis glavinicu, pa da ti barem kamata stoji......
Meni pristizu polako za sada iz 2 k.o.
 
Eto i gde je naš problem.Pokorno se plaća dažbina koja je izmišljena.Sutra će izmeriti kubikažu vazduha u svakom dvorištu pa će naplaćivati a mi pokorno da platimo.Umesto da kolektivno ustanemo i ne platimo ono što nema osnova.Na građevinsko šalju retroaktivno-pa gde je tu kraj.
Tako nam i treba i treba još bolje da nas muzu nego do sada jer smo to jednostavno zaslužili.:ppozdrav:
 
Sta ti to sad znaci ? Ti neces da platis ? Ili sta ?

Znači to što je napisano-ne znam šta tu ima da se tumači.
Porez hoću da platim na obradivo zemljište i na građevinsko ali ne i odvodnjavanje i navodnjavanje.Meni ništa nije plaćeno kada mi je na 2j stojala voda i 2 godine nije bilo roda a oni odvodnjavaju i još pola zemlje što posedujem nije ni blizu najbližeg jarka.
 
Ja bih dodao bajo jos da sve to placamo i jos pio zdrastvo da budemo realni nista od toga nemamo nikakve beneficije nikakve povlastice oko unapredjenja svog gazdinstva a od penzije i zdrastva tek tu nema pomoci a ovo odvodnjavanje je lopovluk nisu radili ni tamo gde treba kanal a ne kod mene gde kad bi se dunav izlio treci dan prasina
 
Kolki smo idioti, zaslužujemo mnogo goru vlast, nego što imamo. Ali gde da nađemo???
Pokupiću sve priznanice, što sam prošle i pretprošle g. plaćao na ime odvodnjavanja, poreza na imovinu, itd, itd, pa nek mi objasne ako znaju gde sam ja to zapravo davao te pare??? Nije im to prvi put, da nešto naplate duplo ako mogu! Računaju matori, neobrazovani neće znati, pa što prođe, prođe...
NE DAJMO SE DA NAS PRAVE BUDALAMA! Dinar jedan *ebeni ne dam dvaput za isto!
 
Nazad
Vrh