Pa dobro, ali šta tu treba da uradimo mi seljaci a šta država?
Malo mi neozbiljno zvuči zahtev "zaštitite proizvođače" a da mi sami ne znamo šta tačno tražimo.
Meni, hajd da budem do kraja otvoren, neiskreno zvuči i argument na koji se pozivamo "država će imati koristi ako nama pomogne".
Milsim, lepo je misliti i na državnu korist, ali ljudski je prvenstveno misliti na sopstvenu, a o državnoj neka brinu oni koji su izabrani da o tome brinu, i za šta su debelo plaćeni.
Liči mi to na situaciju u kojoj nekoga pokušavamo da prevarimo, da navodno pričamo o državnoj koristi, a da zapravo tu pokušavamo da proturimo svoju ličnu.
Za to nema potrebe stvarno, sasvim je u redu zalagati se za svoju ličnu korist, samo što za tako nešto treba imati valjane argumente.
Meni recimo, ako solidno zarađujem na svom priozvodu, uopšte nije važno na kom je mestu Srbija u svetu po toj proizvodnji. Šta me briga da li Poljska proizvodi više malina, jabuka, šljiva od Srbije, ako ja od svoje proizvodnje mogu da živim.
Ti vidim pominješ subvencije u Poljskoj, pretpostavljam da smatraš da tako nešto treba da se dešava i kod nas, ali,
Ima li Srbija para za to, ako svi znamo da je deficit budžetu ogroman, tj nema dovoljo para ni za ovo što je planirala da da.
Evo ja ću reći jednu jeretičku tezu, na tragu koje mislim da se može naći i rešenje za seljake.
Srbiji, a time ni nama seljacima, neće biti bolje sve dok bude bavila demagogijom kako je poljoprivreda njena šansa.
Nije poljoprivreda nikoga izvukla iz krize, niko na poljoiprivredi nije napravio razvijenu ekonomiju, pa neće ni Srbija.
Kad neko iz vlasti bude smogao snage i pameti da to kaže možemo se nadati da če stvari krenuti na bolje.
Dotle ćemo se uljuljkivati u svojoj nekoj važnosti koje praktično nema, možemo pokušavati i mi državu i država nas da prevarimo, ali bolje nam biti neće.