Zdravo drustvo, nije me bilo par dana. Citam ove postove i ne mogu da verujem kakve se ovde sve gluposti pisu?
Znate li Vi da u Srbiji samo pet (5) firmi izvozi malinu. Ostali mogu da imaju 1000 hladnjaca , ne mogu izvesti. Mozes imati kakvu god hoces firmu, registrovanu za export-import, ne moze.Malina je na specijalnom rezimu i treba ti izvozna dozvola.
Mislim da je ovime mnogo toga receno. Tih pet firmi diktira cenu. I da napravim malu hladnjacu za 40 - 50 t maline opet nisam mnogo toga resio jer malinu opet moram da prodam njima jer nemogu sam da je izvezem. Mozda mogu po zakonu, ali ovde u Srbiji zakoni ne vaze isto za svakog, nema sanse da dobijem izvoznu dozvolu, isto kao sto ni neka inostrana firma ne moze ovde da direktno od proizvodjaca kupi robu, ova potplacena vlast u sluzbi tajkuna mu to nikada nece dozvoliti. Naravno, ko moze, treba da napravi hladnjacu, bice malo bolja zarada sigurno.
Nego nesto drugo sam hteo da napisem. Ja sam sa juga Srbije, maline ovde ima jako puno i povrsine se svake godine povecavaju. Kod ljudi koji to rade ozbiljno, sebe racunam medju njih, prinosi ne zaostaju mnogo za prinosima u Arilju. Procitao sam ovde da predlazete da se proizvodjaci maline iz cele Srbije udruze, TO POZDRAVLjAM MAKSIMALNO, i mislim da je to jedina mogucnost da se izborimo sa tajkunima. Ali sta je nas problem, ja sam predao skoro 1,5 t maline u hladnjacu pre nego se uopste znala cena maline, hladnjacari kazu, ceka se cena u Arilju, kad su poceli protesti ja sam bio u drugoj polovini berbe, kod nas malina pocinje da sazreva dosta ranije nego kod vas, 10 dana pa i vise. Ovo kazem zbog toga da imate to na umu za sledecu godinu pa da protesti, ako bude potrebe da ih bude, pocnu malo ranije, da se i mi sa juga organizujemo i da zajedno sa ostalim malinarima iz Srbije ucestvujemo u borbi za bolju cenu.
Procitao sam da neki govore o tome kako je 80 din po kg neka realna cena, da ne moze vise i jos tako neke gluposti, ali verujte mi, ne bi mi bilo zao sto je cena tolika da je zaista realna, da je cena u izvozu mala, da ni hladnjacari a posebno izvoznici nemaju veliku zaradu, pa dobro, nema za njih, nema ni za nas, ali ne mogu da prebolim da oni zaradjuju (tajkuni - izvoznici ) mnogo vise nego mi proizvodjaci. Pa bar da daju neku realnu cenu, pa nek zarade i oni, nek ima za sve, ali ne, oni bi da zgrnu pare a ako moze od nas da malinu uzmu za dzabe, to bi im najvise odgovaralo.
Hteo bi i da izrazim divljenje ljudima iz organizacije Vilamet, upustili su se u jednu nezgodnu i opasnu borbu sa ljudima koji upravljaju ovom zemljom (tu ne mislim na vladu Srbije, ona se tu nista ne pita) , kamo srece da je vise takvih ljudi u Srbiji ne bismo bili ovde gde smo sad, jos jednom cestitam na hrabrosti i ako ikako mogu da pomognem tu sam, mislim da smo mi sa juga dosta sva ta desavanja gledali sa strane, vreme je da se pridruzimo borbi, pozzz za sve malinare i sve ostale postene ljude u celoj Srbiji.
( Posto me ovde niko nezna, da ne bude zabune da li sam proizvodjac ili ne, evo nekih tema na jednom nasem lokalnom forumu na kojem ja kao nesto pokusavam da proizvodjace uputim kako da rade i da sto bolje odrzavaju svoj malinjak, tu sam i dobio preporuku za ovaj forum,
http://www.vladicinhan.com/forum/index.php?board=56.0 moje teme su sa nickom c_dejan75, koga interesuje nek pogleda, valjda ce te se snaci sa vranjanskim dijalektom ;-) )