Nadimci,kreativnost našeg naroda

KishRobert je napisao(la):
j...š ga,kod nas citav zoo vrt!
pacovi,majmuni,djavoli,zecovi....
bik,ker,curak,plovak(nije zivotinja),peto,vrabac,zizak,papagaj,bizon,zebrinica,patak,gusak,muva(jednog sam znao,na zalost,umro je mlad covek),a tu su i gibanicini,cvarkovi itd.......bice dovoljno.Ako predjem na ostale"kreativnosti"necu skoro otici na spavanje! :ppozdrav: :spavam:

U mom selu je ziveo covek koji je imao nadimak Budza, i to i nije strasno da mu ime nije Dobra, pa sad kad se spoji bude smesno Dobra Budza, zavisi kako se akcentuje. :haha: A neki drugi ima nadimak Vrtopicka, (taj je jos ziv, i moj je prijatelj) jedna rec. :haha: :haha: :haha:

Kod nas ima mnogo nadimaka.evo par komada:muva,komarac,susa,paprika,babica,gavra,badza,buca,barator,cibrika,ciger,rikverc,karisa.pacov.totica,filozof,pinter.copa.

Zoran Kostović je napisao(la):
@pikadinac
Pa o tome se i radi.Sve sam ovo zapisao i samo nastavi.Možda se ovo nekad nađe u nekom sabranom delu anonimnog autora.

Kad smo vec kod nadimaka, primjecujem da mnogi krivo pisu nadimak ovog clana, jer sam i ja medju njima ::namigivanje:: Dakle, NIJE PIKADINAC, nego PIDIKANAC, sto sam tek neki dan skuzio, pa kad vec imamo temu za takve stvari da skrenem paznju.

Inace u mom kraju nadimci: Čekić, Klepac, Truljo, Traljo, Baja, Pajser, Laca, Švercer, Car, Tučak, Musa, Najrazlicitije izvedenice imena, prezimena i porijekla (previse mi je nabrajati sve redom)...

slabo sameri i tamo gde vam je dozvoljeno i tamo slabo odradujete posao :nono:hehehehehehehee

i ja sad skrecem malo sa teme, ovih dana idem na reku da uradim par slika da ulepsam ovaj nas forum i....
posto je velika voda trenutno...organizujemo druzenje na ostrvu ...kuvanje riblje corbe ...itd

ako ima zainteresovanih na pp :) a za dalje ce se dogovorimo :D

jos malo vremena dok nekrena rabota ::traktor::

I kod mene u selo ima dosta nadimaka .Po imenu i prezimenu, ako pitaš za nekoga mora da se misli ko je ali po nadimku ga svi znaju.Najčešći nadimci su:Krmačica ,Nerast;KIraj,Lončar,Šnjacul,Raka ,Gusak ,Patak,Pećkar;Brbuljaska,Brbušak,Kalapaš,Brcan,Gandra,Mućak,Golubac,Ribar...

sasa22 je napisao(la):
Postoji i Šućan :haha: u Gospodjincima,a najbolji mi je u Žablju Steva Budž. U Gospšodjincima prehrambena grupa , Perec, Šunka, Čvarak, pa Rada Čudo, Šlog, Leliš, Šurkec, Rišan....
znam da ima pera budž a za stevu nikad čuo

a kod mene sta ih tek ima jer imamo svi starosedeoci spicname, moj je sinter, neznam kako i odakle ali evo jos kojih ima: Kurcilovi,dzombini, canjikini,corbini,sukerovi,prdanjcovi,itd.. malo kasnije cu vam staviti jos

mityoo je napisao(la):
A ima i kod nas raznih: Šolja, Čoča, Fanfur, Bockalo, Bumbar, Dronja... A ima jedan specijalan u padeju... Dalas! :haha:

Ovoga ste već spominjali, čak mislim da ste negde okačili i njegovu sliku.

A što se tiče nadimaka ima raznih: Babalo, Mamrtke, Kenjo, Koki, Džaver, Fole, Levis, Doljo...
Dva su psebno zanimljiva: Džabahobolo (džaba ga bilo) i Skederozum (odakle mi pamet) inače nadimci na slovačkom jeziku.

Po špicnametu: Fanči, Faina, Eliaš, Brnka, Strnka, Rohoška, Olejkar...

cuka/moj/,svaja,slaja,burdza,peric,svajser,makarona,djavo,baks,karamanda,perca,pulac,kobac...jedno pitanje sta bi bilo spicname :sta:

Špicname nastalo u vreme tzv. Vojne granice, kada se dešavalo da glava kuće pogine prilikom odbrane granice od Turaka, i onda u tu kuću uđe drugi čovek sa svojim prezimenom, ali se zadrži i prezime poginulog.
Otprilike tako nekako, ako se dobro sećam sa časova istorije.

Heheehee,a kod nas
Češiga,Kurcolin,Marko hitra noga(a čovek šepa)Lasan,Proliv,Kokika,Kozica,Mitojda,Čombe...

Ево и неких из мог села: Мечка, Џуди,Куле, Пинџаковци, Џегерин, Дрљо(Не презива се Дрљача ), Жуња, Шумар, Каро, Дуња,Будак,Шиптари, Патан, Лабура, Шило.Зец,Мамут,Маче,...

dzukela,preziva se dzukelic,Stanko babun,Zof Petrovic,Cita,prikica Mraz,Izludirani,Kancjo,Vezib i Dazib,to su braca Velibor i Dalibor,General Gepard,Riki,njegova zena Rikaca,Jablan covek se zove Nedo ali je visok svega 1,52 otuda Jablan,Veljasnica planina covek ima veliko celo,Pedro MAKADOR i njegova kerusa lajka,otuda i poslovica dabogda ti Pedro bio zet,a Lajka snajka,Cuport,Gido,BILI,Ringlov

Čombe ima i kod nas, a ima i Šmiga, glavonja, puvalo... A kad bi prevodio sa mađarskog.... Ihaj, šta bi sve izašlo....

Nazad
Vrh